mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Labradorec
8. FCI skupina - Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1, št. 122
<< nazaj | pomoč
Labradorec (Labrador Retriever)

 

Labradorka Nursyland Brava the Pipiheart
Nursyland Brava the Pipiheart
Standard FCI št. 122 (.pdf; 10/13/2010)
Kratek opis pasme
Pasma: Labrador retriever (Labradorec)
Izvor: Kanada, od koder so ga v 19. stoletju pripeljali v Anglijo. Sprva so služili kot ribiški psi, ki so pomagali vleči ribiške mreže iz ledeno mrzlih voda. Kasneje so jih uporabljali za delo v vodi in prinašanje ustreljene perjadi.
Skupina: FCI VIII: Prinašalci, šarivci, vodni psi
Uporaba: Lovski pes (prinašalec), reševalec, vodič slepih, delovni pes, spremljevalec.
Življenjska doba: 12 let
Videz: Močne telesne zgradbe, kratkih ledij, zelo živahen; široka lobanja; širokega in globokega oprsja in prsnega koša; ledja in zadnji del široka in močna. Rjave oči so živahnega videza. Značilen je vidrast rep, ki je popolnoma porasel s kratko dlako, ki mu daje zaobljen videz.
Barva: Popolnoma črna, rumena ali jetrna / čokoladna. Rumena zajema odtenke od svetle smetanaste do lisičje rdeče. Majhna bela lisa na prsih je dopustna.
Dlaka: Kratka, gosta, ne sme bili valovita in je brez praporcev; na otip precej trda, s podlanko, ki psa ščiti pred vremenskimi vplivi.
Oskrba: Redno krtačenje, da se odstrani odmrla podlanka.
Višina: Samci: 56-57 cm, samice: 54-56 cm
Teža: Samci: 33-40 kg, samice: 25-32 kg
Temperament: Prijetnega značaja, zelo živahen, izjemno vodoljuben. Prilagodljiv, zvest družabnik. Inteligenten, pozoren in privržen, izrazito želi ugoditi človeku. Prijazen, brez sledu agresivnosti ali nepotrebne plašnosti.
Čuvaj: Razmeroma dober
Zaščita: Zelo dobra
Bistroumnost: Visoka
Zmožnost šolanja: Visoka; je zelo učljiv in vodljiv, nadvse želi ustreči svojemu skrbniku. Prinašanja se nauči z igro. Primeren je za vse oblike šolanja, od klasične poslušnosti, reševanja, pet terapije, vodenje slepih, kinoloških športov, delovnih disciplin in lova.
Odnos do otrok: Zelo dober; je prijazen in potrpežljiv. Vseeno pa je potrebna previdnost, da ne bi v navalu navdušenosti z živahnim skakanjem nehote prevrnil otroka.
Odnos do drugih živali: Odlično se razume z drugimi psi ter drugimi domačimi živalimi.
Odnos do tujcev: Odprt in prijazen do vsakogar.
Karakter: Trden in odlično vodljiv, učljiv, prijazen, dobrodušen, aktiven in družaben, igriv, izredno navezan na družino, zvest, neagresiven in neustrašen.
Domače okolje: Zelo prilagodljiv. Ni preveč glasen, zato je primeren tudi za življenje v mestu. Potrebujejo precej gibanja, dovoliti bi mu morali, da redno plava. Rad je v bližini družine, zato bo veliko bolj navdušen nad življenjem v stanovanju kot v pesjaku. Ne zmeni se za vremenske spremembe, je odporen, dobro prenaša sneg in mraz.
Primeren lastnik: Vsakdo, ki si želi dobrodušnega in zelo aktivnega psa, ki mu bo posvečal dovolj časa. To ni pes, ki bo mirno ležal v senci, ampak vam bo sledil kot senca, saj hoče biti v stiku s človekom. Primeren tudi za začetnike.
Potencialni problemi obnašanja: Zaradi neustrezne socializacije in vzgoje se lahko pri določenih psih pojavi agresivnost. Vsakršna agresija ali strahopetnost so pri labradorcih nezaželjeni. Nezadostno ukvarjanje s psom lahko vodi do nezaželjenjega vedenja (lajanje, grizenje, uničevanje).
Potencialni problemi z zdravjem: Displazija kolkov in komolcev, alergija, epilepsija, progresivna retinalna atropatija, osteohondroza, retinalna displazija, debelost, zasuk želodca.
Nasveti: Potrebuje dnevno fizično in umsko zaposlitev (najbolje kombinacijo plavanja in prinašanja), saj lahko zaradi dolgočasja povzroča težave. Na voljo naj ima ťžvečljiveŤ igrače, da bo zadovoljil svojo potrebo po žvečenju.
Opomba inštruktorjev: Primeren način šolanja je z nagrajevanjem in pozitivno motivacijo, saj ob prisili ne bo delal.
Opis pasme in fotografijo je prispevala Maja Vovk.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.