mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 43  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Bosansko hercegovački hrvatski pastirski pas - tornjak
10. FCI skupina - Hrti << nazaj | pomoč
Svilnati hrt (Silken Windhound)

Avtor: Wolkowo kennel, Helena Arh, Davor Margeta
Objava na mojpes.netu: 30. 09. 2011

DESETLETJE S SILKNI

Pred dobrimi desetimi leti sem na prvem obisku pri prijateljici Edith spoznala Coco. To je bila obojestranska ljubezen na prvi pogled. Kristull Coco Chanell je bila takrat zelo mlada ameriška psička pasme svilnati hrt, ki sem jo prvič videla. Na prvi pogled miniaturen borzoi, vendar ko ga spoznaš, zelo drugačen. Poleg prijetne zunanjosti me je očaral tudi izjemno prijeten, vendar živahen in vesel značaj te psičke. Z Edith sva se dogovorili, da odide z menoj domov in ostane v solastništvu.

Kristull Coco Chanel
Kristull Coco Chanel
foto Wolkowo

Coco se je razvila v odraslo, zame najlepšo psičko te pasme. Kamorkoli sva prišli, povsod je zbujala izjemno pozornost, tako na razstavah kot tudi na cesti. Začela sem zbirati podatke o pasmi, se povezala z drugimi lastniki silknov v Evropi in matični državi pasme ZDA.

Glede na uspešno in dolgoletno vzrejo pasme v ZDA sem po posvetovanju in s podporo slovenske allround sodnice Marije Kavčič predložila vso takrat razpoložljivo dokumentacijo o pasmi in vzreji, skupaj s prošnjo za priznanje pasme svilnati hrt, na KZS. Pasma je bila pogojno priznana, zanjo se izdajajo začetni rodovniki, svilnati hrti sedaj lahko tekmujejo na vseh razstavah v Sloveniji in lahko naredijo slovenski šampionat. Za vse to so zaslužni tudi člani Slovenskega kluba za hrte, ki so mi ob tem nudili vso podporo in pomoč in se jim ob tej priložnosti od srca zahvaljujem.

Kristull Coco Chanel
Kristull Coco Chanel
foto Wolkowo

Tako sem se leta 2004 odločila za prvo leglo svilnatih hrtov pri nas. Izjemen podvig je bil najti plemenjaka, pa še takšnega, ki bi nam bil všeč. Ob pomoči prijateljev Edith, Susann in ostalih smo sparili s samcem iz Švedske, Starcastle Hounds Silver Lining, ki ga je Edith pripeljala is Švedske, sedaj pa ima dom v Švici, pri Regini in Francu (oba sta velika ljubitelja te pasme in imata sedaj še enega samčka, uvoženega iz ZDA - Kristull Elven King, ki je tudi v solastništvu za nami). Rezultat je bilo lepo leglo petih samcev in dveh samic. Igor in Ivy sta ostala doma, Bony in Kay (lastnica Sussan iz Švedske) sta pri Edith v Nemčiji, Gandalf v Švici, Timon na Finskem in Adis v Sloveniji pri družini Jozič. Z leglom smo bili izjemno zadovoljni. Na potovanju na Finsko, kamor smo odpeljali malega Timona, smo spoznali čudovito družbo ljudi, ki so za pasmo ogromno naredili že takrat in delujejo intenzivno še danes. To je bil eden od izletov po gostoljubni in prelepi Finski, ki ga bom imela v spominu za vedno.

Leta 2005 smo organizirali prvo specijalno razstavo za silkne, kjer je sodila ga. Marija Kavčič in se je je udeležilo 20 svilnatih hrtov.

Kristull Coco Chanel
Kristull Coco Chanel
foto Wolkowo

Svilnati hrti so pasma, ki so v nasprotju z velikmi hrti zaradi svoje majhnosti in odličnega značaja primerni tudi za velika urbana naselja, večje družine, otroke, starejše ljudi. To so izjemno poslušni in učljivi psi, z ne pretirano izraženim lovskim nagonom. Lastniku sledijo povsod tudi brez povodca in potrebujejo močan stik z ljudmi, zato so primerni predvsem za življenje v stanovanjih. Načeloma imajo dober apetit in je v zrelejših letih potrebno paziti na debelost. Kljub temu, da je dlaka dolga, je hitro počesana oz. oprana, saj je to manjši pes. Zato nega ni preveč zahtevna. Skratka, gre za družinskega psa, ki živi, spi in potuje s svojo družino.

Leto 2010 je bilo izjemnega pomena za slovensko kinologijo, saj smo bili organizatorji največje prireditve pri nas, to je Evropske razstave psov. Vzporedno z njo je potekala doslej največja razstava za hrte in še specialna razstava za svilnate hrte v organizaciji matične organizacije ISWS iz USA. Tudi število prijavljenih svilnatih hrtov je bilo izjemno, prišli so iz cele Evrope, Skandinavije, sodnica pa je bila ustanoviteljica pasme same, Francie Stull.

Čeravno nisem zagovornica teze, da nam življenje vodi usoda, pa vedarle verjamem, da mi je na pot pripeljala drobno Coco, ki je v meni pustila svoj pečat za vse življenje.

Wolkowo kennel, Helena Arh, Davor Margeta


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.