mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Nemški kratkodlaki ptičar
7. FCI skupina - Ptičarji
Sekcija 1, št. 119
<< nazaj | pomoč
Nemški kratkodlaki ptičar (Deutsch Kurzhaar - German Short-haired Pointing Dog)

Nemška kratkodlaka ptičar ja Ben in Dino Panoramski
Ben in Dino Panoramski
Standard FCI št. 119 (.pdf; 10/25/2000)
Obširna predstavitev pasme (Branka Lah)
Kratek opis pasme
Pasma: NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR
Izvor: Nemčija
Skupina: F.C.I. skupina IIV-1.1 - kontinentalni ptičar, tip brak
Uporaba: Vsestransko uporaben lovski pes, že sama navedba, da je nemški pa pomeni zelo delaven. Nekateri ga imenujejo mercedes lovskih psov, spet drugi aristokrat. Lov na lovne ptice in male divje živali brez njega na polju ni pravičen. Dela v sožitju z lovcem pred in po strelu, na suhem in v vodi, pa tudi v sožitju z ujedami - sokoli, kar je manj znano na slovenskem.
Življenjska doba: Okoli 12-14 let
Videz: Telesna dolžina mora nekoliko presegati plečno višino. Je plemenit in skladen pes, katerega zgradba izraža moč, vztrajnost, hitrost. Ponosna drža, skladne telesne linije, suha glava, dobro nošen rep, poležana, svetleča dlaka ter skladno, izdatno gibanje nakazujejo njegovo plemenitost.
Barva: Lahko je rjava brez oznak, rjava z malimi belimi ali brizganimi oznakami na prsih in nogah, temno rjavo serasta, z rjavo barvo in rjavimi pikami ali lisami.Osnovna barva takšnih osebkov je popolna mešanica belih in rjavih dlak. Na notranji strani zadnjih nog in konici repa je pogosto svetlejša. Je tudi Svetlo serasta z rjavo glavo, rjavimi lisami ali pikami po telesu, prevladuje dlaka bele barve. Bela z rjavimi oznakami na glavi, rjavimi lisami ali pikami. Črna barva v enakih kombinacijah kot pri rjavcih in sercih. Rumen ožig je dovoljen. Lise na čelu, manjše bele lise in seraste oznake na gobčku so dovoljenje. Torej pestre različice.
Dlaka: Kratka, gosta na otip groba, trda. Finejša in krajša je na glavi in uhljih, spodnji strani repa ne občutno daljša. Pokrivati mora vse telo.
Oskrba: Posebne oskrbe ni.
Višina: Plečna višina pri psih je od 62 do 66 cm, pri psicah pa od 58 do 63 cm, odstopanje je po standardu 2 cm.
Teža: Psice od 25 do 32 kg, psi od 32 do 37 kg
Temperament: Trden, uravnovešen, zanesljiv, brzdan temperament brez nervoze, plahosti ali agresije.
Čuvaj: Kaže tudi čuvajska nagnjenja, posebno je to dobrodošlo pri čuvanju plena, predmetov, prostora.
Zaščita: -
Bistroumnost: Zelo inteligenten
Zmožnost šolanja: Hitro dojemljiv in učljiv. Mora skozi vse faze šolanja in sicer malo šolo, I. in II. stopnjo šolanja. V mali šoli se skozi igrice krepijo sposobnosti in vez med vodnikom. V I. stopnji se prilagaja človeškim zahtevam, drugim psom in opravi izpit vodljivosti poslušnosti II, v II. stopnji, ko že obvlada vodljivost in poslušnost, pa se pripravi za delo v lovišču in številne preizkušnje, ki sledijo in jih mora opraviti, kar je mala fakulteta.
Odnos do otrok: Odnos do ljudi, še posebno otrok ima pozitiven.
Odnos do drugih živali: Pes je predvsem lovskega porekla, takšna je njegova genetska zasnova, njegova delovna naloga je lov. Temu primeren je tudi odnos do prosto živečih in domačih živali. Strpnosti in sožitja z domačimi živalmi ga je potrebno naučiti že kot mladička oz. v mali šoli, sicer kaj hitro lahko domačo mačko zamenja za plen.
Odnos do tujcev: Do tujcev je nezaupljiv a ne agresiven.
Karakter: Prijazen, pošten, zelo delavno zavzet, hiter, vztrajen in navezan na vodnika.
Domače okolje: Sodi v urejeno naravno okolje. Stanovanjska hiša, vrt, topel dom, predvsem pa stalen kontakt z vodnikom.
Primeren lastnik: Prvenstveno je primeren lastnik-skrbnik lovec, ki edini lahko nudi psu vse, kar se od njega pričakuje in čemur je namenjen, v nasprotnem je nesrečen. Pasma je s srcem, dušo in telesom pri delu tj. lovu. Tu pa tam se najde kdo, ki izkorišča njegov temperament in moč za vlečnega psa sani, vendar to ni to.
Potencialni problemi obnašanja: Psa je na svojo stran potrebno pridobiti s pozitivnimi motivacijami in vse je v redu. Le v skrajnem primeru, ko ni mogoče drugače, negativna motivacija doseže namen. Pes je psihično zelo navezan na vodnika, zanemarjanje pa lahko povzroči pri psu spremembe obnašanja ali strese.
Potencialni problemi z zdravjem: Pasma, kot tudi druge, ima hibe, ki so razdeljene med hibe, težke hibe in vzrejno izključitvene hibe. Kriteriji v standardu so strogi. Pes je podvržen vsem pasjim boleznim. Pri pravilni prehrani in izdatnem gibanju načeloma z zdravjem ni problemov.
Nasveti: Psa je potrebno imeti rad, imejte ga radi in ljubezen vam bo vrnil!
Opis pasme in fotografijo je prispeval Roman Kos.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.