mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Nemški prepeličar
8. FCI skupina - Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2, št. 104
<< nazaj | pomoč
Nemški prepeličar (Deutscher Wachtelhund - German Spaniel)

 

Nemški prepeličar
Standard FCI št. 104 (.pdf; 7/24/1996)
Kratek opis pasme
Pasma: Nemški prepeličar
Izvor: Nemčija
Skupina: 8. šarivci
Uporaba: Prepeličar je vsestransko uporaben pes šarivec. Je dober prinašalec po suhem in iz vode. S svojim odločnim značajem je primeren tudi za lov na divje prašiče.
Ker je zelo vodljiv in učljiv, ga imamo lahko tudi za spremljevalca.
Življenjska doba: 12-16 let
Videz: Je srednje velik, dolgodlak in mišičast pes s plemenito glavo in močnih kosti. Telo je spotegnjeno tako, da razmerje med višino in dolžino trupa znaša pbl. 1:1,2.
Barva: Poznamo štiri tipe obarvanosti prepeličarja. Najbolj pogosti sta rjavec in serec, katerih vzreja poteka ločeno, obstaja pa še brezec (prevladujoča bela pred rjavo) ter rdeči (lisičje rdeči) prepeličar, ki je redkost. Neosveščeni vzreditelji rdeče prepeličarje pogosto ob rojstvu likvidirajo misleč, da gre za izrodke.
Dlaka: Daljša, priležna ravna do valovita. Ne sme biti svilnata. Po glavi je krajša, po uhljih, vratu (ovratniku), predprsju in križu pa je dlaka dolga in valovita. pri nekaterih primerkih tudi skodrana. Na prednjih in zadnjih nogah ter repu dlaka tvori daljše praporce.
Podlanka je obilna, obvezno pa mora pokrivati tudi trebuh.
Oskrba: Redno moramo negovati dlako, ki sicer ni pretirano občutljiva. Ker gre za vodoljubno pasmo ne smemo pozabiti na nego uhljev.
Višina: Psi 48-54 cm, psice 45- 52 cm
Teža: Skladno z višino od 18-25 kg
Temperament: Serci so nekoliko odločnejši in ostrejši kot rjavci, imamo pa tudi izjeme. Ko se pri posameznih linijah rjavcev pojavi pomanjkanje temperamenta (strasti) pri paritvi posežejo po sercih.
Čuvaj: Dober, čuječen čuvaj. Ob prihodu tujca se vedno oglasijo, vsiljivcem znajo pokazati zobe.
Zaščita: -
Bistroumnost: Prepeličarji so nadvse bistri psi, ki se znajo prilizniti.
Zmožnost šolanja: V želji, da bi ustregli skrbniku. se zelo hitro učijo vsakovrstnih spretnosti, tako lovskih kot tudi vaj poslušnosti ali drugih veščin.
Odnos do otrok: Pokroviteljski in prijazen.
Odnos do drugih živali: Do prostoživečih živali se vedejo v skladu s svojo lovsko naravo, do domačih pa jih zlahka naučimo strpnosti.
Odnos do tujcev: Tujce sprejemajo kritično. Kdor ima dobre namene, ga sprejmejo prijazno in igrivo, proti vsiljivcem so pogosto ostri.
Karakter: Pameten, zvest, navezan na vso družino, vdan, poslušen, čuječ.
Domače okolje: Ljubi prostost in vrt s svojo uto, povsem se znajde tudi v stanovanju.
Primeren lastnik: Na prvem mestu lovec, ki izkoristi njegov lovski potencial, povsem lahko pa ga ima tudi nekdo, ki se posveča pasjim športom ali zgolj rekreaciji. Ker je poslušen, je obvladljiv tudi ko je prosto v naravi.
Potencialni problemi obnašanja: Nekateri osebki so ob pomanjkanju ustrezne socializacije lahko popadljivi do drugih psov.
Potencialni problemi z zdravjem: Pozornost velja negi ušes, ponekod so se pojavili posamezni osebki z displazijo kolkov.
Nasveti: Prepeličar težko prenaša poletno vročino, zato mu, če se le da, omogočimo kopeli v reki ali jezeru. Tudi "pasji bazenček" ni odveč.
Opis in fotografijo je prispeval Tomaž Jamšek.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.