mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 23  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Švedski laponski pes
5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
Sekcija 3, št. 135
<< nazaj | pomoč
Švedski laponski pes (Svensk Lapphund - Swedish Lapphund)

Lapphund Raidis Nathalie
Raidis Nathalie
Standard FCI št. 135 (.pdf; 11/10/2011)
Kratek opis pasme
Pasma: Švedski laponski pes (Svensk lapphund).
Izvor: Švedski laponski pes je zelo stara pasma psov, ki so jo na severu arkrtičnega pasu razvili Laponci. Znanstvene študije in odkritja dokazujejo, da je laponski pes med najstarejšimi udomačenimi pasmami psov. Laponski psi so sledili Samom (ali Laponcem), eskimskemu ljudstvu, ko so ti prišli v Skandinavijo pred približno 9.000 leti iz Sibirije. Danes so njihovi najbližji sorodniki samojedi, vlečni psi. Laponski psi se danes delijo v tri samostojne pasme: švedski laponski pes, finski laponski pes in laponski ovčar.
Švedske laponske pse je kot pasmo priznala FCI (mednarodna kinološka zveza) leta 1944, ko je bil sprejet tudi uradni pasemski standard.
Skupina: FCI V. skupina (3.sekcija Nordijski ovčarski psi in psi čuvaji).
Uporaba: Laponske pse so v začetku uporabljali kot lovske pse, prav tako pa tudi kot čuvaje. Ko pa so se Laponci ustalili, so pse uporabljali predvsem kot ovčarske in pastirske pse za čuvanje čred severnih jelenov. Zaradi svoje prisrčnosti in prijetnega značaja so lapphundi danes zelo priljubljeni kot spremljevalci, ljubljenčki in družinski kužki, še posebej v družinah z otroki. Lapphundi so značajsko stabilni, inteligentni, pogumni, privrženi, zvesti in zelo učljivi. So vsestransko uporabni psi, primerni za mnogovrstna opravila. Radi tečejo in so zelo primerni za pasje športe, kot sta agility in flyball. Odlikujejo se tudi v čuvanju živine, sledenju, poslušnosti in kot reševalni psi. So čudoviti spremljevalci pri teku v naravi in na sprehodih. Švedske lapphunde uporabljajo tudi kot vlečne pse. Zaradi prirojenega lovskega nagona pa so tudi prijetni spremljevalci pri lovu.
Življenjska doba: Laponski psi so precej zdravi in lahko dočakajo tudi starost do 17 let. Povprečna življenjska doba je od 12 do 14 let.
Videz: Laponski pes je tipičen špic, pravokotne gradnje, nekoliko pod srednjo velikostjo, s klinasto glavo, močnimi čeljustmi, priostrenimi in pokončnimi uhlji ter dolgo, gosto, dvojno dlako in preko hrbta zavitim repom, kot je značilno za špice.
Barva: Medvedje rjava, črna ali kombinacija črne in rjave. Dovoljena je bela lisa na prsih, bele tačke in bela konica repa. Vse barve so pri ocenjevanju enakovredne.
Dlaka: Dolga, gosta, vodoodporna dvojna dlaka: krovna dlaka štrli stran od telesa, podlanka je mehka, gosta in rahlo nakodrana. Po glavi in sprednjih nogah je dlaka kratka, po hrbtu, trebuhu in zadnjih nogah je dlaka dolga in resasta z zelo bogato odlakanim, košatim repom. Okrog vratu tvori dlaka bogat ovratnik.
Oskrba: Nega dlake ni zahtevna; potrebuje krtačenje enkrat tedensko in občasno kopanje. Po potrebi strižemo kremplje. Živi lahko v hiši ali na prostem. Potrebuje izdatne vsakodnevne sprehode, na katerih lahko sprosti svojo energijo.
Višina: Idealna višina za pse je 48 cm, za psičke 43 cm z dovoljenim odstopanjem 3 cm nad ali pod idealno višino.
Teža: Približno 20 kg.
Temperament: Švedski laponski pes je prvinski pes. Je zelo pogumen, izjemno vzdržljiv in hiter, vedno čuječ in vdan svojemu lastniku in njegovi družini. Je zvest in prijazen, inteligenten in zelo učljiv. Je idealen družni pes in zelo dober z otroki.
Čuvaj: Ker so švedski laponski psi na splošno zelo prijazni do vseh ljudi in zaupljivi tudi do tujcev, niso dobri čuvaji. So pa vedno pozorni in čuječi, čuvajo svoje domače okolje, vendar pa verjetno ne bi napadli in ugriznili nikogar.
Zaščita: Ne.
Bistroumnost: Zelo inteligenten.
Zmožnost šolanja: Lapphundi so psi, ki se zelo radi učijo. Ker so bistri in dojemljivi se učijo z lahkoto tako osnovnih povelj kot nekoliko bolj zahtevnih.Vedno najprej premislijo in nato izvedejo zahtevano nalogo. Vsekakor pa moramo biti zelo dosledni tako pri učenju kot na splošno. Primerni so za šolanje poslušnosti, dela ovčarskih psov, kot reševalni psi ter za pasje športe kot sta agility in flyball.
