mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 2  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Kodrasti bišon
9. FCI skupina - Družni psi
Sekcija 1.1, št. 215
<< nazaj | pomoč
Kodrasti bišon (Bichon a poil frisé - Bichon Frise)

Kodrasti bišon Ch. Hardy-Flap`s Famous Flamenco Dancer
Ch. Hardy-Flap`s Famous Flamenco Dancer
Standard FCI št. 215 (.pdf; 4/4/2016)
Kratek opis pasme
Pasma: Kodrasti bišon (Bichon frise, Bichon a Poil Frise)
Izvor: Pasma izhaja iz sredozemskega okolja, vzredili so jo po v 15. stoletju po vsej verjetnosti iz barbetov ali vodnih španjelov, od tod tudi ime "Barbichon (brada)", skrajšano v "Bichon". Mornarji so jih kot kupno blago vozili s kontinenta na kontinent, najbolj pa so se uveljavili na enem od Kanarskih otokov, zato tudi ime "Bichon Teneriffe". Zgodovinski zapisi tega malega šarmantnega psička postavljajo v leto 230 pr.n.š, zelo priljubljen je bil v Egiptu za časa kraljice Kleopatre, upodobljen je na več staroegipčanskih sarkofagih ter celo na Goyinih slikarijah. V Evropi je zaradi svojega prijetnega veselega značaja, mehke bele dlake in visoke cene v 17. in 18. stoletju postal statusni simbol francoskih in italijanskih aristokratinj, španskih princes ter angleškega dvora in so ga zelo razvajali. V 19. stoletju, po padcu dvora, so prišli v nemilost in so jih uporabljali kot cirkuške živali.
Skupina: IX. FCI skupina
Uporaba: Družni in spremljevalni pes
Življenjska doba: 14 do 18 let
Videz: Majhen in vesel psiček, dosti bolj krepak in igriv od mnogih pasem družnih psov, z živahnim nastopom in gibanjem, skladnega telesa. Glave je nošena ponosno in visoko, oči so temne in izrazite, pogled pa živahen. Smrček je okrogel, črn, bleščeč gumb na dokaj kratkem gobcu. Lobanja je ploska, a je zaradi dlake videti okrogla. Rep je dokaj nizko nastavljen, zvit nad hrbet, a ni prislonjen nanj.
Barva: Čista bela, na nekaterih predelih (do 10% celotne dlake) se dovoljujejo kremaste, marelične in sive sence, vendar niso zaželjene.
Dlaka: Dolga, tanka, svedrasto skodrana, zelo rahla, podobna kožuhu mongolske ovce. Je dvojna in ne izpada, negovana pa da "powder puff" efekt.
Oskrba: Dlaka potrebuje veliko nege. Ker ne izpada in nenehno raste, se veliko vozlja, zato jo je potrebno vsak dan skrtačiti in prečesati, enkrat na 14 dni psa skopati in dosledno sfenirati, vsak mesec pa tudi postriči.
Višina: Do 30 cm
Teža: Okoli 6 kg, psičke so nekoliko lažje.
Temperament: Nežen, občutljiv, živahen in ljubeč, vesele nravi.
Čuvaj: Zelo pozoren ter za svojo velikost presenetljivo glasen in dominanten.
Zaščita: Ne
Bistroumnost: Pasma dozori kasneje kot druge, samovoljen značaj in visoka inteligenca pa zahtevata doslednost pri učenju poslušnosti.
Zmožnost šolanja: Zelo pameten in rad ustreže, zato je dobro učljiv, "možgane" pa tudi rad uporablja in je zato tudi primeren za agility, flyball..
Odnos do otrok: Odličen, zelo rad sodeluje v igri, se lovi in izvaja vragolije, ni nervozen
Odnos do drugih živali: Odličen, najsrečnejši je takrat, ko je obkrožen z mnogo psi in se z njimi lahko poljubno preganja.
Odnos do tujcev: Sprva malo nezaupljiv, a se hitro znajde v tujčevem naročju.
Karakter: Dobrovoljen družabnik, očarljiv, pogumen, prilagodljiv, vzdržljiv, predrzen, z namenom doseganja pozornosti rad zabava občinstvo z raznimi vragolijami.
Domače okolje: Primeren za življenje v stanovanju, naporno gibanje ni potrebno. Sicer gre zelo rad na dolg sprehod, zadovoljen pa bo že, če se bo lahko poigral notri. Slabo prenaša vročino.
Primeren lastnik: Vsak, ki si bo za svojega psa vzel veliko časa, saj niso radi zapostavljeni in sami doma, pasma je primerna tudi za alergike, ker psi ne puščajo dlake.
Potencialni problemi obnašanja: Bišoni znajo biti precej trmasti pri uveljavljanju svoje volje. Nezaupljivost pri mladiču lahko vodi do agresije pri odrasli živali, zato je zelo pomemben pozitiven pristop kaznovanja. Bišon je bil vzrejen kot družna žival in pričakovati, da bo živel sam, bi bilo nesmiselno, žal pa nekateri ne prenesejo niti minute samote ter se posledično histerično obnašajo, vzbujajo pozornost z nezaželjenimi dejanji itd.
Potencialni problemi z zdravjem: Zobje so nagnjeni k tvorbi zobnega kamna in dlesni k infekcijam, zato potrebujejo skrbno čiščenje. Kljub temu, da je večina belih psov nagnjena k alergijam, bišon ni.
Nasveti: Kodrasti bišon je pasma z veliko dlake in novi skrbnik mora biti v njeno nego pripravljen vložiti veliko truda in časa.
Opis in fotografijo je prispevala Petra Lozej.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.