mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 28  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Okolje

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Posredništvo mladičev
Protipropaganda - zlonamerne čenče

Žalostno, toda resnično! H korektnosti vzrediteljev sodi tudi medsebojno spoštovanje, ki ne dovoljuje blatenja in razvrednotenja mladičev drugih vzrediteljev. To je najbednejše, kar si v nekem društvu vzrediteljev pasemskih psov lahko predstavljam! Vendar mt razočarani interesenti za nakup mladiča vedno znova poročajo o takšnih izkušnjah. Zato nekaj o tem!

Nekega lepega sončnega jutra sem dobila klic in slišala naslednje: "Prosim, pomagajte mi naprej! Po izčrpnih informativnih pogovorih o pasmi ste mi poslali seznam vzrediteljev, s katerimi sem se nato pogovarjala. Nekaj od njih trenutno ni imelo mladičev. Potem mi je bil odsvetovan nakup pri drugi vzrediteljici, ker ima slabe mladiče. Spet neka druga naj bi uporabljala slabe starše. Naslednja, mi je bilo rečeno, ima pse iz Francije, pri njej naj mladiča tudi ne bi kupila. Spet druga ima že prestare mladiče in se jih ne more znebiti, ker niso primerni. In tako dalje!" O drugih podobnih zgodbah ne bi podrobneje govorila. Vsekakor pa kažejo na to, da so vsi vedeli o mladičih drugih vzrediteljev več kot o svojih lastnih, pa čeprav jih nikoli niso videli!

Interesentka za mladiča se je nato sklenila obrniti na društvo, meneč, da bo tako lahko kupila dobrega psa. Vendar naj bi od vzrediteljev dobila namig, da gre tam le za komolčarstvo, za nekvalitetne mladiče, skratka, da gre predvsem za denar in lastni zaslužek pri rezervaciji oz. obveznost potencialnih kupcev z naplačilom za bodoča legla!!?

Saj to ne more biti res! - si rečem! Ne le, da me je tega sončnega jutra minila vsa dobra volja, mislila sem tudi na to, da takšne sebične spletke škodujejo vsem vzrediteljem in klubu! Sprašujem se, ali je res treba delati drug proti drugemu, če že sodelovanja ne more biti! Prav gotovo takšna negativna slika, tako o pasmi kot o sovzrediteljih, ni smiselna. O tem naj bi razmislil vsak, ki govori negativno o vzrediteljskih kolegih ali društvu. Vse negativno se prej ali slej vrne nazaj in v končni fazi nikomur ne prinese osebne prednosti.

Tega jutra sem vsekakor poizkusila zaradi zlonamernih čenč oškodovani image vzrediteljev nekako izgladiti. Zato naj se vsakdo zaveda:
Za vse vzreditelje veljajo enaka vzrejna določila za njihove vzrejne živali. Starši, oče in mati, so pred izdajo vzrejnega dovoljenja pregledani, tudi veterinarsko in strokovno ocenjeni. Mladiči so podvrženi veterinarski kontroli, cepljenju in tetoviranju. Torej ni nobene delitve na dobre in slabe vzreditelje, resne in neresne, na tiste, ki so vredni priporočanja in tiste, ki to niso.

Jaz se vsekakor zavedam, da so razlike med mladiči v enem leglu in tudi med mladiči različnih vzrediteljev, kakor tudi med mladiči iz različnih legel enega vzreditelja. Kolikor vem, pa si vsak prizadeva za vzrejo čim boljših in zdravih mladičev. Saj imamo vendar opraviti z živimi bitji in ne z lesenimi figurami, ki jih oblikujemo po potrebi!! Noben vzreditelj ne more reči v naprej, kakšno bo njegovo naslednje leglo. Pretežno pa vzreditelji živimo v želji in upanju, da bodo mladiči popolni. Nikomur niso prihranjena razočaranja na njegovi vzrejni poti!! In vsak mora kdaj tudi za mladičem, ki idealni sliki pasme ne ustrezajo popolnoma, najti dober nov dom. Sicer mora svojo vzrejno kariero končati hitreje, kot bi si želel.

Želim si, da bi se vsak vzreditelj omejil na pogovor o svoji vzreji, svojih živalih in svojih mladičih. To bi bilo tudi v skladu s tekmovalnimi določili in bilo bi prihranjeno mnogo nezadovoljstva med vzreditelji, kupci psov in člani klubov, ne glede na to, za kakšno pasmo gre.

Vzreje se ne da naučiti. To ni poklic, temveč poklicanost! Poslanstvo!!

S spoštovanjem,

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper, januar 2008


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.