mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 26  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Istrski kratkodlaki gonic
6. FCI skupina - Goniči in krvosledci (barvarji)
Sekcija 1.2, št. 151
<< nazaj | pomoč
Istrski kratkodlaki gonič (Istarski Kratkodlaki Gonic - Istrian short-haired Hound)

Istrski kratkodlaki gonič
Standard FCI št. 151 (.pdf; 11/3/2014)
Kratek opis pasme
Pasma: Istrski kratkodlaki gonič
Poreklo: Z dokončnim sklepom Upravnega odbora FCI (november 2003) je istrski kratkodlaki gonič hrvaška avtohtona pasma, sicer pa je nastajala na slovenskih tleh.
Največ je v nastanek in uradno priznanje te pasme vložil slovenski kinolog Dr. Ivan Lovrenčič, ki je to pasmo, skupaj z velikimi psarnami na nekaterih notranjskih in kočevskih gradovih, intenzivno vzrejal v začetku 20. stoletja. Druga svetovna vojna je odplaknila večino pisnega materiala o vzreji te pasme.
Skupina: 6. srednje veliki psi z zahtevano delovno preizkušnjo
Uporaba: Gonič, v začetku specialist zajčar, danes pa kot gonič vsestransko uporaben. Primeren tudi za delo po krvni sledi.
V času med svetovnima vojnama so zajce z istrskimi goniči lovili v tropu, ki je obsegal do pet psov, kasneje, ko je slovensko ozemlje ponovno poselila srnjad, pa v glavnem posamič ali v paru.
Življenjska doba: 12-15 let
Videz: Plemenite zunanjosti, snežno belega kožuha z rumeno-oranžnimi lisami. Lepo izklesana, ozka in klinasta glava, gibčno in mišičasto telo z rahlo padajočo hrbtno linijo. Tanek rep je nošen sabljasto.
Barva: Osnovna je snežno bela. Uhlja običajno pokriva rumeno oranžna, ki sega tja čez oči in tvori značilno masko, ki pa ni nujno simetrična ali popolna. Uhlja sta lahko tudi oranžno poškropljena, kar je še posebej cenjeno. Možne so lise enake barve tudi kjerkoli po telesu, pogosta je predvsem pri korenu repa.
Dlaka: Dlaka je kratka, fina, gosta in svetleča. Včasih nekoliko daljša po zadnjih straneh stegen in spodnji strani repa, vendar to ni preveč zaželeno, nudi pa psu boljšo zaščito pred mrazom.
Oskrba: Istrski goniči so nezahtevna pasma. Dovolj je osnovna nega psa.
Višina: Višina znaša 44-56 cm, idealna višina za pse je 50 cm, za psice pa 48 cm.
Teža: Običajna teža je približno 18 kg pri odraslem samcu.
Temperament: Ognjevit in zagnan.
Čuvaj: Na prihod tujca vedno opozori z laježem, redko popade.
Zmožnost šolanja: Zaradi vihravosti mogoče deluje, da težko dojema, vendar ga ni težko naučiti vaj poslušnosti ter hišnega reda.
Odnos do otrok: V odnosu do otrok neproblematičen. Igriv.
Odnos do drugih živali: Z ustrezno vzgojo bo sprejemal ostale živali. Nekdaj so z istrskimi goniči lovili v tropu, zato jim socialno življenje ne bi smelo povzročati težav. Ob pomanjkanju socializacije se nekateri osebki radi "kregajo" z drugimi psi, posebej ob plenu.
Odnos do tujcev: Do tujcev so zadržani, kasneje pa prijazni.
Karakter: Istrijani so vihravi, živahni in prijazni psi. V prsih jim bije lovsko srce. Mogoče nekoliko trmasti a zvesti.
Domače okolje: Istrski gonič se brez težav znajde v pesjaku. Tudi v stanovanju nam ne bo povzročal preglavic a redno potrebuje zrak.
Primeren lastnik: Na prvem mestu lovec, lahko pa je, ob njegovem prijaznem značaju, nadvse primeren družabnik skrbniku, ki se veliko giblje.
Potencialni problemi obnašanja: Ob neustrezni socializaciji postanejo nervozni in prepirljivi. Privezani na verigi ali dolgotrajno zaprti v pesjakih postanejo bevskači, ki parajo nočni mir.
Potencialni problemi z zdravjem: Pasma velja za dokaj zdravo brez izstopajočih anomalij.
Dodatek: Pasma je nastala na slovenskih tleh pod taktirko kinologov, ki so ustvarjali slovensko kinologijo. Skupaj z resastim istrskim goničem, posavskim goničem in koroškim žigcem velja za neprecenljivo dediščino slovenskega naroda. Žal je pasma po odcepitvi od SFRJ po zaslugi nesposobnosti in nezainteresiranosti uradne slovenske kinologije padla v roke Hrvaški, ki si jo je prilastila na račun njenega imena.
Opis pasme in fotografijo je prispeval Tomaž Jamšek.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.