mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Imeti psa ali mačko podaljša življenje

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Prvi telefonski stik s kupci psov

Dobro pripravljen in premišljen telefonski pogovor je najboljši način nekega človeka natančneje spoznati. Iz odgovorov sogovornika je treba ugotoviti, če gre za resnega kupca za nakup mladiča. Morate se pripraviti, kakšna vprašanja boste postavljali in kako jih postavljali, da ne bi izpadli učiteljsko poučevalni ali celo arogantni. To morate tudi vaditi. Dobra pot za takšen trening so pogovori s sorodniki in prijatelji. Prosite jih, naj vas pokličejo in vprašajo za nakup mladiča in poskusite izpeljati vašo intervju-shemo. Nato vprašajte, kako je pogovor učinkoval - tudi kritike se ne izogibajte. Če vaši pogovorni partnerji ničesar ne vedo o psih ali o zadevni pasemski vrsti, je tembolje, da postavijo vprašanja, na katera vi verjetno niste pripravljeni.

Prvo vprašanje, ki vam ga bo eventuelni kupec postavil, je največkrat o posebni barvi, o posebnem spolu ali o starosti. Preden opišem mladiča, ki je ravno takrat na razpolago, skušam izvedeti, kakšne vrste psa stranka želi. Potem podam kratek pregled o svojem pesjaku, poudarim prednosti in uspehe svojih psov, opišem, kako se s posebnim testiranjem mladičev trudim lastnike in pse medsebojno uskladiti. Sedaj ponudim informativno brošurico, kar je najenostavnejši način zvedeti ime in naslov interesenta. Važno je predvsem na osnovi intervjujskega načrta zgodaj izvedeti, če pride sogovornik v poštev kot kupec ali ne. Sicer se klepeče pa telefonu ure in ure, samo da se ugotovi, da interesentu verjetno itak ne boste dali nobenega mladiča. Najvažnejše točke tega prvega telefonskega pogovora so: kdo je tisti, ki kliče, kateri tip psa želi, zakaj ga hoče. Mislite na to, da vsak intervju teče na dveh tirih. Vi intervjujate predvidenega kupca mladiča, medtem ko vas on sprašuje kot rejca. Pazite točno na to, kaj vam odgovarja. Bodite vljudni in ustrežljivi (uslužni). Upoštevajte, da povprečni pasji kupec posebno vrednost pripisuje zdravstvenemu stanju in dobri naravi psa. Ugotovite razlog, zakaj psa kupuje. Naj bi bil za celotno družino? Je za otroka? Če je tako, ali je otrok dovolj star in v stanju skrbeti za psa? Bo pes darilo? Če je tako, ali ste pripravljeni dati mladiča nekomu, ki ga v življenju še niste videli in ki morda psa niti noče. Zaupajte svojemu instinktu! Če z odgovori niste zadovoljni, sprašujte naprej, dokler ne boste vse natančno zvedeli. Biografske informacije so ravno tako važna točka. Vsebujejo podatke o prejšnjih psih in izkušnjah s psi. To pa naj ne pomeni, da nekdo, ki je že kdaj posedoval psa, pride brezpogojno v poštev za enega vaših mladičev kot siguren kandidat. Saj ne pomeni, da je za te pse tudi dobro skrbel. Poizvedite vse o bivših psih, kako dolgo so ti živeli in vsled česar so preminuli (poginili).

Je imel interesent probleme s sobno čistoco svojih prejšnjih psov? Ali je imel hujše vzgojne probleme? Če je imel, bi lahko imel tudi z novim psom podobne probleme? Če je bil zadnji pes povožen, ker se je potepal, bi lahko bilo tudi vašemu mladiču kaj podobnega usojeno?

Dve vrsti interesentov lahko takoj izločite: slučajne stranke in lovce na ponudbe. "Slucajne" stranke so tisti kupci, ki postavljajo sicer veliko vprašanj in vas dolgo zadržujejo, ne da bi imeli resne nakupne namene. Da to ugotovite je najbolje, da takoj vprašate za ime, naslov in telefonsko številko. Ta vrsta klicalcev ne bo pripravljena dati vam te informacije. Tako si prihranite veliko časa na telefonu. Če pa se nekdo zanima samo za ceno, lahko to tudi kmalu ugotovite, ker bo takoj ob začetku pogovora vprašal za ceno. Naš princip pa je, po telefonu nikakor ne diskutirajmo o ceni, to prestraši tiste stranke, katerim je edini kriterij pri nakupu psa NIZKA CENA.

Tudi jim nič ne stri, če potem znesek večkratne cene zapravijo pri živinozdravniku. Ali hočejo najcenejšega psa ali pa želijo ceno zanj čimbolj nizko zbarantati. Največkrat sprašujejo potem za mladiče brez vseh papirjev ali kakšnem preostalem mladiču in so presenečeni, če izvedo, da ni nič preostalo.

Pojasnila rejca so zelo važna naloga med pregovarjanjem z interesentom. Če stranka nato kupi mladiča od vas ali od drugega rejca, vam mora biti važna, da ga o vrsti (rasi) točno informirate. Vsaka vrsta ima gotove posebnosti in vedenjske vzorce. Mnogo tega javnosti ni znanega. Nekatere pasje vrste težje obravnavamo kot druge in niso primerne za vsakega človeka. Nekatere vrste se lažje negujejo, druge so bolj neodvisne ali pa posebno navezane na človeka (kot Chihuahua-e). So vrste psov, ki niso radi sami doma, takšnega psa skoraj nebi prodali nobenemu, ki bi bil ves dan odsoten in nima možnosti dati psa kam drugam v varstvo. Nekateri psi so posebno ljubeznivi (prijazni) do otrok, druge vrste manj. Nekatere rabijo mnogo tekanja, druge so zadovoljne le s kakšnim krožnim sprehodom po dnevni sobi (kot Chihuahua-e). Premislite zato o sposobnostih in zahtevah psov vaše vzreje, preden se potrudite pridobiti kakšnega interesenta za to vrsto. NAPAČEN PES NA NAPAČNEM MESTU - POMENI NEZADOVLJNEGA ČLOVEKA IN NESREČNEGA ŠTIRINOŽCA. Mogle bi se preprečiti marsikatere težke situacije, če bi se rejci zavedali, kateri človeški okoliš pride za njihovega psa v poštev in komu na noben način ne bi prodali svojega psa.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper, 15.041996


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.