mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Rodezijski grebenar
6. FCI skupina - Goniči in krvosledci (barvarji)
<< nazaj | pomoč
Rodezijski grebenar (Rhodesian Ridgeback)

Prevedel Andrej Fister
Strokovno priredila Tjaša Leskovšek Sever

Objava na mojpes.netu: 05.08.2006

Rodezijski grebenar
Prevod standarda FCI št. 146

IZVOR: Južna Afrika

DATUM ZADNJE VELJAVNE OBJAVE STANDARDA: 10.12.1996

UPORABA:
Rodezijskega grbenarja še vedno uporabljajo pri lovu v različnih delih sveta, vendar je predvsem cenjen kot pes čuvaj in družinski pes.

KRATEK ZGODOVINSKI OPIS:
Rodezijski grebenar je trenutno edina avtohtona registrirana pasma Južne Afrike. Predniki izhajajo iz časov kolonizacije južne afrike, ko so križali pse takratnih kolonov s poludomačenimi hotentotskimi lovskimi psi, ki so imeli greben. Lovil je večinoma v skupini po dva ali tri tako, da je obdržal, zahvaljujoč veliki okretnost, divjad, predvsem leva do prihoda lovca.

SPLOŠNI IZGLED:
Rodezijski grebenar naj bi predstavljal skladnega, močnega, mišičastega, okretnega in aktivnega psa simetričnih oblik, sposobnega vztrajnosti in precejšnje hitrosti. Poudarek je predvsem na okretnosti, eleganci in trdnosti brez nagibanja k preveliki masivnosti. Posebnost pasme je greben na hrbtu, ki je oblikovan tako, da v njem dlaka raste v nasprotni smeri rasti preostale dlake. Greben je značilnost pasme, biti pa mora jasno definiran, simetričen in se mora ožati v smeri bokov. Greben naj bi se začel takoj za rameni ter se zaključil v višini kolkov (bokov). Greben morata sestavljati dve kroni, ki sta identični in simetrični. Coni nad kronama pravimo "box", in ta ne sme biti daljša od ene tretjine celotnega grebena. Dobro povprečje širine grebena je 5 cm(2").

OBNAŠANJE/TEMPERAMENT:
Dostojanstven, inteligenten, vzvišen do tujcev vendar brez znamenj agresivnosti ali plahosti.

GLAVA:
LOBANJSKI DEL:
Lobanja: mora biti precej dolga (širina lobanje med uhljema, razdalja med zatiljem in stopom, ter med stopom in smrčkom naj bi bile enake), ploščata in razširjena med uhljema; v fazi mirovanja naj na glavi ne bi bilo vidnih gub.
Stop: stop naj bi bil dobro definiran, ne sme pa biti v isti liniji od nosnega grebena do zatilja.

OBRAZNI DEL:
Smrček: naj bi bil črn ali rjav. Črn nos naj bi bil pri živalih s temnejše obarvanimi očmi, rjav pa z očmi jantarjeve barve.
Gobec: naj bi bil dolg, globok in močan.
Ustne: morale bi biti gladke, tesno prilegajočese čeljusti.
Čeljusti/zobovje: čeljust naj bi bila močna, s popolnim škarjastim zobovjem t.j., da zgornji zobje tesno prekrivajo spodnje zobe in so ravno ukoreninjeni v čeljusti. Zobje morajo biti pravilno razviti, posebno še podočnjaki.
Lica: morajo biti gladka.
Oči: Naj bi bile pravilno razmaknjene, okrogle, sijoče in živahne, z inteligentnim izrazom, njihova barva pa v skladu z barvo dlake.
Uhlja: Naj bi bila nastavljena precej visoko, srednje velikosti, širša v bazi in naj bi se postopoma ožala proti konici. Pravilno naj bi se nosila ob glavi.

VRAT: naj bi bil razmeroma dolg, močan in brez podgrline.

TELO:
Hrbet: močen.
Ledja: močna, mišičasta in rahlo usločena.
Prsi: naj ne bi bila preširoke, toda zelo globoka in dobro oblikovana; globina prsi naj bi segala do komolčnega sklepa. Predprsje s prsnico naj bi bilo vidno s strani. Rebra naj bi bila dobro oblikovana vendar nikoli sodčaste oblike.
Rep: naj bi bil močan v korenu in se postopoma elegantno ožal proti konici, zmerno dolg, ne sme pa biti prenizko ali previsoko nastavljen. Pravilno nošen je rahlo upognjen navzgor nikakor pa ne sme biti zavit.

OKONČINE:
PREDNJE OKONČINE:
Prednje noge bi morale biti popolnoma ravne, močne in dobre konstitucije, s komolci tesno ob telesu. Gledano s strani bi morale biti prednje okončine širše kot pri gledanju od spredaj.
Ramena: bi morala biti pravilnih linij in dobro omišičena.
Zapestja: močna, elastična zapestja.

ZADNJE OKONČINE:
Stegenske mišice na zadnjih nogah naj bi bile gladke in dobro oblikovane.
Kolenski sklep: dobro oblikovan
Petnica: močna in dobro oblikovana
Stopala: šape naj bi bile močne in okrogle (mačje šape) z dobro obokanimi prsti in elastičnimi blazinicami, ki jih ščiti dlaka.

HOJA/GIBANJE:
Naravnost naprej, tekoče in aktivno.

DLAKA:
Naj bi bila kratka in gosta, na videz gladka in bleščeča, nikoli pa ne sme biti volnata ali svilena.
Barva: od svetlopšenične do rdečepšenične. Dovoljena je majhna belina na prsih in prstih, nezaželjena pa je preobilica beline na prsih, trebuhu ali na prstih. Dovoljen je temno obarvan gobec in uhlja. Zelo nezaželjena je prekomerno črno obarvana dlaka po telesu.

Opomba: Samci naj bi imeli dva normalno razvita testisa spuščena v modnik.


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.