mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Šarm - vzdušje in barve kinoloških razstav

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Zdravljenje z domačimi živalmi - domača žival kot naravni zdravilni faktor

PET THERAPY ali zdravljenje z domačimi živalmi, ki se vedno bolj uveljavlja, je v anglosaških deželah običajen naziv za uporabo živali v zdravilstvu.

Že leta 1792 je Tuke moral ugotoviti pozitivno delovanje prisotnosti domačih živali, kot perutnine in kuncev, na psihične bolnike, ki so prevzeli odgovornost za živali, ki so humanizirale bolnike in jim pomagale, da so si ponovno pridobili samokontrolo.

Med drugo svetovno vojno so imeli podobne izkušnje z ranjenimi in psihično travmatiziranimi vojaki v ZDA. V kontaktu z domačimi živalmi so lažje premagovali depresijo, apatijo in občutke brezčutnosti in se ponovno vključili v družinske vezi. Žival je bila tu kot katalizator, ki je zmogel premagati psihične, nevrološke in humane "kratke stike". Takšen učinek je možno razlagati s sprožitvijo naklonjenosti z živalske strani izven normalnih socialnih pravil.

Drugo uporabno področje leži v otroškem zdravilstvu, posebno pri obravnavi zavrtih in vedenjsko motenih otrocih.

Kot je razvidno iz italijanskih raziskav, so mogli neposlušni, samotarski otroci v glavnem premagati svoje probleme, če so dobili pse ali mačke v varovanje. Živali služijo v takih slučajih kot "ko-terapevt". torej kot pomočnik pri rutinski terapiji, potemtakem kot dodatni instrument terapije, kot v svoji knjigi "The dog as cotherapist" opisuje Levinson. Pri takšni terapiji delata vedno otroški psiholog z živinozdravnikom z roko v roki, da bi spremljala potek razmerja otrok - pes in mogla izbrati pravo žival za vsak slučaj posebej. Psi in mačke imajo visok prag tolerance pri druženju z otroci in vzgajajo otroke k odgovornosti in osvojitvi samostojnosti.

V psihiatriji so psi posebno dragoceni, ker posredujejo pri božanju neke vrste "otipljiv" občutek varnosti in nudijo naklonjenost brez filtra socialnih vedenjskih pravil. To je tudi dragoceno pri terapiji srčnih bolnikov. Pri božanju živali padejo krvni pritisk in srčna frekvenca, kot simptom neke nevropsihične sprostitve. Podobno velja za starejše, predvsem osamjene osebe.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.