mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Lagotto romagnolo
8. FCI skupina - Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 3, št. 298
<< nazaj | pomoč
Lagotto romagnolo (Lagotto Romagnolo - Romagna Water Dog)

 

Lagotto romagnolo
Rubus dei Re d'Abruzzo
Standard FCI št. 298 (.pdf; 11/13/2015)
Kratek opis pasme
Pasma: Lagotto romagnolo
Izvor:

Italija, natančneje območja morskih zamočvirjenih lagun v okolici mesteca Comacchio v pokrajini Emilia Romagna.
To je izvorno zelo stara pasma, ki se je najverjetneje razvila iz tako imenovanega vodnega psa (Canis acquaticus), upodobljenega na etruščanskih slikarijah v nekropoli blizu Ferarre v 6. in 5. st. pred Kristusom. Od 16. stoletja naprej so majhni skodrani psi večkrat omenjeni, v številni literaturi o navadah ljudi na omenjenih področjih. Omenjajo jih v povezavi z lovom kot prinašalce vodne perjadi kar je tudi bila prvotna uporaba te pasme.

Skupina: Skupina VIII: prinašalci, šarivci, vodni psi; sekcija 3: vodni psi; brez delovne preizkušnje.
Uporaba: Danes uradno pasma, specializirana za iskanje gomoljik (tartufov). Zaradi izsuševanja zamočvirjenih lagun so izreden voh in karakter teh psov že v drugi polovici 19. st. s pridom začeli izkoriščati za iskanje tartufov. Dan danes ti psi vse pogosteje očarajo mnoge družine kot družabniki, spremljevalci ...
Življenjska doba: 12 do 15 let
Videz: Je manjši srednje velik pes, starinskega podeželskega videza, obilno skodrano odlakan, močne in skladne telesne zgradbe.
Barva: Enobarvno bela v različnih odtenkih, bela z oranžnimi ali rjavimi zaplatami in obratno, rjavo serasta, enotno rjava v različnih odtenkih, enotno oranžna. Črna barva ni dovoljena. Smrček je rjave barve.
Dlaka: Dlaka je volnene strukture, ki oblikuje goste obročaste kodre z vidno podlanko. Gosti kodri so razporejeni po celem telesu z izjemo na glavi, kjer so bolj odprti in oblikujejo dobro nakazane brke, brado in obrvi. Nadlanka in podlanka dobro odbijata vodo.
Oskrba: Da dlaka ne postane polstena, je potrebno kožuh občasno temeljito prečesati (1x mesečno) in vsakih nekaj mesecev postriči. Priporočljivo je, da se psa vsaj enkrat letno na kratko ostriže, saj se tako kožuh regenerira, s tem vzpostavimo pravilno strukturo in teksturo dlake ter si olajšamo vzdrževanje kožuha.
Višina:

samci: od 43 do 48 cm  +-1cm (idealna višina: 46 cm)
samice: od 41 do 46 cm +-1cm (idealna višina: 43 cm)

Teža:

samci: okrog 13 do 16 kg
samice: okrog 11 do 14 kg

Temperament: Včasih rahlo zadržan, nežen, zvest in zelo predan svojemu lastniku. Umirjen doma, zelo zbran pri delu in živahen na sprehodu predvsem, ko pride do vode.
Čuvaj: Ni oster. Z laježem opozarja na tujce.
Zaščita: /
Bistroumnost: Pameten pes, ki se hitro uči.
Zmožnost šolanja: Nadarjen. Ima izrazit občutek za iskanje. Za igro, pohvalo ali priboljšek je pripravljen storiti vse.
Odnos do otrok: Rad ima otroke, do njih je toleranten in se rad igra z njimi, tudi ko je starejši.
Odnos do drugih živali: Zvedav z določeno mero zadržanosti.
Odnos do tujcev: Včasih na začetku zadržan.
Domače okolje: Lahko je zunaj ali v hiši. Potrebuje vsaj en dnevni sprehod in veliko pozornosti, ki jo nenehno vrača.
Primeren lastnik: Na kožo pisan tistim, ki bi imeli radi dobrega pasjega prijatelja. Bodoči lastnik naj pozna osnove vzgoje in oskrbe štirinožnega kosmatinca.
Potencialni problemi obnašanja: Ob pravilni socializaciji načeloma ni posebnih težav.
Potencialni problemi z zdravjem: Kot specifična bolezen mladičev se pojavlja genetsko prirojena mladostna (juvenilna) epilepsija, ki se pojavlja v obdobju od petega tedna do četrtega meseca starosti. S pravim izborom staršev lahko to bolezen preprečimo. Pri tej pasmi se pojavlja tudi kolčna displazija, ki se v večini primerov, predvsem zaradi lahke konstitucije psov, redko klinično izraža. S skrbnim rejskim programom in ustrezno selekcijo se poskuša te hibe v najvišji možni meri izključiti.
Nasveti: Kljub nežnemu karakterju je tako kot pri večini pasem potrebno psa od vsega začetka vzgajati dosledno, ker v nasprotnem primeru rad izkoristi lastnikovo dobroto in postane razvajen kuža. Sprehodi brez povodca naj bodo aktivni, da zaposlijo psa z igro ali iskanjem različnih predmetov, kajti v nasprotnem primeru se rad začne dolgočasiti.
Opis pasme in slike je prispevala psarna Ocrina.

Lagotto romagnolo
Bijou dei Re d'Abruzzo

Lagotto romagnolo
Adam Ocrina

Lagotto romagnolo
Rubus dei Re d'Abruzzo

Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.