mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 23  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Briard
1. FCI skupina - Ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov)
<< nazaj | pomoč
Briard (Berger de Brie - Briard)

Avtor: Barbara Ganzitti
Objava na mojpes.netu: 16.07.2005

Briard

SKOZI ZGODOVINO DO DANES

Briard je francoska pasma, katere ponosna lastnika sta bila tudi Charlemagne in Napoleon. V Franciji je bolj znan pod imenom Berger de Brie (ovčar iz Bria) in o njegovem nastanku in imenu obstajata dve razlagi. Prva govori o nastanku te pasme v stari regiji Bria (v okolici Pariza), druga pa je veliko bolj romantična. To je srednjeveška legenda o umoru dobrega viteza Aubry de Montdidier, kateremu priča je bil njegov zvesti spremljevalec - dolgodlak in mogočen pes. Le-ta je neutrudno zasledoval morilca in ker je bila takrat navada, da se takšne konflikte reši z dvobojem, je francoski kralj ukazal dvoboj med morilcem in psom. Seveda v takšnih zgodbah pravica vedno zmaga in tokrat je zmaga doletela psa, kasneje poimenovanega po svojem ljubljenem gospodarju - ovčar iz AuBRIA. To ime pa se je počasi med ljudmi skrajšalo na ovčar iz BRIA.

Briard je prelep delovni pes, ki je čuval prostrane širjave popasene z ovcami. Zaradi svoje strukture pa je bil kos tudi volkovom in celo dvonožnim tatovom. Med 1. svetovno vojno so jih uporabljali kot pse reševalce in zgodbe govorijo, da je še v tako groznih razmerah znal ločiti med padlimi vojaki in tistimi s trohico življenja v sebi. Revni kmetje so jih imeli tudi za vlečenje vozov, kasneje pa je njihova redna služba postalo delo pri francoski policiji. Na žalost se jih uporablja vedno manj in so prevladale druge pasme, ki so kar se tiče nege manj zahtevne.


Foto: Pavla Firlova

KAKO PREPOZNAŠ BRIARDA

Briard je velik in masiven kuža. Visok od 56-64cm (psice) in od 62-68cm (psi) ter težek nekje do 39kg. Njegovo veličino in medvedji videz naredijo predvsem močne kosti in dolg valovit, kozji kožuh, ki je lahko svetlo rjav (beige) s temnimi ožigi ali brez in črn ali siv. Ima zelo velike šape, zelo podobne mačjim in na zadnjih tacah dvojni slednik. Ta dvojni slednik se pri briardih ne odstranjuje in je nekakšna značilnost skoraj vseh francoskih ovčarskih pasem. Svojo piko na "i" doda črn tartufast smrček in dlaka na glavi, ki se oblikuje v obrvi in bradico. Ušesa so dolga in zelo kosmata.


Desire Bohemia Elite
Foto: Mojca Rupnik

Giblje se lahkotno, elegantno in povezano. Ko ga gledaš dobiš občutek, da kuža kar lebdi nad tlemi.


Foto: Pavla Firlova

Rep je nošen nizko, dolg in na koncu zavihan v obliki kljuke. Ne se ustrašit, če vaš mladiček ne bo imel takšnega repka, saj se pravilno nošenje in kljukica izoblikujeta šele okrog 6 meseca starosti.


Ozzy Pirate MC
Foto: Barbara Ganzitti

Karakterno je to zelo živahen, prijeten in neustrašen kuža s pridihom samosvojosti in lahko tudi dominance. Je pravi nerodnež, šaljivec in obožuje svojo družino. Do tujcev je nezaupljiv, kar ga naredi za pravi hišni alarm, pa tudi drugače ima zelo veliko za povedat - seveda po pasje. Ponekod je zaslediti, da se ne razume preveč z drugimi psi in domačimi ljubljenčki, kar pa je odvisno predvsem od socializacije in prvih stikov z drugimi živalmi, ki nikakor ne smejo biti negativni. Zelo je občutljiv in nežen, tako, da preveč stroga vzgoja ni primerna zanj in vsako slabo izkušnjo si zelo dobro zapomni.


Unique Hengo des Uns et des Autres
Foto: Pavla Firlova

Če mislite, da si boste lahko izbrali svojega briarda, se zelo motite. To je kuža, ki si vas bo izbral sam in vam vsako pozornost stokratno povrnil. Niso mu zamanj dali vzdevka - srce zavito v dlako.

KJE ZAČETI PRI VSEJ TEJ DLAKI

Glede nege je mnenje razdeljeno. Angleži prisegajo na vsakodnevno krtačenje, med tem, ko vzreditelji od drugod prisegajo, da je dovolj dve uri temeljitega česanja en dan v tednu. Sigurno pa česanju ne boste ubežali, če želite urejenega briarda.
Dlaka je dolga in raste celo življenje. Podlanke ne pušča okoli, kar je dobro za vaše stanovanje, je pa toliko slabše zanj, saj se le-ta oprime stalne dlake in zelo hitro radi nastanejo vozlički. Dlaka je tudi zelo lomljiva, zato jo je pred vsakim česanjem potrebno pošpricati s spreji za razčesavanje. Za razčesavanje je najboljša ščetinasta krtača in glavnik s širokim razmahom med zobci. Striženje je prepovedano, da pa tisti, ki radi primete škarje v svoje roke, ne boste razočarani, je briard poskrbel tudi za vas. Redno se boste lahko izživljali nad dlako med blazinicami. Čiščenje ušes in odstranjevanje odmrle dlake iz njih naj bo tudi na vrsti vsaj enkrat na mesec. Tako boste vedeli, da za preslišanje vaših ukazov ni kriva njihova kosmatost. Posebna skrb naj bo namenjena tudi slednikom, ki se ne obrabljajo, zato jih je dobro striči.


