mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 18  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
8. FCI skupina - Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 1, št. 312
<< nazaj | pomoč
Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Nova Scotia Duck Tolling Retriever)

 

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Standard FCI št. 312 (.pdf; 6/24/1987)
Kratek opis pasme
Pasma: novoškotski prinašalec
Izvor: Kanada
Skupina: VIII
Uporaba: Vabnik in prinašalec vodnih ptic, prinašalec male divjadi (lovski pes), primeren za hitre pasje športe (agility, flyball ...), za "klasično" reševanje, iskanje tartufov ...
Življenjska doba: 10-14 let
Videz: Mišičast, kompakten, srednjih do močnih kosti, nekoliko daljši kot višji, z globokim prsnim košem.
Barva: Genetsko le čista rdeča (gundog red, clear red) in sable rdeča (sable red) z rjavim ali pa s črnim nosom; vzreditelji ločijo vse od oranžne do rdeče; zaželjene so beline na konici repa, šapah (ne višje od zapestja), prsih, na glavi.
Dlaka: Vodo-odporna mehka srednje dolga dvojna dlaka s še mehkejšo in gosto poddlako. Lahko je rahlo valovita na hrbtu, sicer ravna. Pozimi se lahko pojavi dolga valovita dlaka na vratu. Dlako menja 2-krat letno.
Oskrba: Prehrana: odraslega psa hranimo 2-krat dnevno. Količina je odvisna od teže in aktivnosti psa.
Nega: dlaka nezahtevna, kopanje po potrebi, kremplje je potrebno striči.
Višina: Samci: idealna plečna višina 48-51 cm; samice: idealna plečna višina 45-48 cm.
Teža: V skladu z višino in maso kosti; samci: 20-23 kg, samice: 17-20 kg.
Temperament: Inteligenten, učljiv, vztrajen, vzdržljiv, pozoren, z veliko energije, navezan na družino, lahko zadržan do tujcev in novih situacij vendar ne plah.
Čuvaj: Dober čuvaj, na tujce opozori z lajanjem.
Zaščita: Ne.
Bistroumnost: Zelo visoka.
Zmožnost šolanja: Zelo visoka, neprimerni le za obrambo in napad; šolanje mora biti vedno brez prisile, brez kaznovanja in le s pozitivno motivacijo. Radi vedo, kdaj je vodnik z njihovim delom zadovoljen, radi imajo pohvalo, vzpodbudo. Ponavljanje vaj jih zdolgočasi, koncentracija in motivacija za delo jim lahko posledično pade. Vaje morajo biti zanimive.
Odnos do otrok: Dober, vendar otroci ne smejo biti grobi do njih in jih "stisniti v kot", ker se bo pes "postavil zase".
Odnos do drugih živali: Brez problemov, če so socializirani in vzgojeni.
Odnos do tujcev: Do tujcev je nezaupljiv, jih naznani z lajanjem.
Karakter: Igriv, prijazen, nežen, s smislom za humor, miren, ko se nič ne dela, v trenutku, ko se pokaže možnost, da se bo nekaj počelo, postane poln energije.
Domače okolje: V stanovanju ali hiši, skupaj s svojo družino, ki mu obvezno nudi dovolj aktivnosti. Raje imajo hladnejše okolje.
Primeren lastnik: Aktivni lastniki, ki znajo postaviti meje in biti dosledni in ki niso pretirano nagnjeni k čistoči.
Potencialni problemi obnašanja: Znajo prevzeti glavno vlogo v hiši, če pri postavljanju mej nismo bili dovolj dosledni. Če niso pokurili odvečne energije skozi sodelovanje s človekom, si lahko najdejo zaposlitev sami, česar v večini primerov ne bomo veseli. Lahko preganjajo male živali, če niso ustrezno socializirani in vzgojeni. Določeni primerki so lahko zelo glasni, ko vidijo, da bo z lastnikom nekaj počel.
Potencialni problemi z zdravjem: Načeloma zdrav pes. Starša morata imeti slikane kolke, komolce, klinično pregledane oči za katarakto, opravljene DNK analize za progresivno retinalno atrofija PRA-prcd (edina obvezna za vzrejo v Sloveniji), anomalijo očesa pri "kolijih" CEA, volčje žrelo CP1, Adisonovo bolezen mladih psov JADD. Problem lahko predstavlja žleza ščitnica, pojavijo se lahko drugi avtoimunski problemi. Določene linije so nagnjene h gluhoti. Žal za nekatere bolezni, ki se pojavijo tu in tam, še ni DNK testov. Dobro je poznati haplotipe staršev zaradi ohranjanja genetske raznolikosti.
Nasveti: Utrujen novoškotski prinašalec je dober novoškotski prinašalec oz. psa je potrebno fizično in mentalno zaposliti, da ne postane uničevalen. Pri njih je pomembna zgodnja socializacija. Dobro se je vključiti v kvalitetno pasjo šolo, kjer šolajo brez prisile.
Opis pasme in fotografijo je prispevala Barbara Horvat.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.