mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 30  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Pasji dnevi

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Pismonoša prihaja

(Mnogo psov se vsako dopoldne pripravlja na veliki napad)

"Nikoli ga ne bo izučilo" je vzdih ubogega poštarja, ko vrže manjši paket in dve pismi kot metalne pošiljke v vrt, da bi se izognil dosegu (renčečega) psa. "Nikoli ga ne bo izučilo", prešine psa, medtem ko zadovoljno obrne hrbet vrtnim vratom, da bi nadaljeval svoj dremež.

Oba imata prav, pismonoša in tudi pes. Iz človekovega stališča je pravzaprav idiotsko, kako besno se obnašajo psi, ko pride pismonoša, čeprav ga vidijo vsak dan, ga poznajo in bi počasi že morali uvideti, da ne predstavlja nobene nevarnosti.

Iz pasjega gledališča pa izgleda slučaj "pismonoša" čisto drugače: Tu se bliža nekdo nepovabljen njihovemu revirju in ga seveda nalajajo. In rezultat: pismonoša takoj zbeži. Toda naslednji dan poizkuša ponovno in zopet zbeži pred renčečim psom. Dokler naslednjega dne zopet ne ponovi svojega podviga. Da spravi toliko trdovratnosti prijaznega četveronožca v bes, je menda razumljivo, mar ne?

Zato je tudi tako težko odvaditi pse njihovega besa in jeze na pismonošo.

To se lahko odpravi samo z zvijačo, na primer: preoblikujte pismonošo v svojega prijatelja, povabite ga v hišo, ponudite mu stol, da se usede, tako da bo Paša (ali Dečko) doumel: to ni nikakršen vsiljivec, to je gost.

Ali pa poskusite tako, da ljubezen do pismonoše dozori preko želodca. Hranite psa vsakokrat, ko pride možakar s pisemsko torbo, seveda razen ob nedeljah. Kmalu bo postal pismonoša težko pričakovani "razlog za hranjenje". Lahko pa tudi - za nekaj tednov - delite svoja ljubkovalna božanja in ljubeznivostna dokazovanja samo takrat, ko pride poštar.

Težave pa nastanejo takrat, če sploh nimate psa alergičnega na pismonošo, temveč takšnega, ki grize vse in vsakogar. Ali pa če imate izšolanega psa čuvaja. V takih primerih pomaga samo eno: Branilca hiše povabiti v hišo, ko se bliža čas pošte, ali pa pozneje - v neugodnem slučaju - plačati zasoljeni račun PTT podjetja.

Povzeto iz revije "Ein Herz fuer Tiere od Uschi Birr", Koper, februarja 1990

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.