Unique Hengo des Uns et des Autres
Foto: Pavla Firlova


Mannequin Tasja MC
Foto: Pavla Firlova

Veliko ljudi pozabi na česanje, ko pride na dom novi član, ki mu to opravilo prav nič ne diši. Čeprav ima briard kot mladič kratko dlako, se ga mora takoj začeti navajat na česanje (5min/dan) kajti "tipi topi" bo to 6 mesečni mladič z dolgo dlako, ki se vam bo upiral s celotno svojo 30 kilsko težo, če ne bo navajen redno srečevati svojih prijateljic - krtače in glavnika.

KO PRIDE MAJHNA KEPICA V VAŠ DOM IN KOT BI TRENIL POSTANE OGROMNA KEPA


O - leglo fantki
Foto: Pavla Firlova

Pod tem naslovom se skriva vzgoja briarda. Je zelo inteligenten in dominanten kuža, zato naj se postavljanje pravil začne že prvi dan. Nikar naj vas njegova prisrčnost ne pretenta in mu ne puščajte stvari, ki jih kot odrasel ne bo smel početi. Lažje je dopovedati stvar 6 kilskemu mladičku, kot pa se nadaljnjih 10 let prerivati pred televizijo, ker si bo vaš briard za počivališče določil kavč. Vsi vzreditelji tudi priporočajo takojšnje šolanje v pasjih igralnih uricah in malih šolah. Tako bo mladiček prišel v stik z drugimi kužki in se naučil osnov poslušnosti. Nikar se ne izogibajte tudi pohodom v kakšen bar, mesto in med ljudi, saj vas bodo zaradi njegove simpatičnosti lepo sprejeli, kuža pa bo dobil veliko novih izkušenj.


Ozzy Pirate MC
Foto: Barbara Ganzitti

Šolanje naj se nadaljuje skozi vsa pasja obdobja, saj se briard rad uči, čeprav zaradi svojega močnega karakterja velikokrat raje sprejema lastne odločitve. V njegovi družbi vam nikoli ne bo dolgčas, saj bo vsak dan poskušal najti nov način kako vas pretentati.


Ozzy Pirate MC
Foto: Barbara Ganzitti

TEK V NARAVI ALI POLEŽAVANJE NA KAVČU


Mannequin Tasja MC
Foto: Pavla Firlova


Ozzy Pirate MC
Foto: Barbara Ganzitti

Kot mladiček naj ima omejeno gibanje, izogibajte se klancem, skakanju in seveda stopnicam. Ta čas bo še prehitro minil in kar kmalu boste ugotovili, da si morate nabavit kolo če hočete, da bo vaš briard dovolj razgiban. Počasi se ga lahko začne navajati na težje obremenitve od enega leta naprej in kot je bilo že prej omenjeno, kot odrasel potrebuje veliko gibanja. Uživa v teku ob kolesu, kdor ima pa raje vodne športe, bo v tej pasmi našel zvestega spremljevalca, ki se ne boji globin in ga moraš včasih prav prositi, da pride na kopno. Tudi v naravi zelo uživa in obožuje poležavanje na dvorišču, ki pa lahko postane muka, če z njim ni njegovega gospodarja.


Ozzy Pirate MC
Foto: Barbara Ganzitti

KO JE BRIARD BOLAN

Na žalost daje veliko minusov tej pasmi zdravje, kar pa nebi smelo biti problem, če se psička kupi pri odgovornem vzreditelju. Večina bolezni je namreč dednih. Tako so dokaj pogoste displazije kolkov in komolcev, nočna slepota, gradualna slepota in seveda vsem velikim pasmam preteč zasuk želodca. To naj bi bile nekako okvirno bolezni značilne za to pasmo, ker pa je vsak kuža zgodbica zase, vam ne morem obljubiti, da ne bo kdaj prehlajen ali si bo izmislil, da mu hrana ne diši in bo začel gladovno štrajkati...

JE BRIARD KUŽA ZAME?


Foto: Pavla Firlova

1. Te zabava delo s psom?
2. Imaš veliko prostega časa in se rad gibaš?
3. Si potrpežljiv in vztrajen?
4. Se ne strinjaš z učno metodo, ki temelji na agresiji?
5. Rad poprimeš za krtačo ali glavnik?
6. Tvoj kuža ne bo na verigi?
7. Večino dneva bo kuža preživel z družino?
8. To ni tvoja prva izkušnja s psi?
Če si na vsa vprašanja odgovoril pritrdilno, potem se bosta z briardom zelo dobro ujela.


Ozzy Pirate MC
Foto Barbara Ganzitti


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.