mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Sreča na štirih tačkah

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Dobro je vedeti

O spolni zrelosti psice.

Za osebe, ki imajo prvič psico odnosno imajo namen psico nabaviti. Prva gonitev psice se dogaja približno s 7 - 10 meseci starosti. Gonitev se ponavlja dvakrat letno in traja vsakokrat tri tedne. Gonitev (vročina) se razlikuje od psice do psice. Prične se s tem, da se nožnica poveča, da hoče psička večkrat ven in v nekaj dneh dobi psica svetltorožnat izcedek, ki postaja vedno temnejši in pozneje zopet svetel. Psica se čisti sama, lahko ji pa pri močnem iztoku oblečete hlačke, ki se sedaj lahko kupijo tudi za čisto majhne pse. So pa tudi psice s popolnoma suho vročino, ki se je sploh ne opazi.

V tern času se je ne sme puščati same na vrt, ker se bo tudi ona ozirala za kakšnim oboževalcem, ker ima velik interes za psom. Morda celo za sosedovim psom, četudi ta ne spada k nikakršnemu standardu, je pa njej kar naenkrat zelo simpatičen. Pes kmalu izvoha, kje se nahaja kakšna vroča psička. Svetujem, da pri sprehodu z vročo psicko jo raje nekaj časa nesete, ali pa jo peljete v avtu kakšen kos poti, nazaj pa v obratnem vrstnem redu, da ne bi polagali sledov za kakšnega ljubezni lačnega psa samca. Tudi psica zna v tem obdobju markirati. Počuti se zelo samozavestna in bi rada obrnila pozornost nase.

MOJI PSI SPIJO V KUHINJI, VSAK IMA SVOJO KOŠARICO IN TU JE TUDI POZIMI LEPO TOPLO. Če psičkam dovolim, PREDEN PREPOZNAM VROČINO, ZARADI ZABAVE IN IGRE SKOČITI NA POSTELJO, SE LAHKO ZGODI, DA KAKŠNA PSIČKA MARKIRA OČKOVO POSTELJO, KAR SICER NE BI NIKDAR STORILA. TEMU SE LAHKO IZOGNEMO, KER JI V TEM ČASU NIKAKOR NE DOVOLIM SKAKATI NA POSTELJO!

O "neumnem" - nerodnem času!

Nekaj časa po menjavi zob se prično "nerodna leta". Marsikateri pes pozabi svoje lepo obnašanje. Včasih poskuša pobegniti ali pa posaditi sredi tepiha svoj kupček. Hotel bi tudi morda prevzeti vrstni (položajni) red, katerega pa mu ne smete prepustiti brez posledic. Če se dogodi res situacija za upravičeno kaznovanje psa, je dovolj samo glasen grobi ton. Večjemu psu lahko pomaga majhna, zelo redka klofuta. Sicer pa je bolj važno pohvaliti ga, n.pr., če uboga vaše ukaze in pridno opravi svojo potrebico na za to predvidenem prostoru, če lepo teče na povodcu in če gre pridno v svoj košek. Prilik za to je mnogo. Če bo spoznal pohvale, bo tudi razumel graje. To je kot pri otrocih, čimvec nergamo, tem manj nas poslušajo. Ukaze je treba izvajati kratko ampak odločno.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.