mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Enkrat Chi - vedno Chi

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Radost s Chihuahuo

Chihuahua! - pravi pes, pa vendar popolnoma drugačen!

Morda že imate chihuahuo, ali ste si takšno majhno "kepico" zdaj nabavili, ali pa to pravkar nameravate storiti. Čudovito! Odgovarja predvsem ljudem, ki dajejo prednost majhnim psom in ki imajo majhno stanovanje.

Chihuahua je od vseh pasem najmanjši pes in tehta odrasel včasih tudi samo pol kilograma. Izvira iz Mehike, je pa edini pes, ki so ga vzrejali izključno v Ameriki.

Chihuahua je bister, živahen in ljubezniv pes, čigar narava je prav tako začinjena kot njegovo ime, vendar brez ostrine! Ko jo enkrat imate, se od nje ne boste hoteli nikoli več ločiti. To tudi ne bo potrebno, saj bo vaš "žepni" kužek lahko šel povsod z vami. Ljubi družbo, vašo družbo. Redki so psi, ki človeka tako zelo potrebujejo in tako zelo ljubijo.

Predzgodovina chihuahue je zavita v domneve in mite. Kot so omenjali osvajalski Španci, naj bi chihuahue imeli že Azteki, pa tudi Tolteki, Indijanci stare Mehike. Koncem 19. stal. je general Porfirio Diaz, mehiški predsednik, poklonil operni pevki Adelini Patti šopek cvetja, v katerem je bila skrita cihuahua. Ta jo je potem spremljala pa turnejah po vsem svetu. Druga domneva je, da so predniki prišli iz Orienta. Ali so predniki današnje chihuahue bivali na azteških dvorih, ali pa so jih vzgojili od miniaturnosti obsedeni Kitajci ali Japonci, to ostaja skrivnost. Vsaka zgodba ima svojo romantiko.

Na prelomu stoletja je trenerka Rosina Casselli izvajala gledališke točke izključno s chihuahuami in prva pisala o njih.

G. Watson je bil velik ljubitelj psov in na prelomu stoletja dolgo sodnik na pasjih razstavah. Tudi njega so chihuahue navdušile. Prvo je kupil leta 1888, nato še druge in jih začel gojiti in pisati o njih. V tistih časih so chihuahue kupovali od Mehičanov vzdolž Ria Grande, čim manjši je bil pes, višja je bila cena. Prebivalci Juareza so prodajali male živalice turistom kot spominke: pogosto so mladičke stradali, da bi upočasnili njihovo rast in s tern dosegli višjo ceno. Čudno je, da so raso sploh opazili!


Psarna Šalarska
Championi dolgodlake in kratkodlake CHI

Leta 1923 je bit ustanovljen Chihuahua-Kennel klub in postavljena so bila enota rasna merila. Ker obstaja toliko chihuahuv, merila ni bilo lahko določiti. Priznavata se dva tipa chihuahuv: kratkodlaka in dolgodlaka. Kratkodlako spoznamo po gosti, svetleči in mehki dlaki: dolgodlaka ima gladko in rahlo valovito dlako - tudi na tačkah - okrog vratu pa se pojavlja kodravost.

Chihuahua ima dve izraziti karakteristiki... prva je pogosto zasmehovana "luknja v glavi", mehko mesto na temenu, imenovana MOLERA. Vendar se ta ne pojavlja pri vseh čistokrvnih chihuahuah. Druga karakteristika je velikost... majhnost! Razstavna pravila predpisujejo za kratkodlako največ 2,5 kg, pri čemer imajo prednost 1 - 2 kilogramske. Dolgodlaka sme biti nekoliko težja, 1,0 - 3,0 kg, teža do 2,5 kg je najprimernejša. Obstaja pa še ena posebnost, po kateri se chihuahua razlikuje od skoraj vseh drugih psov. Ima ukrivljene kremplje, ki zrastejo zelo dolgi in morda so prav ti sprožili zgodbe o "divjih" chihuahuah, ki naj bi plezale po drevesih. Če se ne giblje dovolj in ne teka pa trdih tleh, je kremplje treba striči na 3 mm od rožnatega živega dela.

Z določanjem čistokrvnosti MOLERA danes ni več nujno potrebna. To je lastnost rase - ni ne nujnost, ne napaka!

Glava je lepo jabolkasto oblikovana z majhnim, koničasto zavihanim noskom. Veliki, polni ušesi stojita daleč narazen. Chihuahua deluje vedno pametno in budno?

Hrbet chihuahue je nekoliko daljši od njene višine. Je raven, prsi pa so polne. Život samičke je nekoliko daljši od samčkovega. Živahen rep je običajno enako dlakav kot telo, nosi ga dvignjenega ali zavihanega do hrbta.

Norme za izgled chihuahue so stare komaj 50 let! Toda če nekoliko odstopa od norm, bo kljub temu pravi hišni prijatelj.

Nekaj nasvetov, kako priti do dobrih mladičkov: Mati naj bi imela cca 2 kg. Manjša mati ima lahko težave pri porodu. Njena velikost (tako kažejo izkušnje) nima vpliva na velikost odraslih mladičkov, mora pa biti zdrava in krepka.

Mladički razkrivajo svoje zdravje z živahnostjo. Okrogli, polni mladički so tudi tu znak zdravja, kot pri vsaki drugi rasi. Paziti je treba na napihnjene trebuščke pri mršavem telesu, to je pogosto znak za gliste.

