mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Airedale Terrier
3. FCI skupina - Terierji
<< nazaj | pomoč
Airedalski terier (Airedale Terrier)

Avtor: Neva Vatovec
Objava na mojpes.netu: 17.5.2006

"Največji, najboljši terier - kralj med terierji", tako opisujejo svojega Airedalca številni lastniki te pasme širom po svetu. Airedalski terier se enako dobro počuti v mrzlih severnih krajih ali v vroči puščavi, v planinah ali močvirjih - sledil bo svojemu gospodarju, kamorkoli ga bo vodila pot.


Utrinek s Craft-a 2006
Foto: Neva Vatovec

Airedalec izvira iz Velike Britanije - gričevnate pokrajine ob reki Aire. Prebivalci so se pred 100 leti preživljali predvsem z lovom - v prvi vrsti z lovom na vidre. Zato so potrebovali predvsem dobrega psa - nekaj več kot samo terierja, potrebovali so pogumnega, živahnega, poslušnega psa z ostrim vidom, psa, ki so mu lahko zaupali. In tako so z načrtnim križanjem več pasem ustvarili prednika Airedalskega terierja. Kasneje so ga uporabljali tudi za lov na drugo divjad.


Beauty Spot of Ginger and Black - Peggy (7 mesecev)
Foto: Vatovec

S časom, ko so spoznavali tudi številne druge lastnosti pasme, so Airedalskega terierja uporabljali v številne namene. Največjo slavo je doživel v času prve svetovne vojne, ko so ga uporabljali za dostavljanje pošte ali sanitarnega materiala za ranjence. Vse to potrjuje, da tega psa odlikuje vzdržljivost in pogum, istočasno pa je izredno prijazen pes in igriv ter neverjetno nežen do ljudi, s katerimi živi. Izredno se naveže na svoje skrbnike, predvsem pa ga odlikuje visoka stopnja inteligence. To je pes, ki premišljuje in ima zelo dober spomin, kar je pomembno, da skrbniki upoštevajo pri njegovi vzgoji. Airedalec je pes, ki se raje izogne pretepu z drugim psom, vendar če je izzvan, bo vztrajal do zmage. Njegova želja po učenju in radovednost mu omogočata, da se rad uči številnih trikov in je uspešen v učenju poslušnosti, agilitiju in uspešen delovni pes. Seveda se je potrebno zavedati, da je Airedalec pes, ki potrebuje le vzgojo brez prisile. Že njegova želja po učenju, zvedavost in radovednost pomenijo motivacijo za učenje.


Foto: Vatovec

Za vso vdanost in ljubezen, ki vam jo daje Airedalski terier. je skrb zanj zelo majhna cena. Skrb za dlako zahteva redno krtačenje in osnovno znanje trimanja oziroma redno trimanje pri profesionalnem frizerju ali vzreditelju. Dobro je, da se mladiček čim prej seznani s proceduro trimanja. Tako to postane zanj nekaj običajnega saj spozna, da se po negi bolje počuti. Če je pes redno krtačen in triman, je kopanje psa pravzaprav nepotrebno, saj se dlaka redno obnavlja je zdrava in svetleča.


Bay Breeze of Ginger and Black
Foto: Vatovec

Airedalski terier je srečnejši, če živi v hišah z dvoriščem ali trato, kjer ima veliko možnosti za gibanje in igro, vendar se enako dobro počuti tudi v stanovanju ali privadi na življenje v mestu. Pomembno mu je predvsem, da preživi čim več časa s člani družine v kateri živi. Če si izberete Airedalskega terierja za psa, s katerim boste preživeli del svojega življenja, boste dobili zanesljivega in zvestega prijatelja, ki vas bo spremljal na vaših poteh in bil neizmerno vesel, ko se boste vračali v svoj dom. kjer vas bo vdano čakal.

Vir:
  • Airedale terriers by Evelyn Miller - 1st best selling Airedale terrier book
  • Izkušnje in številni nasveti vzrediteljic Susan Milau in Margaret Markus
  • Osebne izkušnje življenja z Airedalskimi terierji

  • Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

     

    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.