Odnos do otrok: Ker so lapphundi psi, ki so zelo igrivi in temperamentni, se odlično razumejo z otroki. Ure dolgo so sposobni prenašati njihove vragolije in se z njimi igrati. Otroke imajo zelo radi in so z njimi zelo ljubeči in potrpežljivi.
Odnos do drugih živali: Lapphundi se na splošno odlično razumejo z vsemi živalmi, ki živijo v njihovem domu. Če so dobro socializirani se odlično razumejo in radi igrajo z drugimi psi.
Radi pa preganjajo mačke, ptiče in ostalo perjad ter lovijo ostale drobne živali (metulje, martinčke, kobilice, žabe, ježe, hrošče ipd.)
Zaradi prirojenega ovčarskega nagona zelo radi zganjajo skupaj črede krav, ovac, koz in drugih živali, če se jim le ponudi priložnost za to. In pri svojem delu so po izkušnjah sodeč zelo uspešni.
Odnos do tujcev: Kot je značilno za polarne pasme psov, je tudi laponski pes zelo prijazen do vseh ljudi, zato ne velja za odličnega čuvaja. Do tujcev je ponavadi prijazen in zaupljiv in vse rad sprejme v svoj dom.
Karakter: Prisrčen, živahen,navezan na vse družinske člane, zelo prijazen z otroki, ne prenese krivice, rad se pogovarja in potrebuje družbo.
Domače okolje: Kljub temu, da so laponski psi po poreklu iz Laponije, se odlično prilagodijo na vse klimatske razmere. Njihova gosta dlaka z mehko in volnato podlanko nudi odlično zaščito pred zimskim mrazom in poletno vročino. Najbolje se počutijo, če živijo v družini kot družinski člani. Ker so zelo družabni, težko prenašajo samoto. Primerni so tudi za bivanje v mestnih stanovanjih pod pogojem, da jim nudimo veliko vsakodnevnega gibanja. Za bivanje v pesjaku niso primerni, ker potrebujejo stalen in tesen stik s svojim človekom, na katerega se zelo navežejo.
Primeren lastnik: Primeren lastnik laponskega psa je človek, ki od psa ne pričakuje popolne poslušnosti in slepe vdanosti, ampak svojega psa obravnava kot sebi enakovrednega partnerja. Laponski psi so zelo ljubeči in vdani, od svojih lastnikov pa pričakujejo, da jim ljubezen vračajo in tudi njih spoštujejo. Preveč natančne, resne in stroge osebe niso primerne za lastnike laponskih psov. Idealni lastnik so družine z otroki ter aktivne, družabne in zabavne odrasle osebe, ki rade preživljajo svoj prosti čas s psom ter ne izgubijo živcev ob vragolijah, ki jih laponski psi včasih počenjajo.
Potencialni problemi obnašanja: Laponski psi potrebujejo dosledno vzgojo, podkrepljeno z veliko mero ljubezni in potrpežljivosti.
Imajo neodvisen in samozavesten značaj in včasih lahko postanejo trmasti, se razburijo in preganjajo ter lovijo majhne živali, ki se hitro gibljejo, vendar jih z lahkoto naučimo, da tega ne počnejo.
So vokalni psi, ki se radi pogovarjajo in njihov lajež lahko narobe razumemo. Vendar pa za razliko od mnogih ostalih vrst špicev laponski psi ne lajajo zato, da bi vzbudili pozornost, ampak lajajo le na nove stvari ali moteče dejavnike. Zlahka pa jih naučimo kdaj lahko lajajo in kdaj ne.
Običajno lastnika opozorijo in lajajo ob prvem stiku z novimi stvarmi, pričakujejo, da jim lastnik razloži kaj je to ali kaj se dogaja in ob nadaljnih srečanjih z istimi stvarmi potem ne lajajo več.
Zelo pomembno je da lastnik svojega laponskega psa vzgaja s čvrsto a ljubečo roko. V kolikor pri vzgoji ni dosleden, laponski pes to hitro izkoristi in lahko spet pridejo na plan karakteristike njegovega neodvisnega značaja.
Ker so na lastnika zelo navezani in imajo prirojen ovčarski nagon, se vedno držijo v njegovi bližini, čeprav se občasno an sprehodih tudi malo oddaljijo od njega, vendar vedno vedo, kje se nahaja. Niso potepuški psi, se držijo doma.
Potencialni problemi z zdravjem: Pasma je zelo zdrava in posebni zdravstveni problemi niso poznani.
Nasveti: Laponski psi so srednjeveliki, idealni družinski kužki z močnim karakterjem in zelo prilagodljivi. So ponos švedske kinologije. So zelo trpežni, ljubeznivi in skromni kužki, ki dobljeno ljubezen izdatno vračajo. Škoda je, da pasma ni bolj razširjena, saj ima veliko pozitivnih lastnosti in je zaradi svoje prijaznosti, učljivosti in neagresivnosti zelo primerna za današnji način življenja v mestih in na podeželju. Primerni so tudi za začetnike v kinologiji.
Opis pasme in sliko psičke Raidis Nathalie je prispevala Tadeja Sila.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.