mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 47  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Kazalo

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 12.06.2009

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Gospodar našega življenja

Življenjski pogoji nas, pasjih bitij, so prav gotovo odvisni od človeka - našega "gospodarja". Med "gospodarji" našega življenja so tudi takšni, ki nimajo srednje poti: Ali te obožujejo ali pa te tepejo. Ko opazijo lužo na tleh, te tepejo. No, resnici na ljubo, morda sem bil prav jaz, njihov psiček, ki sem poškropil nogo od mize s svojo "vodico". Vendar, kako pa vedo, da sem to storil prav jaz in ne morda nek njihov prijatelj? To je prava skrivnost, ki je ne more rešiti nihče, ker je nemogoče vstopiti v njihovo človeško betico.

Veliko je napak naših gospodarjev, ki jih prenašamo. Vzemite za primer enega od njih in si recite: "To je moj gospodar, ob katerem moram potrpeti vse." Kakšen je? Pozimi ga zebe, poleti mu je vroče, ob dežju je premočen, se poti, smrdi, je porasel z dlakami, hodi po dveh nogah. Hrani se z ogabno hrano in zaničuje tisto, kar je dobro; kadi cigarete in odmetava ogorke, za pripravo svojega ležišča potrebuje vzmetnico, rjuho, pregrinjala, odeje, potrebuje nočno omarico s svetilko, pepelnik, vžigalice in za nameček še kakšno knjižico z ničvredno vsebino. Ubogo človeštvo!

Poln je razvad, napak, predsodkov, vendar pa je v bistvu zelo drag!

Gospodarji-vzreditelji pa imajo še eno prav posebno razvado: vedno so osredotočeni na to, da vas bodo odpeljali na razstavo. Ko se srečajo s kolegi, se med seboj pogovarjajo v nerazumljivem jeziku, ki po mojem izhaja iz nekega narečja, ki ga uporabljajo kanarčki in izzveni nekako takole: ciaci - cacib - loi - lir - enci. Ali še huje, ko izgovarjajo besedice s kolcanjem, brez kakršnegakoli pomena.

Do onemoglosti so ponosni na pokale, pokalčke, medalje, častne trakove, diplome, priznanja, kakor da bi bili lepi in odlikovani oni sami in ne mi - psički. Našo pasjo vrsto živali prehranjujejo le s težavo, saj mora prehrambeni proizvod biti vsaj ameriškega, če že ne švicarskega izvora, kajti drugim ne zaupajo. Gospodarja pa lahko po mili volji terorizirate tudi s tem, da se pretvarjate, da ste bolni ali da šepate. Takoj se bo vznemiril in živel v strahu, da se z vami ne bo mogel udeležiti naslednje razstave. Tako vam bo, s solzami v očeh, zagotovo dovoljeval vse, kar si zaželite.

Verjemite, da se "gospodarja" splača tiranizirati, saj če ste stari, vas bo izločil, če ste mešanci, bo do vas ravnodušen, če imate mladičke, ki mu niso všeč, jih bo pobil, česar pa vi ne morete storiti z njegovimi otroki, čeprav so vam odvratni.

O gospodarju-upokojencu ni kaj dosti povedati. Je čustven, lahko ga je voditi in pri njem uveljavljati svojo voljo, rad kroži po mestu s polnimi žepi piškotov v prepričanju, da vas bo z njimi privabil k ubogljivosti; zatorej, ne bodite do njega preveč nežni, ker bo to vaše vedenje izkoristil v svoj prid. Če vas ob nekem deževnem dnevu ali iz drugih razlogov mine volja, da bi ga ubogali, se pretvarjajte, da vas boli trebuh. Z doma bo odšel sam, vas bo pustil doma in v dežju odšel v mesto, da bi vam nakupil zdravila. No, vidite, tudi takšen je vač "gospodar", ki vam kroji lepo in grdo usodo. Jaz pa vedno ostanem isti in vaš psiček, kakršen pač sem.

V imenu Pina ljubljenega,

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper, 22.1.2008


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.