Vzrejati chihuahue ali ne, to je odvisno od vaše odločitve. Ker so hišne živali, jih je lahko kontrolirati, zato so manj problematične od drugih ras. Pri njih sterilizacija skoraj ni potrebna. Ker je vzreja usmerjena na to, da so psi čim manjši, je možno, da pri samčkih moda niso enako ali dovolj razvita. Če manjka samo eno, ne pomeni, da je pes sterilen, za razstavo ne pride v poštev, niti za razplod. Žal se to lahko ugotovi šele po šestih mesecih. Če pa ste kužka nabavili samo za svoje zadovoljstvo, potem naj vas to ne skrbi. On bo kljub temu živahen in bojevit.

Samička, namenjena za razplod, naj bo raje večja. Prevelika za razstavo (preko 3 kg) lahko podari mladičke - zmagovalce. Na razstavi zmaga vedno manjši od dveh na videz enakih psov. Odločite se... pri chihuahui ne morete zgrešiti.

Za majhno chihuahuo je hiša palača! Za mladička popolnoma nov svet.

Običajno prinesete mladička v nov dom z osmimi tedni, ko je odstavljen. Dajajte mu še naprej enako ali podobno hrano, kot jo je imel doslej. Ker je majhen, mu ne bo težko najti majhen karton in z njim prekriti ležišče, da bo tako obvarovan pred prepihom. V karton izrežemo primeren dostop. Na blazino položimo krpe, kajti chihuahua si po prastarem instinktu rada sama pripravi gnezdo. Vaš mali tiger bo navdušen!

Chihuahua bo na vas zelo navezana. Ljubila bo vse, kar bo imelo vaš vonj, otroci moraj biti z igro previdni, kajti chihuahua se hitreje utrudi in zaradi svoje razigranosti ne ve, kdaj mora nehati.

Od vas bo zahtevala mnogo pozornosti. Hoče biti ljubkovana in se počuti osamljeno, če ji ne ugodite. Je izredno zvesta in kljub njeni velikosti omembe vreden varuh. Je zelo dober čuvaj. Njena pozornost in dober sluh vam bosta povedala, da se nekdo približuje - lajala bo hitro in jezno!

Chihuahua je zelo pogumna in nima manjvrednostnih kompleksov! Je ponosna in samozavestna.

Chihuahua je popoln pes, pa vendar povsem drugačen. Običajno ima rada mačke. Če torej imate mačko, sijajno - problema ne bo!

Ker bo vaša ljubljenka imela v hiši najbrž vso svobodo, jo je treba navaditi tudi na disciplino, česar pa se bo zelo hitro naučila.

Chihuahua je zelo občutljiva na mraz, zato ji je treba pripraviti prostor za "olajšanje" v hiši. Primeren je nizek zaboj (z žaganjem ali peskom), kot za mačke. Mladiči instinktivno poskušajo ohraniti svoj prostor čist. Ko ga zapustijo, ga najverjetneje zaradi potrebe po iztrebljanju. Po hrani se mora olajšati. Z nekoliko vaše pozornosti se bo mali naučil, kje naj to opravi. Če se zgodi "nesreča", poskusite mladička pri tem zasačiti in ga okregajte. Tlesk z rokami ali časopisom ob dlan, ali blag udarec (z zvitim časopisom - ne z roko!) - to so vzgojna sredstva. Na odrejenem mestu mu pustite sled vonja, tako da bo vedel, da je to njegov prostor za iztrebljanje. Odnesite ga tja po obroku, po razburjenju, ali potem, ko ste ga zasačili, da je prekršil hiši red. Hitro se bo učil.

Chihuahua se hitro navadi na svoje ime, prav tako bo hitro razumela ukaze, ki naj bodo kratki. Privaditi se mora tudi ovratnici in vrvici. Za nego je potrebna ščetka, ki pa ne sme biti groba, kajti chihuahua ima tanko in občutljivo kožo. Kot za vse pse, je tudi za chihuahuo koristno dnevno ščetkanje in kmalu se bo dnevne nege celo veselila, dlaka pa bo bleščeča. S kopanjem morate biti zelo previdni, da se ne prehladi. Bolje je uporabljati suhe šampone. Če pa je kopanje zares nujno, pazite, da milo ali šampon ne prideta v oči, ušesa ali gobček.

Chihuahi rastejo kremplji hitreje kot drugim psom. Treba jih je redno in pazljivo striči, sicer lahko pride do ploskosti stopal. Treba je postriči tudi odvečne dlačice med prsti, v ušesih in okrog gobčka.

Zelo pomembna je prehrana. Za mladičke, ki pridejo v hišo s približno osmimi tedni, se priporočajo 4 obroki dnevno, po možnosti enaki, kot jih je dobival v prejšnjem domu. Po enem tednu naj se začne jedilnik menjati. Sčasoma je treba obroke primerno povečati (količinsko), zmanjša pa se njihovo število. Po šestih mesecih je pes odrasel. Takrat se često zmanjša tudi apetit. Paziti je treba, da dobi hrane dovolj, ne sme pa je biti preveč, ker bi to škodilo videzu in zdravju. Vedno mora imeti dovolj sveže vode!

Da je chihuahua izjemen pes, dokazuje tudi to, da je ob rojstvu izredno majhna in krhka in vendar preživi večje in močnejše rase. Je zelo odporna proti boleznim, ki jim drugi psi podležejo. Je izredno inteligentna, čeprav ima morda "luknjo v glavi". Njena preteklost je zavita v temo, vemo le, da je prišla k nam pred sto leti iz Mehike.

In veseli smo, da je pri nas!

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.