mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Staffordshire bulterier
3. FCI skupina - Terierji
<< nazaj | pomoč
Staffordshire bulterier (Staffordshire Bull Terrier)

Avtor teksta in fotografij: Tjaša Florindo Ružnič
Objava na mojpes.netu: 03.06.2006

Staffordshire bull terier

Matična dežela: Anglija (Staffordshire - rudarsko mesto v Angliji)
FCI skupina: FCI III, 3. sekcija, št. standarda 76

Kratek pregled zgodovine pasme:

Staffordshire bull terrier je bil nekje v 19. stoletju ustvarjen za pasje borbe s križanjem takratnega bulldoga in različnih vrst terierjev. Ta pes je bil, tako kot je še danes, neustrašen in zelo dober borec.


avtor neznan


avtor neznan

Ko so pasje borbe končno prepovedali, so se začeli ljudje "zabavati" tako, da so v pit spustili podgane in merili čas, v katerem je ta pes pobil čimveč podgan.


avtor neznan

Tako, kot samo ime Staffordshire bull terrier pove, so ti psi iz rudarskega mesta Staffordshire v Angliji. Ker je bilo v tistem času po celem mestu ogromno podgan (tako kot v vseh rudarskih mestih), so začeli čedalje več teh psov uporabljati tudi kot varuško za svoje otroke doma, kateri so bili velikokrat s strani ogromnih podgan pogriženi. SBT jih je torej po cele dneve doma čuval pred temi podganami in se ga še dandanes drži, predvsem v Angliji, ime "nanny" - varuška.

SPLOŠEN IZGLED

Vse "zaželjene" in "nezaželjene" karakteristike SBT-jev izhajajo še iz časov, ko so le ti bili namenjeni za pasje boje in kasneje za lov na podgane in podobno. Zato vse karakteristike izhajajo iz tega, kar so takrat psi potrebovali za borbo in kar jih je pri tem oviralo. Po teh kriterijih se jih v bistvu ocenjuje še dandanes.

Dober SBT bi moral imeti, kar je najpomembneje pri katerikoli pasmi, "tip / karakteristiko". Ta beseda je kot elastika, ovija se okoli celotnega psa. Imeti mora osnovne atribute dobro oblikovane zunanjosti. Da pa bi bil resnično dober, mora SBT imeti tudi to, čemur bi nekateri rekli "kvaliteta". Če bo to "kvaliteto" imel, bo to pri posameznem psu tako očitno, kot bo očitno pri nekem drugem, da je nima.

Zelo pomemben je tudi izraz. Ni čudno, da se je SBT-jev zaradi njihovega šaljivega izraza na obrazu prijelo ime "smejoči pes"

in ta izraz bo psu manjkal, če bodo oči narobe pozicionirane na obrazu. Prav tako tega izraza ne bo, če so oči prvelike, premajhne, ali če je njihova barva napačna.

Čeprav je SBT kot "mali žepni tank", je eleganca zelo pomembna - ta pa pride le iz pravilnega ravnotežja in uglašenosti, dobrih, lepo oblikovanih kosti in pravilne porazdelitve mišic, ki dajejo atletski videz, tako pomemben za to pasmo.

Staffijeva struktura mora biti rezultat popolne koordinacije med trupom in okončinami, da daje njegovemu gibanju lepoto, naravnost in "tekočost", ne glede na to, iz katerega kota ga gledamo. Vsi njegovi deli bi se morali stekati v celoto, da je pes usklajen in ga je res užitek gledati v gibanju.

ZNAČAJ

Iz pretekle zgodovine SBT črpa nebrzdan pogum, visoko inteligentnost in žilavost. Te lastnosti, združene z njegovo naklonjenostjo do svojih prijateljev in še posebej do otrok, z mirnostjo, kadar nima zadolžitev in z zaupanja vredno stabilnostjo, so ga naredile za najodličnejšega vsestranskega psa.

VELIKOST

Plečna višina: 35,5 cm - 40,6 cm;
teža: samci 12 - 17 kg; samice 10 - 15 kg (večina SBT-jev, predvsem samčkov, dosega tudi čez 20 kg, ampak pod pogojem, da je teža skladna z višino psa).

