mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 11  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Škotski terier
3. FCI skupina - Terierji
<< nazaj | pomoč
Škotski terier (Scottish Terrier)

Avtor: Maša Feguš - Široka
Objava na mojpes.netu: 06.04.2006


Molly - Ch Lucia's Dream Swan Valentine

Značaj

Samo tisti, ki je že imel Škota ali ga ima, lahko razume, kakšno osebnost ta pes ima. To ni samo pes, ki te posluša in ljubi, škot je nekaj več.
Je prijatelj, je razmišljujoče bitje, ki s tabo deli življenje.

Škot je zadržan in ponosen in tudi zelo neodvisen. Včasih te pogleda, kot da bi želel oceniti ali si mu pogodu ali ne. Vendar nikoli te ne bo zapustil.
To nikakor ni pes, ki maha z repom in prosi za vašo naklonjenost. Škot zahteva, da ni prezrt. Včasih želi pritegniti vašo pozornost s smešnimi pozami, vrtenjem in drsanjem po podu, brundanjem, med tem pa se s kotičkom očesa ozira na vas ali ste opazili njegovo predstavo. Škot je radoveden, čeprav tega ne pokaže in se dela indiferentnega, skoraj snobovskega.
Ena njegovih značilnosti je, da ne zaupa vsakomur, nekatere ljudi prezre, pa če tudi imajo v roki najbolj sočen kos mesa.
Lastnika smatra za sebi enakovrednega. Vedno si izbere enega, kateremu se najbolj posveča.
Škotski terier je živahen in igriv tudi v pozni pomladi, vendar ni nikoli vsiljiv in nadležen. Zna se zabavati tako sam, kot z ljudmi ali vrstniki. Nekateri ga imajo za trmoglavega. Njegova osebnost je izredno trdna, to je pes, ki razmišlja s svojo glavo.
Če ga boste kaznovali po krivici in se hoteli nato prikupiti, se bo obnašal kot, da vas ne sliši. Glavo pa bo obrnil v drugo stran.
Če odpotujete in ga za nekaj dni pustite v varstvu, vam ob vaši vrnitvi ne bo namenil pogleda, ker bo zelo užaljen.
Tudi če tega ne pokaže je zelo ljubosumen, najbolj na njegove vrstnike.
Če tudi se ga skoraj več ne uporablja za lov, je njegov nagon izredno živ. Zadovoljil se bo z martinčkom ali miško, ki ju bo neumorno lovil po vrtu. Vneto bo kopal rove, dokler ne bo prišel do plena.
Čeprav je zelo trmoglav, je tudi dokaj ubogljiv. Če ga boste poklicali z ne prav odločnim glasom in bo on prav takrat zelo zaposlen, se na klic ne bo odzval. Če pa bo ton glasu nakazal, da je to ukaz, bo prišel brez obotavljanja.
Ko si nekaj želi, se usede pred vas in vas gleda s svetlečimi in globokimi očmi, včasih celo zabrunda in se prestopica z zadnjimi tacami.
Škotski terier je s svojo smešno pojavo in zanimivim karakterjem pes, ki je nekaj posebnega. Filozofski pogled na življenje, taktičnost in strpnost so mu prinesli sloves psa gentlemana.
Škot ni za vsakogar. Tisti, ki si želi plišastega medvedka, ki mu bo sramežljivo skakal v naročje, tega v Škotu ne bo našel. Če pa si želite razmišljujočega spremljevalca z izjemno osebnostjo, ki je hkrati tudi veseljak, kateri vas bo rad spremljal prav na vsako pot, potem je škotski terier pes za vas.


Anita in the Grass

Standard škotskega terierja

Izvor: Velika Britanija.
Splošno: Nizek, krepek, robusten, nizkonog, z veliko močjo v majhnem okvirju. Dolga glava. Zelo aktiven na kratkih nogah.
Masa psov: 9–12 kg.
Plečna višina: 25,4–28 cm.

Glava: Dolga, vendar v razmerju glede na velikost psa. Dolžina lobanje omogoča, da je ta široka, pa ima kljub temu videz ozkosti. Čelo skoraj ravno. Gobec širok in močan. Razmerje med gobcem in čelom je 1 : 1. Majhen, a opazen stop. Smrček velik, linija od smrčka proti bradi je ukrivljena nazaj.
Oči: Mandeljnaste, temnorjave, razmeroma široko narazen, globoko vsajene pod obrvmi.
Uhlja: Fina, tanka, koničasta, pokončna, nastavljena na vrhu glave, vendar ne preveč skupaj. Velika, s širokim korenom.
Usta: Gobec je podaljšan z brado. Ima močno, škarjasto zobovje.
Vrat: Mišičast, srednje dolg.


Anita in the Grass

Trup: Dobro zaobljena rebra pokrivajo globok prsni koš. Hrbet je razmeroma kratek, raven in zelo mišičast. Trup je mišičast. Zgornja linija ravna in vodoravna, ledja so mišičasta in globoka. Prsni koš razmeroma širok in globok, sprednji del prsnice je zelo vidno izražen.

