mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 17  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Foksterier - resasti
3. FCI skupina - Terierji
Sekcija 1, št. 169
<< nazaj | pomoč
Foksterier - resasti (Fox Terrier - Wire)

Resasta fox terierka Right Thing of Chippysize
Right Thing of Chippysize
(starost 7 mesecev)
Standard FCI št. 169 (.pdf; 3/26/2009)
Kratek opis pasme
Pasma: Wire fox terrier - resasti fox terier
Izvor: Izvira od "Old english rough terrier"-ja. Domovina: Anglija. Prvi primerki so se pojavili l. 1700. Ime "Fox" (angleško), je lisica, "terra" zemlja.
Skupina: III. FCI skupina
Uporaba: Njegova prvotna uporaba - ostro-dlaki pes za lov na lisice pod zemljo. Poleg tega, da so lovski psi, se jih danes v tujini uporablja tudi kot "terapevtske pse", v športih kot so "agility", celo "obedience"...
Življenjska doba: 15 let, lahko tudi več; običajno živijo dolgo in zdravo življenje.
Videz: Proporcionalen, skladno grajen pes, temnih, majhnih oči in visoko nasajenega, živahno nošenega repa, ki izžarevata temperament in ognjevitost psa. Gibanje je zelo pomembno. Ušesa so majhna, lepo preklopljena, padajoča naprej k obrazu. Zobovje: škarjasto. Mišičen vrat, lepe dolžine brez podbradka.
Barva: Prevladuje bela barva, s črno in rjavo površino. Lahko se pojavi tudi enobarven (bel), dvobarven ali tribarven. Za osnovno barvo je nezaželjena rumena, sivkasto-modra ali rdeča. Drugače barva ni najpomembnejša.
Dlaka: Posebnost resastega fox terierja je, da ne menja dlake 2 x letno (zato jo tudi ne pušča po stanovanju). Dlako je potrebno trimati. V kolikor želi lastnik ohraniti kvalitetno dlako kot tudi barvo dlake, ga mora redno trimati (in ne striči "na mašinco").
Oskrba: Nezahtevna, poleg česanja redno trimanje.
Višina: Skladno grajen, višina do 39,50 cm. Psičke so manjše.
Teža: Do 8,50 kg, psičke so nekoliko lažje.
Temperament: Aktiven pes, samozavesten, poln samega sebe, ki zelo uživa v igri z žogami in ostalimi igračkami. Velik kuža v majhnem telesu.
Čuvaj: Naznani prihod "tujca" ali karkoli drugega neznanega.
Zaščita: -
Bistroumnost: So zelo inteligentni, veliko stvari se naučijo sami od sebe – kar pa ni garancija za ubogljivost.
Zmožnost šolanja: Naučijo se lahko vse, ob pogoju, da si to želijo. Zelo pomembno je, da se ga pelje na šolanje k tistemu pasjemu strokovnjaku, ki ima izkušnje s temperamentnimi, "free spirit" terierčki, saj se znajo zelo hitro naveličati učenja oz. ponavljajočih in "dolgočasnih" vaj. Pri tej pasmi se kar dobro obnese "kliker metoda" učenja, kot tudi tečaji agilityja ali podobni. Zelo pomembno je, da kuža pri učenju uživa, saj je njegovo osnovno razmišljanje, da je življenje zabavno.
Odnos do otrok: Načeloma so zelo dobri z otroci in uživajo v igrah ter vragolijah z njimi - pri tem se obnašajo tudi sami kot kakšni majhni otroci.
Odnos do drugih živali: Lahko so (in običajno so) agresivni do ostalih psov (živali) vseh velikosti. Ne morejo skriti svoje "lovske krvi", njihov naravni instinkt deluje na bazi, da ostale živali vidijo kot "plen", ki ga je potrebno ujeti in onemogočiti.
Odnos do tujcev: Vsekakor, če mu tujec ne bo simpatičen, zna biti pravi "čuvaj". Načeloma ne bi napadel neznanca čisto brez razloga.
Karakter: Živahen, poln energije, neustrašen, hiperaktiven.
Domače okolje: Čeprav gre za majhnega psa, potrebuje sorazmerno veliko prostora za svoje gibanje in igranje. Načeloma ne velja za uničevalca stanovanja / pohištva (seveda so povsod izjeme).
Potencialni problemi obnašanja: Ob zaznavi plena ali igre, neupoštevanje odpoklica. Zaradi svoje raziskovalne žilice si zna privoščiti tudi "samostojen potep".
Potencialni problemi z zdravjem: Načeloma velja za zdravo pasmo, seveda ne gre zanemariti redna cepljenja in redno nego. Potencialno: alergije, zelo beli foxi tudi nagnjenost k gluhosti.
Nasveti: Čeprav velja za "small devil" prinese veliko veselja v dom. Ni kuža za preveč mirne ljudi, kot tudi ne za tiste, ki si želijo mirnega, zaspanega, pasivnega psa. Fox je ekstremno odvisen od ljudi. Zelo je pomembno, da živi z ljudmi znotraj hiše (v stanovanju). Izolacije v raznih pesjakih lahko zelo negativno vplivajo na njegov oseben razvoj. Ta kuža vas bo spremljal pri vseh vaših vsakodnevnih hišnih opravilih - povsod hoče "pomagati". Ekstremno raziskovalen, neodvisno pameten, hiperaktiven.
Opombe trenerjev: Priporoča se šolanje pri učitelju, ki ima sam terierja ali pa ima že izkušnje s terierji ter ima pozitiven odnos do njih.
Opis pasme je prispevala Vesna Vasilič. Fotografijo je prispevala Tadeja - Sila Drobnič.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.