GLAVA IN LOBANJA

Kratka, široka lobanja, dobro povdarjene lične mišice, izrazit stop, črn nos. Rožnat nos je velika pomanjkljivost, napaka.
Pri SBT-ju je, kot pri mnogih drugih pasmah, glava najpomembnejši del njegovega celotnega izgleda. Ali, kot bi lahko drugače rekli, je "glava pasme". Glava bi morala dajati izgled robate lepote, z močnim, širokim kratkim gobcem izjemne moči in sile.
To je Staffijevo "bojno orodje", z mišicami, sklenjenimi okoli glave, kar omogoča pasmi silovito moč ugriza. Zmožnost, da naj bi bil pes sposoben "zakleniti" čeljusti, so same čenče. Kar mu omogoča to moč ugriza, sta njegova žilavost in odločnost.
Večina rejcev dela na razmerju 2:1 kot idealnem proporcu ravnovesja med lobanjo in gobcem. Nosnice naj bi bile velike in črne. Glava samice naj bi izgledala "žensko", oz. ko jo pogledamo, njena glava ne sme izgledati kot pri samcu! Ne sme biti tako močna in groba.
Staffijeva glava naj bi bila dobro zapolnjena pod očmi oz. površina pod očesom bi morala biti zapolnjena, saj je to tisto, kar daje gobcu tisti nizek, močan izgled. Spodnja čeljust mora biti široka in močna in ne plitva ali odstopajoča, če psa pogledamo od strani. Ne sme izgledati kljunasto, nos ne sme biti višje od čela ali pa vleči navzdol.


Popolna glava tipa SBT

Bull tip

Terrier tip

 

Očitna razlika:

Glava samčka

glava samičke

UHLJI

Za skupni izgled SBT-ja so ušesa zelo pomemben faktor. Če so prevelika ali previsoko nastavljena, lahko pokvarijo podobo psa. Idealen uhelj naj bi bil majhen, tanek. Takšna ušesa zares veliko poudarijo in oblikujejo glavo in lobanjo psa, so zares zaželjena poteza na Staffordu. V časih pitov je imela večina Staffijev prirezana ušesa, hvala bogu so to barbarsko navado prepovedali in pomeni kriminalno dejanje.


pravilno nastavljena ušesa

nepravilno vendar še sprejemljivo

nepravilno in zelo nezaželeno

nepravilno in zelo nezaželeno

 

GOBEC

Po standardu naj bi bil gobec uravnan (torej, sekalci spodnje čeljusti naj bi se tesno prilegali znotraj sekalcev zgornje čeljusti), zobje morajo biti veliki, ustnice napete in čiste. Izredno kratek gobec pomeni večje tveganje za deformacije čeljusti, ko se spodnja čeljust krepi. Psi z zelo kratkimi gobci imajo tudi to nesrečo, da imajo premajhne zobe.

Korektno, popolno zobovje: sekalci spodnje čeljusti se tesno prilegajo znotraj sekalcev zgornje čeljusti, sprednji zobje pa segajo malenkost čez spodnje.


nekorektno

nekorektno

nekorektno

 

OČI

Zaželene temne, do določene mere je barva lahko sorodna barvi kožuha. Okrogle, srednje velike in postavljene tako, da gleda naravnost predse. Svetle ali rožnato obrobljene oči so napaka; edino v primeru, da je barva kožuha okoli oči bele barve, so oči lahko rožnato obrobljene.


pravilne (srednje velike oči)

nepravilne (prevelike)

nepravilne (premajhne)

 

Vrat, hrbet, telo

Vrat je mišičast, v čistem obrisu naj bo precej kratek in se postopoma širi proti ramenom. Telo je kompaktno vezano, hrbet oz. zgornji del naj bo vodoraven, ima naj široko ospredje, nizke prsi in rebra dobro ukrivljena, rahlo zrahljana v ledjih. Rep ni prirezan, srednje dolg, nizko nameščen, koničast in ga tudi nosi dokaj nizko. Naj ne bi bil preveč ukrivljen, lahko bi se ga primerjalo z ročajem starinske vodne črpalke. Napaka je preveč ukrivljen in/ali predolg rep.

TELO

Staffijevo telo se začne pri prsnem košu in konča pri ledjih. Njegovo oprsje naj bo globoko in komolci morajo biti lepo položeni ob strani in lepo spodviti. To se bo veliko bolje videlo pri psu, ki je v dobri telesni pripravljenosti kot pa pri psu, ki zaostaja v razvoju in kondiciji. To dejstvo je ponavadi razvidno iz sodniških ocen, ki navajajo: "Mora se učvrstiti." To pomeni, da se bo pes izboljšal z leti ali z rekreacijo.

