mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 18  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Doberman
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
<< nazaj | pomoč
Doberman (Dobermann)

Avtor: Elvis Denić
Objava na mojpes.netu: 27.07.2005

Doberman. Še dandanes se veliko ljudem naježi dlaka, ko slišijo to besedo. Louis Dobermann si verjetno ni predstavljal, kakšne reakcije bo povzročal njegov priimek. Od pozitivnih do negativnih. Pa vendarle ga vsi spoštujejo. Tako tisti, ki ga občudujejo, kot tisti, ki se ga bojijo.


Izrafel Maya di Altobello in El Diablo di Altobello na IDC 2004
Avtor: Ivan Ilić
Vir: dobermannreview.co.yu

Zgodovina

Doberman je dokaj mlada in popolnoma umetno ustvarjena pasma. Stara dobrih 100 let. Križana med raznimi pasmami. Še danes ni jasno, katere vse pasme so bile uporabljene v križanjih. Zagotovo je bil rottweiler, pinč, manchesterski terijer, greyhound, lovske pasme (npr. weimneranec, gordon seter), beauceron, mastif ter veliko lokalnih psov. Uporaba teh pasem je vidna tudi danes, ali po barvi ali pa raznih telesnih in značajskih lastnostih. Prvi dobermani so bili težki in na nizkih nogah, podobni rottweilerjem. Šele kasneje so primešali manchesterskega terierja, ki je oblikoval današnji videz. Veliko zaslug za današnji videz ima tudi Otto Goeller, lastnik psarne Thuringen. Otto Goeller je tudi ustanovil prvi klub za dobermane (Dobermann Pinscher Club). Danes je pasma prišla do druge skrajnosti. Srečujemo se s velikimi in težkimi dobermani. Takšni psi pa niso primerni kot delovni psi. Čeprav je takšen tip dobermana zelo atraktiven, je zelo neokreten. Večja teža prinaša nove težave, kot so težave s kolki in kravja stoja, kar zmanjšuje delovno sposobnost psa. Pri tem lahko rečem, da gre za napačno politiko IDC in ostalih odgovornih. Prilagajali so standard psom in ne psa standardu. Takšna politika je uničila nemške ovčarje, upam da je pri dobermanu te politike konec.


Bacon Sun Bringer - Brin in vodne radosti
Avtor: Maja Primožič

Značaj

Ko je Louis Dobermann ustvarjal pasmo, je imel v mislih samo eno: psa čuvaja. Gospod je bil baje lokalni izterjevalec in je potreboval dobrega psa čuvaja. In doberman je odličen čuvaj. Čeprav je s selektivno vzrejo doberman izgubil na ostrini, je še vedno glasen in ''gazda'' v hiši. Kot pes spremljevalec želi biti zraven svojega vodnika, nikoli se preveč ne oddaljuje od njega. Je zelo navezan in uživa v družbi svojega ''krdela''. Prvi zapiski govorijo o neustrašnem psu, ki je vedno pozoren in zelo inteligenten. Zelo priljubljeni so bili kot policijski psi. Vendar v urbanem okolju takšen pes ni najbolj zaželen, zato je tudi vzreja šla v to smer. Izločajo se agresivni psi, vendar tudi mirni psi so nezaželeni. Velikokrat na specialkah opažam provokacije sodnikov, ki na zelo miren način silijo v psa. Samozavestni psi nikoli niti ne pogledajo, plašni pa se praviloma kar podredijo. Veliko vzrediteljev vzreja strogo za razstave. Pasmi na ta način delajo medvedjo uslugo. Psi so brez temperamenta ali pa zelo temperamentni. Tudi sodniki so se začeli zavedati teh napak in takšni psi, kljub temu, da so lepši, ne morejo zmagovati na pravih specialkah.


Agata Lucky Rose
Avtor: Željko Lucić
Vir: dobermannreview.co.yu

Izgled

Doberman je srednje velik, mišičast pes. Glava mora biti klinasta, gledana iz vseh strani (lahko bi tudi rekli, da moreš videti trikotnik). Zobovje je kompletno in škarjastega ugriza. Oče temne, pri rjavih so lahko nekoliko svetlejše. Vrat je dolg in močan. Hrbtna linija je ravna, trebušna linija rahlo pritegnjena navzgor. Prsa so dobro razvita in globoka, predprsje dobro izraženo (danes je problem tudi preveč izraženo predprsje). Okostje je močno. Dlaka mora biti kratka. Dovoljena je v črni in rjavi različici. Ožigi morajo biti mahagoni barve. Doberman mora izgledati kot atlet šprinter. Mišičevje mora biti dobro razvito.
Psi z belinami so izključeni iz vzreje. Diskvalifikacijske napake so tudi rumene oči, psi brez popolnega zobovja ali nepravilnega ugriza, samci brez enega ali obeh testisov in t.i. zamenjava spolov (če samec izgleda kot psica in obratno).


Skica idealnega predstavnika pasme
Vir: Standard


Skica idealne glave
Vir: Standard

Bolezni

Dobermana lahko pesti kar nekaj bolezni. Te bolezni so pri nekaterih linijah pogostejše, pri nekaterih manj. V nekaterih državah so preventivni pregledi že vključeni kot obveznost za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Najpogosteje trpijo za dilatacijsko miokardiopatijo, Willebrandovo boleznijo, Wobblerjevim sindromom. Danes je pogost tudi rak, kar pa seveda ni pasemsko pogojeno, saj je bolezen pogosta pri vseh pasmah in tudi mešancih.


Aba Lucky Rose, primerek z naravnimi uhlji
Avtor: Elvis Denić

Uporaba

Danes je doberman družinski pes. Je navezan na družino. Kje imeti dobermana? Jaz vedno rečem, da je doberman pes za hišo oz. stanovanje. Ima kratko dlako in slabo prenaša zimo. Če je že zunaj, naj ima dobro izoliran pesjak. Ima veliko energije in z njim se je treba ukvarjati. Ne bi dal poudarka na gibanju (v smislu maratona), ampak bolj na psihičnem delu. Zelo rad se igra in pri tem je neumoren. Da pravilno razvijemo telo, je treba tudi delati na prav način in zelo pozno začeti z intenzivnimi treningi. Mlad pes še nima dovolj čvrstih vezi, tako da lahko pride do poškodb, ki jih je težko pozdraviti. Kolo priporočam šele po 15 mesecu. Treningi naj bodo kratki in intenzivni.


Rafael Vincente del Citone
Avtor: Jelena Popović
Vir: dobermannreview.co.yu

Zakaj imeti dobermana?

Sem velik pristaš te pasme, vendar trditi, da je to najboljša pasma, bi bilo nepošteno do drugih pasem. Kaj pravzaprav krasi to pasmo? Že sam pogled na dobermana pove veliko. Je atraktiven, eleganten. Zelo inteligentna pasma, včasih morda malce trmasta, vendar še vedno se jih da vse naučiti. Je tudi praktičen. Kratka dlaka ne zahteva posebne nege. Zelo primeren za stanovanje, saj ni ne premajhen in ne prevelik, pa še vedno tiste velikosti, da ti vzame ves kavč, hehe. Je pravi športnik.


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.