mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Za vas smo prebrali

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Chihuahua - drobci iz daljnih dežel

To je zgodovina najmanjšega, najdražjega in najredkejšega psa na svetu - CHIHUAHUA-e.

Tri chihuahua-e so se znašle pri nas, v Chihuahua Clubu Avstrije. Gospa Marita Bambanian-John, žena naftnega mogotca, bivšega perzijskega šaha Resa Pahlewi in njuna rodbina, so leta 1980 prispeli na Dunaj, katerega so poznali že iz svojih preteklih popotovanj po Evropi in ga tudi vzljubili.
Gospa Bambanian nam je povedala, da je družina šaha Pahlewi že od nekdaj izjemna ljubiteljica psov. V 60.-ih in 70.-ih letih so imeli več chiuhuahua-u.

Tedaj so bile chihuahua-e že poznane, veliko časopisov je pisalo a tej pasmi, objavljali so različne fotografije z zanimivimi komentarji, tako so v Perziji chihuahua-e postale najzanimivejša, najredkejša in najdražja pasma na svetu. Zaradi vsega tega je njihova popularnost narasla, prisotna je tudi danes, med drugim tudi zaradi velikega števila chihuahua-u.

Tudi gospa Barnbanian se je začela zanimati za to pasmo, katero je spoznala med svojimi potovanji v London. Prebirala je tudi knjige iz Anglije (1955) in ZDA (1966), ki so govorile o tej pasmi. Tako je leta 1975 kupila parček dveh chihuahua-u, s katerima je tvegala dve legli. Leta 1979 je s tremi chihuahua-mi zapustila Perzijo in se preselila ter tudi ostala na Dunaju. Leta 1992 je v visoki starosti, 17 let, umrla zadnja teh tako ljubljenih malih chihuahua-u. Gospa Barbanian je našla pot v CCA (Chihuahua Club Avstrija) in živahen, samozavesten, črn samček je sedaj naslednik treh daljnih potnikov, ki so z rodbino Bambanian-John, prispeli iz Perzije.

Pa ne samo v daljni deželi Perziji, tudi drugod pa svetu, na primer v Afriki, so v tistem času chihuahua-e bile zelo cenjene in priljubljene.
Neguš Haile Selassie je hotel svoje chihuahua-e imeti vedno ob sebi. Tudi na dolgih popotovanjih po celotnem afriškem kontinentu, na obiskih pri Etiopijcih, so bile ob njem. Posebno je svojo naklonjenost in ljubezen posvečal svoji psički "LULU" in po njeni smrti ji je postavil nagrobnik z ganljivim posvetilom.

Da v Mehiki, iz kjer chihuahua-e tudi izvirajo, nikdar ni bilo potrebno zanje delati posebne reklame, je razumljivo samo po sebi. Vendar pa so pravi pomen chihuahua-e dobile od svojih lastnikov, saj so le pri njih potrdile svojo pravo vrednost, jo gradile in tudi vedno izkazovale.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja se je tudi znana mehiška filmska lepotica, Lupa Velez, vedno rada v javnosti kazala s svojimi chihuahua-mi. Prvega je dobila v dar, skritega v šopku rož na eni izmed svojih predstav.

Prav tako je tudi 40 let pozneje to rad počel filmski in televizijski zvezdnik Xavier Cugat, ki je zaslovel s "show bussinesom" v ZDA.

V dogovoru s Chihuahua Club Avstrija priredila

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
1996


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.