Sodniki iščejo pri psih dobro ukrivljen prsni koš, ki je precej globok, in pa lepo uravnano zgornjo linijo. Pri vseh pasmah imamo radi rahlo mišičast obok nad ledji, obžalovanja pa je vreden visok obokan ledveni del, ki ga imamo vsi za zelo veliko in tudi prenosljivo pomanjkljivost v vsakem vzrejnem programu. Zelo lahko ga je videti, saj je ta obokanost hrbtenice nad ledji zelo opazna za vihrom ne bi smelo biti nobenega nagiba/spusta. Staffi je kompakten, silen pes in bi moral imeti zelo močan hrbet. Tudi na sredini hrbta ne bi smelo biti nobene udrtine ali spusta, niti ne bi smelo biti nagiba za zadkom. Pes bi moral biti vitek v ledjih, prav tako bi moral biti kratek sklop med njegovim zadnjim rebrom in kolčnim sklepom.


Staffordshire bull terrier tip

Terrier tip

Bull tip

 

REP

Srednje dolg, nizko vsajen, v konico stekajoč se in nošen precej nizko, se rep ne bi smel preveč viti in bi moral spominjati na ročaj starinske vodne črpalke. Staffijev rep je kot krmilo, ki ga drži v ranotežju, ko se giblje. Koren repa mora biti močan in konica bi morala izgledati, kot da kaže v neko točko. Ne bi smel biti nošen "veselo" ali ukrivljeno nad hrbtom , moral bi segati do skočnega zgiba. Če je rep prekratek, psu ne nudi pravega ravnotežja.


pravilna drža

nepravilna

nepravilna

PREDNJI DEL

Prednje noge naj bi bile ravne in močnih kosti, postavljene precej narazen. To ne pomeni, da bi morale zgledati kot pri buldogih, vendar naj bi bile neposredno pod psom in noge naj bi bile čvrste in močne brez krivin. Nobene šibkosti ne sme biti v sklepih, saj to pomeni,da so ponavadi taki psi šibki tudi v nogah. Tace naj bi bile obrnjene malo navzven. Ramena naj bodo položena nazaj, kar pomeni, da so lopatične kosti pod kotom 45 stopinj, ne preveč dvignjene. Nekateri ljudje mislijo, da sodniki iščejo zelo kratek vrat, vendar se tak vrat izkaže za prešibkega za oblikovanje močnih ramen.

Zgradba ramen vpliva na nasajenost vratu, tako da bi moral biti prehod iz vratu v ramena podoben neprekinjeni liniji do tilnika. Vrat ne sme izgledati, kot da je nasajen na telo, ker takšna oblika vratu povzroči nepravilnosti pri zgradbi ramen. Vrat naj bi bil rahlo izbočen. Če bo imel pes lepo grajen vrat, boste opazili, da se tudi skladno giblje od spredaj, imel bo živahen korak in sproščen ritem. Preveč naprej postavljena ramena povzročijo odsekano, drobencljajočo hojo, kot pri fox terierjih. SBT je opazen zaradi svojih atletskih sposobnosti in če bi se gibal kot fox terier, bi to bila res katastrofa.


pravilno

nepravilno

nepravilno

 

ZADNJI DEL

SBT ima dobro mišičast zadnji del, z dobro spuščenim skočnim sklepom in lepo upognjenim kolenskim sklepom. Gledano od zadaj bi morale biti noge vzporedno postavjene. Lep kot in moč zadnjega dela je za Staffija velikega pomena. Samo ta kombinacija lahko SBT-ju zagotovi dinamičnost sunka, po kateri slovi. Brez te pogonske moči boreči se pes ne bi imel možnosti gibati se tako hitro v pitu. Potrebuje moč v svojem zadnjem delu, da se požene proti svojemu nasprotniku, saj je s tem, ko je bil prvi v nasprotniku, imel možnost boljšega oprijema. Brez teh dobro toniranih dolgih mišic Staffi ne bi bil nikoli sposoben opravljati svojega dela.


pravilno

nepravilno

nepravilno

 

TACE

Tace morajo biti močne, dobro podložene in srednje velikosti. Ne sme imeti visokih členkov, kot jih imajo mačje tace. Morale bi biti čvrste in rahlo navzven obrnjene pri sklepih. Taca ne sme biti potlačena ali ploska, takšne tace so velika pomanjkljivost, saj bodo drastično vplivale na gibanje psa.


pravilno

nepravilno (visoki členki)

nepravilno (ploska tačka)

 

DRŽA IN GIBANJE

Gibanje mora biti svobodno, silovito in živahno, brez napora. Noge bi se morale gibati paralelno, gledano od zadaj ali spredaj, pogon vidno prihaja od zadnjega dela.
Delovanje psa je način, kako se okončine premikajo v določeni drži. Staffi ima svoj poseben način gibanja, s sprednjimi nogami, ki se ne gibajo ne na široko ne na ozko, in zadnjim delom v paralelnem gibanju s sprednjim. V koraku bi morala biti ritmika in poskočnost in pes mora biti odločen v svojem delovanju, ne zvijajoč niti visoko postavljajoč noge. Užitek je opazovati gibanje Staffija. Vsak pes z ohlapnimi rameni, razmaknjenimi rameni, pokončen v ramenih ali z visokim skočnim sklepom se ne more gibati na ta značilen način.

