mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Koliko sme rejec pomagati pri porodu?

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Kratko obrazloženje ka porođaju kujice

Jedan najvažnjih znakova za približavajući porođaj kot kujice je "temperaturni fenomen". Više dana, do deset dana pred porođaj počne se snizavati unutarnja telesna temperatura (meriti u čmaru). 18-24 sati pred porođaj, znači neposredno pre početka prvih trudova, primetiti je čak "temperaturni pad" (37° C i manje). Naravno je zato potrebno redovno merenje temperature, po mogučnosti 3 x dnevno, to znači približno svakih 8 sati.

U poslednjim satima pred početak kotitve temperatura polako ponovno raste i dostiže normalnu posle okotitve prvog mladunčeta (cca 38.5° C).

I kod kujice trudovi su povezani sa bolovima, koji uglavnom ipak nisu jaki kao kod čoveka.

Pritlikave pasme, kod trojih je prelazak mladunčeta kroz karlicu jako naporan, katkada jako stenju.

Kod samog porođaja nastupe dva stadija: "stadij otvaranja" i "stadij kotitve" (obično se očekuje više mladunčeta).

Stadij otvaranja traje od početnih trudova pa sve dok se maternično ušće ne otvori (8 sati i više - npr. kod prvorođenih). Počinje sa nemirom kujice i povremenim laganim stezanjem (bolovi kod otvarjanja). Mehur u unutrašnjosti deluje kao elastični valjak, koji se proširuje na vrat maternice i koji se tvori od oplođa.

Stadij kotitve je za svako pojedino mladunče mnogo kraći od stadija otvaranja. Počne sa ulazom mladunčeta na porođajni put. Trudovi su sada jači. Stezanje je sad jasno uočljivo i pojavljuje se u brzom i jednakomerno redosledu. Životinja poliže "orah". Posle nekoliko trudova pojavi se plodni mehurić. U njemu je već vidljiva glava ili (u obrnutom položaju) zadnje šapice. Nakon više jakih trudova (kod toga pomažu trbušni mišići) mladunče za vreme poslednje faze kotitve iii neposredno posle rođenja mladunčeta.

Tu se preporučuje vlasnicima nešto pažnje, pogotovo kad je plod okrenut, to je kada se koti sa zadnjim šapicama napred. U tom je slučaju na ime jako važno da se posle otvaranja plodnog mehura mladunče brzo okoti, kako bi se sprečilo da inhalira plodnu vodu. Za prerezanje pupčanice kujica brine sama. Posle porođaja stisne je kučnjacima i proguta posteljico. Zdravi mladunci već posle nekoliko minuta počnu sa traganjem za majčinim sisama. Još par dana posle porođaja preporučuje se merenje temperature kujice, koja se najkasnije posle dva dana mora normalizirati (38,3 — 38.8° C).

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.