mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 39  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Ne poklic, temveč poslanstvo

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 12.06.2009

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Mi in naš pes

Več defektnih rojstevzaradi onesnaženega okolja - Peking - število rojstev z defektnim je znatno porastlo. Od 2001 iz 104,9 na 1000 rojstev na 145,5. Danes se na Kitajskem rodi vsakih 30 sekund otrok s telesno okvaro. Dunaj - medicina za okolje je sprožila alarm. Otroci so izpostavljeni strupom iz okolja. Klasične infekcijske bolezni so zahvaljujoč moderni medicini, premagane. Vendar pa so jih zamenjale alergije, astma, rak in vedenjske motnje. Vzrok za to so pogosto kemikalije. To pomeni, da je otrok, ki v šoli kaže hiperaktivno obnašanje, kot dojenček izpostavljen neki za živčevje škodljivi substanci. Majhno telesce reagira na strupe občutljivejše.

Tako smo pri naši majhni pasji pasmi, pri čivavi in drugih "pritljikavčkih". Prah, izpušni plini, strupi iz okolja so gotovo le drobec obremenitve za našega psa. Skoraj vsak predel v mestu, kjer se sprehajajo psi, se nahaja v onesnaženem okolju. In tukaj dnevno hodijo matere z otroci in spremljajo svoje kužke, ki gredo na "olajšanje".

Vsak vzreditelj bi bil slabo razgledan, če ne bi ničesar vedel o genskih defektih ali dednih okvarah. Dominantne dedne okvare so hud udarec za vzreditelja. Vsak interesent za mladiča želi / zahteva garancijo za svojega psa, da je / bo vse življenje zdrav. To bi si vzreditelji želeli prav tako kot za svoje otroke. Nepredstavljivo je, če se pri mladiču pojavijo problemi, ko je ta že pri novem lastniku. Prvi sum pade seveda takoj na vzreditelja, ki mora svojo nekrivdo pri tem šele dokazati.

V Sloveniji ima vsak registriran vzreditelj na razpolago veliko izbiro najboljše hrane za mladiče in njihove starše, zlasti za pasjo mamico med vzrejnim časom.

Pri nas se zelo skrbi za zdravo prehrano psov. Za pse iz drugih dežel, ki jih nudijo prekupčevalci, to ne velja. Tam ljudem vsega primanjkuje, zato jim je pes le sredstvo za zaslužek in je pogosto rojen v "vzrejni tovarni". Slabo hranjen mladič ne more zdravo in uspešno odrasti.

Slovenski vzreditelj odgovorno izbira živalske starše in vzreja njihove mladiče. Skrbi tudi za potrebno zdravstveno oskrbo (cepljenje, čip). Vzreditelji nikoli ne bi zavestno izzvali bolezni ali škode, zato lahko oddajajo le zdrave mladiče.

Negativnih pojavov, npr. rahitisa ..., ki se pogosto opazijo pri uvoženih mladičih, pri nas ni. Tu gre zahvala dobremu glasu slovenskih vzrediteljev.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.