BARVE

Rdeča, srnasta, bela, črna ali modra, ali katerakoli teh barv v kombinaciji z belo. Kakršenkoli odtenek progaste ali progaste z belo barvo. Črna z rjavimi ožigi (black & tan) ali jetrna barva nista dovoljeni.


Aella Longhill


Anahita & Ares Longhill


Achilles Longhill


Zoya, Body in Zulu

ZDRAVJE

Staffordshire bull terrierji so izredno zdrava pasma. Edini problem imajo, kot skoraj vse pasme tipa bull, s kožnimi boleznimi, vendar ob izbiri ustreznega veterinarja to v današnjem času niti ni tak problem.

TEMPERAMENT

Ti psi so izredno temperamentni! Vedno in cel čas bo iskal način, kako vam pokazati, da je vaš najboljši prijatelj, iskal bo način, kako vam ustreči v vsem in s tem so ti psi izredno sposobni učenja. Vendar to učenje vam bo najbolj uspevalo ravno z igro in nagrajevanjem. Nikakor pa ne s "trdo" roko"!
Vendar pa, tako kot je SBT zunaj igriv in izredno temperamenten, je živo nasprotje v stanovanju, kjer je pripravljen cele ure ležati v vaši bližini in je več kot zadovoljen s tem, da je blizu vas. Najbolj veseli bodo, ko bodo z vami gledali vaš najljubši film (na kavču takoj poleg vas).


Zunaj


v stanovanju

Ker so Staffiji celo življenje po duši otroci, se tudi neverjetno navežejo na vse otroke, še posebej pa na domače. Ima neverjeten prag potrpežljivosti in ga ne motijo še takšne otroške lumparije, ki so včasih mogoče tudi malo grobe. Vsekakor pa moramo otroka naučiti vsako žival spoštovati in bosta s Staffijem hitro postala in ostala za vedno najboljša prijatelja.
SBT nikakor ni čuvaj in temu nikdar ni bil namenjen. Vesel je čisto vsakega tujca. Če je vzgoja in socializacija mladiča pravilna, tudi do drugih psov ni agresiven. Zna pa biti problematičen do drugih psov ob nepravilni vzgoji.

ZAHTEVE

SBT-ji so načeloma primerni za ljudi, ki še nimajo izkušenj s psi, vendar pa gre povdariti par dejavnikov, ki so pomembni, ko se odločate za to pasmo:

SBT je pasma, ki ni primerna za v pesjak. Prvič zaradi kratke dlake, ki nima podlanke in zaradi tega slabo prenašajo mraz, drugič zaradi tega, ker obvezno potrebujejo družbo. Zelo dobro se razumejo tudi z drugimi živalmi, vendar jih je potrebno ob prvih kontaktih nadzirati, ker znajo v igri narediti kakšno neumnost.

Fizična aktivnost - SBT zahteva veliko gibanja. Vsakodnevni dolgi in raznoliki sprehodi so za njih nujni, saj bodo le tako lahko porabili svojo odvečno energijo, ki se bo v njih kopičila čez dan. Prav tako potrebujejo to gibanje za izoblikovanje svojih mišic, katere nujno potrebujejo za tisti značilen SBT izgled in njihovo gibanje.

Razpoložljiv čas - SBT je pes, ki zahteva obilico časa in bo v prvem letu življenja zahteval večino vašega prostega časa tako kot mladiček katerekoli pasme. So zelo hitro učljivi, če boste z njimi ravnali z doslednostjo in razumevanjem ter absolutno z igro in nagrajevanjem.

Potrpljenje - Mlad SBT bo od vas zahteval veliko potrpljenja, saj so po naravi izredno igrivi in jim kaj hitro pride na misel kakšna lumparija. Zato niso primerni za ljudi, ki se hitro razjezijo. Znajo biti svojeglavi, originalni in polni idej, vendar vse to se jim da preprečiti, če najdejo to igro z vami in v vas. Zato jih za njihove lumparije definitivno ne smemo, na kakršnikoli način kaznovati, ampak jim pokažemo, da je igra z vami lahko boljša, pa še kakšen priboljšek se dobi.


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.