mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 4  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Tosa
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2.1, št. 260
<< nazaj | pomoč
Tosa (Tosa)

Tosa
Standard FCI št. 260 (.pdf; 12/9/1997)
Kratek opis pasme
Pasma: Tosa
Izvor: Je japonska pasma, katero so že v 14. stoletju uporabljali za pasje boje. Ti psi spominjajo na sumo borce in so tretirani z veliko častjo. Take vrste psi so bili zelo popurarni po celi Japonski, posebno pa v pokrajini Tosa v Shikoku. Tosa kot jo poznamo danes, je rezultat načrtnega parjenja japosnkih pasem Nihon Ihu, katero so uporabljali za lov, ter zahodnega tipa psa, ki je bil podoben Mastifu, od katerega je tosa podedovala konstitucijo in veliko glavo. Po nemški dogi atletski videz in velikost, po angleškem buldogu močan ugriz in širino glave in po bull terierju žilavost.
Skupina: FCI II
Uporabnost: Še danes se na Japonskem uporabljajo za pasje boje, ki pa so čisto drugačni, kot si jih predstavljamo v Evropi. Psi so oblečeni kot v nekakšne kimone, boj pa poteka samo do nadvlade psa. Pri teh bojih pes ni poškodovan in ni nobene krvi. če pride do poškodbe psa, se borba prekine.
Življenjska doba: če boste tosi nudili normalen prostor za gibanje in nekaj prostega gibanja vsak dan, lahko živi med 10 do 15 let.
Videz: Velik pes, dokaj robustne konstitucije. Glava velika, stop strm. Smrček velik in črn. Gobec zmerno dolg. Nosnik širok in raven. čeljust močna. Zobje močni, škarjastega ugriza. Oči rajši majhne, temno rjave, pogled dostojanstven. Uhlja glede na glavo majhna, tanka, visoko nastavljena, viseča tesno ob ličnicah. Vrat mišičast s podgrlino.Telo močno, povdarjena viher, hrbet raven, ledveni del širok in globok, križec rahlo spuščen. Telo je predvsem v zadnjem delu mišičasto. Prsa široka in globoka, rebra lepo zaobljena, trebuh pritegnjen. Rep v korenu debel, nošen spuščeno, segajoč do skočnega sklepa. Na koncu koničast. Nogi ravni in močni. V kolenskem in skočnem sklepu rahlo strmo okoten. Šape sklenjene. Nohti temni in močni. Gibanje močno in robustno.
Barva: Rdeča, rumena, apriko, črna, progasta, dovoljena je bela lisa na prsih in šapah.
Dlaka: Kratka, močna in gosta, ki ne potrebuje posebne nege.
Višina: Minimalna višina za pse 60 cm, za psice 55 cm.
Teža: 45-91 kg
Temperament: dostojanstven
čuvaj: Lojalen čuvaj, ki ima izredno rad svojega gospodarja, katerega je pripravljen braniti tudi s svojim življenjem.
Bistroumnost: Tosa je izredno intiligentna, in zelo stabilnega karakterja.
Zmožnost šolanja: Tosa je tih in lojalen pes, katerega se s predznanjem z lahkoto šola.
Odnos do otrok? Tosa je lahko tudi izredno toleranten do otrok, samo da ga ne provocirajo s svojo igrivostjo.
Odnos do tujcev? Tosa pa je lahko tudi nevaren pes, če si ga kdo drzne izzvati, če nekdo vdre v njegov teritorij ali če ogrozi njegovega gospodarja.
Karakter: Karakter lahko označimo kot potrpežljiv, hladnokrven, hraber in neustrašen.
Primeren lastnik: Glede na njegovo gladiatorsko preteklost in na rezultat karakterja – silen, močan in pogumen, ga je izredno lahko obvladovati. Že samo glas njegovega gospodarja je dovolj velik pokazatelj psu kaj lahko naredi in kaj ne. Vsekakor pa to ni pes za začetnike.
Potencialni problemi obnašanja: agresivnost
Potencialni problemi z zdravjem: če toso primerjamo z drugimi velikimi pasmami, je to dokaj zdrava pasma.
Nasvet: Tosa ima veliko željo ugajati svojemu gospodarj. Glede na to jo je lahko vzgajati, toda ne sprejema nikakršnega nasilja.
Opis in fotografijo je prispevala Andreja čučnik.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.