mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Mali modri gaskonjski gonič
6. FCI skupina - Goniči in krvosledci (barvarji)
Sekcija 1.2, št. 31
<< nazaj | pomoč
Mali modri gaskonski gonič (Petit bleu de Gascogne - Small Blue Gascony Hound)

Mali modri gaskonjski gonič Isere da Nogara, Luna
Isere da Nogara, Luna
Standard FCI št. 31 (.pdf; 1/24/1996)
Kratek opis pasme
Pasma: PETIT BLEU DE GASCOGNE (mali modri gaskonski gonič)
Izvor: Francija
Skupina: 6. srednje veliki psi z zahtevano delovno preizkušnjo
Uporaba: Vsestransko uporaben gonič. Namenjen v osnovi lovu na zajce in lisice, lahko pa ga uporabljamo tudi pri lovu na veliko divjad ter za sledenje po krvni sledi. Odlikuje ga velika mera poslušnosti, kar omogoča lažjo vodljivost in vzpostavljanje stika med psom in vodnikom.
Življenjska doba: 12-15 let. Življenjska doba je odvisna predvsem od načina uporabe psa. Lovsko uporabni psi se zaradi izvajanja lova v različnih vremenskih pogojih iztrošijo prej kot tisti, ki živijo sobno življenje.
Videz:

Srednje velik, skladno grajen pes.
Glava je precej dolga in ne preozka, gobec dolg z velikim in široko odprtim smrčkom, ovnast nos daje psu plemenit videz, čobe so dobro razvite in dokaj težke, oči temne, uhlja dolga do konice smrčka, mehka in rahlo zavita.
Vrat srednje dolg z nekaj kožne gube, kar daje globino glasu. Telo je kvadratično, mišičasto in precej krepko, rebra lepo zaokrožena, prsi segajo vsaj do komolca, niso sodčkaste.
Hrbet raven, ledje močno, križec rahlo padajoč. Rep pri korenu močen se tanjša proti konici in sega do skočnega sklepa. Nošen je sabljasto nikoli nad hrbtom.
Noge dolge, ravne in vzporedne, Stegna mišičasta a brez izboklin, šape okrogle s sklenjenimi prsti in črnimi kremplji.
Značilen za gaskonce je njihov glas, ki mu pravimo urlanje, kar pomeni zategnjeno lajanje. Glas torej ni odsekan ampak zategnjen v nekaj sekund. Med urlanjem na sledi mora iztegniti glavo naprej v ravni liniji s hrbtom.

Barva: Postrvasto modra z večjimi ali manjšimi črnimi ostro obrobljenimi krpami. Menjajoče črne in bele pikice dajejo na soncu videz skrilasto modre barve. Na glavi je črna simetrična maska. Na obrveh, čobah, licih, uhljih, nogah in spodnji strani repa so ožigi bledo čreslove barve (oranžni ali korenčkasti ožigi so značilni za velikega gaskonca).
Dlaka: Kratka in priležna, ni trda niti volnata.
Oskrba: Psa negujemo, kot vse kratkodlake pse. Pozornost velja ušesom, ki jih je dobro od časa do časa očistiti. Stalna vlaga v ušesih lahko privede do kroničnega vnetja ušes.
Višina: Psi 52-58 cm, psice 50-56 cm
Teža: Od 18 -25 kg
Temperament: Nežen in prijazen. Na lovu aktiven in zagnan nikoli utrujen, vedno z nosom pri tleh, doma miren, resen, plemenitih gibov.. Mali gaskonec ni nikoli agresiven.
Lovske sposobnosti:

Mali gaskonec je odličen lovski pes s še bolj odličnim vohom, ki ga je podedoval po svojem predniku Sv. Hubertu. Kot gonič je vsestransko uporaben. Pri delu je metodičen, preudaren, običajno ne hiter. V fazi iskanja ohranja stik z vodnikom, kar je posledica želje po sodelovanju s tropom. Med gonjo divjadi ohranja preudarnost, zato na sledu ni hiter. Z orientacijo nima težav, zato se lepo vrača k vodniku.
Pri lovu na veliko divjad, kot so divji prašiči, ni popadljiv ampak glasno oblaja, kar je ob njegovem glasu svojevrsten dogodek.
Odlično se obnese pri iskanju po krvni sledi. Tudi v tej disciplini je preudaren, dosleden in počasen, zato sledni jermen običajno ni napet.

Čuvaj: Ker ni agresiven nima čuvajskega nagona. Ob prihodu tujca se sicer običajno oglasijo, nikoli pa ne popade.
Bistroumnost: Zelo inteligenten, hitro dojema se pa rad tudi trma.
Zmožnost šolanja: Zelo visoka vendar bomo imeli na področju lovskih veščin več uspeha. Vaje vodljivosti zelo hitro dojame, vendar se mu jih ne ljubi izvajati, ker ga njegovo lovsko srce vleče v prosto gibanje. Ker ni divji, ga vseeno lahko uspešno vodimo. Z doslednostjo in vztrajnostjo ga, zaradi prijetnega značaja, brez večjih težav vzgojimo in izšolamo za spremljevalca in družinskega psa.
Odnos do otrok: Otroke ima rad, zaradi nežnega značaja jim ni nevaren. Včasih potrebuje svoj mir.
Odnos do drugih živali: Mali gaskonec je pes z močnim lovskim nagonom zato je njegov odnos do prostoživečih živali temu primeren. Kljub temu ga ni težko naučiti strpnega odnosa do hišnih živali.
Odnos do tujcev: Do tujcev so zadržani, nezaupljivi a ne agresivni. Pogosto se pred tujci umaknejo. V nadaljevanju zlezejo v naročje.
Karakter: Pameten, umirjen, poslušen, prijazen, nežen, vodljiv.
Domače okolje: Najbolje se znajde na prostem, v pesjaku, na vrtu. Odlično se obnese tudi v stanovanju saj je miren in zelo redko naredi škodo na inventarju.
Primeren lastnik: Na prvem mestu lovec, lahko pa tudi oseba, ki se veliko giblje v naravi vendar mora znati obvladati lovski nagon psa.
Potencialni problemi obnašanja: Plahost psa, močan lovski nagon pri psu, ki je v športnih rokah.
Potencialni problemi z zdravjem: Vnetje ušes, ostalih zdravstvenih težav pa običajno pri malem gaskoncu ne poznajo.
Nasveti: Mali gaskonci dozorijo precej pozno, zato z lovskimi veščinami ne smemo pretiravati prezgodaj. Za uspešno šolanje mora biti pes starejši od enega leta, največ pa dojema okrog drugega. Za lov je v polni meri uporaben po tretjem letu.
Opis pasme in sliko je prispeval Tomaž Jamšek.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.