mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Kavkaški ovčar
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2.2, št. 328
<< nazaj | pomoč
Kavkaški ovčar (Kavkazskaďa Ovtcharka - Caucasian Shepherd Dog)

Kavkaški ovčar Astor Remon Fares
Astor Remon Fares
Standard FCI št. 328 (.pdf; 10/13/2010)
Kratek opis pasme
Pasma: Kavkaški ovčar
Domovina: Rusija - Kavkaz
Skupina: 2. skupina FCI, standard 328
Uporaba: odličen čuvaj, pastir
Videz: samec – velik, močna konstrukcija,
samice – nižje, lažja konstrukcija
Dlaka: Pri kavkaškem ovčarju so možni trije različni tipi dlake: dolga dlaka z ovratnikom in hlačami (z dolgo dlako poraščen zadnji del stegen), kratka dlaka in srednje dolga dlaka, brez ovratnika in hlač. Dlaka je ravna, groba, z gosto podlako svetle barve. Najpogostejše barve so razni odtenki sive, več barv rjave, bela in sivo rjava, slamnato rumeni, ter lisaste ali progaste različice.
Glava: Masivna, s široko lobanjo, z izraženim ličnicam, ustne močne in dobro priležene, oči temne.
Višina: Plečna višina samca znaša od 72-76 cm, ne sme biti nižji od 65 cm,
plečna višina samice znaša od 66-69 cm, ne sme biti nižja od 62 cm.
Značaj: Kavkaškega ovčarja še danes uporabljajo v njegovi domovini (kavkaške gore) za čuvanje živine pred štiri- in dvonožnimi sovražniki. Je zelo pogumen, čuječ, nepodkupljiv, samozavesten, samostojen, težko podredljiv, močan in zadržan pes, nezaupljiv do tujcev, ima zelo močan, prirojen občutek za varovanje svoje črede.
Šolanje in vzgoja: Potencialni lastnik kavkaškega ovčarja mora biti močan, tako telesno kot psihično, da bo lahko uspešno vodil takega psa. Psi te pasme imajo zavidljiv občutek za razlikovanje dobrega in slabega, zato kavkaškega ovčarja nikoli ne kaznujemo po krivem (tako verbalno, kot tudi ne telesno). Kavkaški ovčar instinktivno razlikuje med resnično nevarnostjo in manj nevarnimi pripetljaji in bo svojega gospodarja in dom branil tudi za ceno svojega življenja. Obvezna je socializacija.
Družabnost: Vse in vsakogar, kar spada k družini - to so otroci, mačke, kokoši ali karkoli drugega - smatra kavkaški ovčar za svojega pripadnika "njegove črede" in ga spoštuje in ščiti. Otrok ne pustimo samih s psom, če se igrajo s svojimi prijatelji, saj lahko pride pri igri med otroki do sporov in v tem primeru bo kavkaški ovčar začutil dolžnost "svoje otroke" braniti. Za tujce je priporočljivo, da se psu približajo z veliko previdnostjo, nasprotno pa družinske prijatelje ta pes zelo toplo pozdravi. Do drugih psov se lahko kavkaški ovčar vede izredno dominantno.
Gibanje: Ta pasma je primerna za lastnike večjih zemljišč, kjer psi lahko sami poskrbijo za potrebno količino gibanja. Ker jih debel kožuh varuje pred vremenskimi neprijetnostmi, so kavkaški ovčarji primerni za bivanje na prostem.
Problemi z zdravjem: displazija
Opis pasme in sliko Astor Remon Faresa je prispeval Alojz Brodnik.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.