mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 24  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Črnogorski planinski gonič
6. FCI skupina - Goniči in krvosledci (barvarji)
Sekcija 1.2, št. 279
<< nazaj | pomoč
Črnogorski planinski gonič (Crnogorski Planinski Gonic - Montenegrin Mountain Hound)

Črnogorski planinski gonič Cic
Cic
Standard FCI št. 279 (.pdf; 12/19/2014)
Kratek opis pasme
Pasma: PLANINSKI GONIČ, tako imenovani KOROŠKI ŽIGEC
Poreklo: Planinski gonič je bolj ali manj povezan s srednjeevropskimi goniči po zgradbi telesa, obliki glave in barvi. Dr. Lokar navaja, da so bili nekoč najbolj razširjeni goniči na Slovenskem, imenovali pa so jih "koroški baraki".
Na državni razstavi 07.09.1947 v Ljubljani je bilo razstavljenih osem planinskih goničev, ki so jih takrat imenovali "koroški žigci". J. Lavrič je v svoji knjigi "Moj pes" o planinskem goniču zapisla: "Koroškega žigca smo ločili od drugih psov najbolj po dveh živorumenih pokah nad očmi v velikosti graha ali lešnika."
Po razpadu Jugoslavije so kinologi Srbije in Črne gore s soglasjem naših kinologov registrirali Planinskega goniča kot njihovo pasmo že 15.07.1997 in se pri njih uradno imenuje "Crnogorski planinski pas".
Skupina: 6 skupina, srednje veliki goniči (1.2 sekcija) z delovno oceno
Uporaba: Vsestransko uporaben gonič za lov na zajce in lisice, dovolj oster za lov na divje prašiče. Pokazal se je kot zelo dober za delo po krvni sledi. Je lahko vodljiv, ubogljiv in vdan svojemu gospodarju.
Življenjska doba: Življenjska doba je odvisna od uporabe psa, delovni psi imajo običajno krajšo življenjsko dobo. Življenjska doba je od 12 do 15 let, lahko tudi več.
Videz: Srednje velik, skladno grajen pes.
Glava je srednje dolga ( od 20 – 24 cm), ne preširoka, gobec pri nastavku debel in širok in je krajši kot lobanja (zaželeno razmerje 7,5 :10). Čobe so srednje razvite, prilagajoče, zgornje sežejo malo čez spodnjo, smrček je vedno črn. Oči so ovalne svetlo do temno rjave barve. Uhlja sta srednje dolga, tanka do srednje debela, brez gub in prilagajoča glavi.
Vrat je močan, vitek, mišičast, brez podgrline, srednje dolg.
Trup je pravokoten in presega višino vihra za 10% 8OD 3 DO 8 cm). Viher izrazit, hrbet mišičast širok, zmerno dolg, ledja mišičasta, križec močan, mišičast in rahlo postrani postavljen. Prsi so močna in globoka, trebuh je rahlo pritegnjen in nastavek grodnice izstopa.
Rep podaljšuje linijo križa in se polagoma tanjša. Sega do skočnega sklepa, nosi ga kot sabljo pod linijo hrbta. Rep je močno poraščen.
Noge so močne, mišičaste in vzporedne
Barva: Osnovna barva je črna z rjavimi ožigi nad očmi, na gobcu in na spodnji strani okončin. Na prsih je dovoljen bela "lisa" premera do 3 cm.
Dlaka: Kratka, gosta, resasta, tanka, sijoča, dobro prilagajoča gladka.
Oskrba: Psa negujemo kot vse kratkodlake pse. Pozornost velja ušesom, ki jih je dobro od časa do časa očistiti. Stalna vlaga v ušesih lahko privede do kroničnega vnetja ušes.
Višina: Od 44 do 54 cm; idealna višina psa je med 49 in 51 cm, psice pa med 48 in 50 cm
Teža: Od 20 do 25 kg
Temperament: Doma umirjen, prijazen, ubogljiv. Na lovu aktiven, vztrajen, oster z značilno glasno gonjo.
Čuvaj: Je primerno oster pri čuvanju plena.
Doma ob prihodu neznanca laja, gre do njega, ga ovohava, vendar ni agresiven.
Zaščita: -
Bistroumnost: Je inteligenten in hitro učljiv. Ne prenese grobega ravnanja in grobega učenja. Pri grobem ravnanju postane trmast, neposlušen, neubogljiv ter tudi v nekaterih primerih agresiven.
Zmožnost šolanja: Vaj ubogljivosti se zelo hitro nauči in jih bo brez oklevanja izvajal na lovu ter doma. Hitro začne opravljati osnovno poslanstvo - gonjo, z malo šolanja ga lahko naučimo gonjo samo določenih vrst divjadi. Rad išče, je radoveden in vztrajen, zato ga lahko hitro naučimo dela po krvni sledi.
Odnos do otrok: Je prijazen do otrok.
Odnos do drugih živali: Je vztrajen in oster do divjadi. Do drugih psov in do domačih živali je prijazen - odvisno od socializacije.
Odnos do tujcev: Do tujcev je nezaupljiv, radoveden, vendar ne agresiven oz. hud.
Karakter: Pameten, umirjen, poslušen, prijazen, nežen in vodljiv.
Domače okolje: Najraje je na vrtu in boksu. V zaprtem prostoru je miren, običajno na svojem prostoru. Ne dela škode na inventarju.
Primeren lastnik: Najprimernejši lastnik je lovec ali pa oseba, ki ima velik vrt ali pa se veliko giba v naravi.
Potencialni problemi obnašanja: Zaradi neprimerne vzgoje lahko postane agresiven do ljudi.
Potencialni problemi z zdravjem: Ta pasma nima kakšnih posebnih zdravstvenih težav.
Nasveti: Planinski gonič je zelo nežnega značaja, zato ga nikoli ne grobo ravnati ali drugače telesno kaznovati, ker postane trmast, neubogljiv, lahko tudi boječ in agresiven. S šolanjem lahko pričnemo pri 9 mesecih.
Opis pasme in sliko je prispeval Jožef Verčko.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.