Noge: Dobro okotene.
Sprednje noge z močnimi kostmi.
Zadnje noge izredno močne glede na velikost psa, vzporedne.
Šape: Dobre velikosti, mačje, sprednje nekoliko večje.

Rep: Zmerno dolg, debel na korenu, nošen pokončno ali rahlo ukrivljeno, s koničastim koncem.

Gibanje: Tekoče in prosto.


Molly - Ch Lucia's Dream Swan Valentine

Dlaka: Priležena, dvojna. Podlanka kratka, mehka, gosta. Krovna trda, resasta, obe neprepustni.
Dlako je treba trimati. Psa je treba redno česati, da se mu dlaka ne sprime.
Barva: Črna, pšenična, progasta v vseh odtenkih.

Opomba: Samci morajo imeti dva ločena, popolnoma spuščena in v mošnjo zaprta testisa.

Razno: Škotskemu terierju pravijo tudi gentleman med terierji. Prvič se je pojavil na angleških razstavah leta 1879, ko je bil prvikrat v samostojnem razredu. Sprva so z nazivom škotski terier označevali tudi cairnske, skyske in zahodnovišavske bele terierje. Nekaj časa so ga imenovali tudi aberdeenski terier, to pa zato, ker je bil v 19. stoletju najbolj razširjen v Aberdeenu, sicer pa izhaja iz zahodnega dela škotskega visokogorja. Zaradi njegove izredne neustrašnosti in neutrudnosti pri delu so ga dolgo uporabljali kot jamarja, ki je bil posebno primeren za lov na lisice, jazbece, vidre in divje zajce.
Danes je škotski terier predvsem simpatičen in prijeten hišni pes. Rad ima otroke in z njimi odrašča. Počuti se dobro v veliki družini ali pa pri enem človeku. Rad hodi na dolge sprehode, prav tako pa tudi cele ure poležava pri naših nogah. Laja malo, a je po potrebi dober čuvaj. Je živahen, odločen, ponosen, pameten, samostojen, dostojanstven. Svojo naklonjenost omejuje le na člane svoje družine, do tujcev pa je ravnodušen. Je pa zelo občutljiv in dovzeten za grajo in hvalo, zato ga moramo vzgajati zelo previdno in z veliko doslednosti in ljubezni.


Peabar Blackberry, stara 4 mesece

Zdravje škotskega terierja

Škotski terierji nimajo večjih zdravstvenih težav, ki bi bile genetsko pogojene. Ena od redkih bolezni, ki pa se lahko občasno pojavi, je "Scottie Cramp". Bolezen prizadene živčni in mišični sistem. V zadnjih letih se ta genetsko pogojena bolezen zaradi načrtne in stroge vzreje v Evropi praktično ne pojavlja.

Nega škotskega terierja

Škotskega terierja je potrebno redno trimati. To pomeni, da mu s prsti ali posebnimi nožki populimo mrtvo dlako.
Škotu obrijemo le del okoli analne odprtine, del pod vratom, ušesa ter ličnici, čelni predel trimamo ali obrijemo.


Daisy se igra

Slavni in škotski terierji

Veliko slavnih oseb si je za štirinožnega prijatelja izbralo prav škotskega terierja:

* Najverjetneje je v zgodovini slavnih škotski terierjev najbolj poznan pes Fala. Fala je bil najbolj ljubljen in poznan pes Bele hiše. Njegov lastnik je bil predsednik Franklin Roosevelt. Fala se je rodil 7. aprila 1940. Predsednik je kužka dobil v dar od sestrične Margaret Stuckley. Predsednik je imel psa tako rad, da se od njega ni ločil skoraj nikoli. Roosevelt je tudi v letih pred Falo že bil lastnik dveh škotov: Duffy-ja in Mr. Duffy-ja. Po smrti predsednika in škota Fala si je Eleonor Roosevelt ponovno omislila škota, tokrat psičko Maggie.
* Škotski terier Whiskers, ki je bil "igralec" Warner Brossa, je igral psa Fala v filmu "Princess O'Rourke".
* Tudi Theodor Roosevelt je imel škotinjo po imenu Jessie.
* Ronald Regan pa je imel kar dva škota, Scotch in Soda jima je bilo ime.
* Eva Braun je imela dva škota, Stassi in Negusa. Nekateri trdijo, da je tudi Hitler imel enega.
* Če se vrnemo v čas kraljev in kraljic naletimo na kraljico Viktorijo, ki je takrat imela psičko po imenu Laddie.
Tudi mnogi igralci so si za spremljevalce omislili škotske terierje:
Humphrey Bogart je imel kar dva, Zsa Zsa Gabor pa enega. Bette Davis je imela Tibby, Shirley Tample se je slikala skupaj s škotskimi terierji za reklamni spot in podarjen ji je bil eden izmed psičkov. Igralec Lionel Barrymore je imela škota Jhonnija. Julie Andrews je lastnica pšeničnega škota Duffija, Liza Minnelli pa ima škotinjo Lilly.

(povzeto po Scottish Mailing List)
Foto: Maša Feguš - Široka


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.