mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Španski mastif
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 2.2, št. 91
<< nazaj | pomoč
Španski mastif (Mastín espańol - Spanish Mastiff)

Španski mastif Pablo
Pablo, star 12 mesecev
Standard FCI št. 91 (.pdf; 5/26/1982)
Kratek opis pasme
Pasma: Španski mastif, Mastin Espanol, Mastin de la Mancha, Mastin de Leon, Mastin de Extremadura
Izvor: Hriboviti predeli S in SZ Španije (Leon).
Skupina FCI: II.
Uporaba: V osnovi pes za varovanje čred pred zvermi, danes dober družinski pes z močnim nagonom za varovanje "svojega teritorija".
Življenjska doba: okrog 10 let
Videz: Zelo velik, stabilen, robusten pes, skladnih mer, telo nekoliko podaljšano v primerjavi z njegovo višino. Glava je velika, oglata, dolžina je nekoliko večja od širine. Zelo mišičast pes, z značilno visečo kožo v predelu glave in prsi, značilna je izrazita dvojna podgrlina. Značilnost pasme je tudi prepoved odstranjevanja slednikov na zadnjih nogah (5. in event.6. prst).
Barva in dlaka: Dlaka je kratka (daljša kot pri angl. mastifu), zelo gosta, daljša – žimasta vzdolž hrbta (izrazit greben, ko je pes razburjen) in na repu. Po glavi in na ušesih mehkejša – svilnata. Dovoljene so skoraj vse barve in njihove kombinacije – od volčje, zlato rjave, rumene, črne, progaste, zelo svetlo drap… Zaželjena je čimbolj enovita barva, bela v kombinaciji ne sme prevladovati. Zaželjena je tudi temnejša maska.
Oskrba: Nezahtevna. Potrebno je občasno krtačenje in brisanje dlake z vlažno krpo. 2x letno mu močno odpada dlaka. Pomembna je kakovostna in aktivnosti primerna hrana, da se pes preveč ne zredi.
Višina: pes najmanj 77 cm, psica najmanj 72 cm, navzgor omejitev ni in večina psov in psic dosega znatno višjo plečno višino
Teža: od 55-100 kg, psi lahko tudi do 120 kg
Temperament: Tipičen čuvaj čred, navajen ukrepati samostojno. čez dan so to mirni, malce lenobni psi, ki pa znajo presenetljivo hitro reagirati, če ocenijo, da so sami ali njihovi domači v nevarnosti. Posebno čuječi postanejo v mraku in ponoči, ko se izrazito izostri njihov nagon varovanja "svoje" posesti.
Ali je dober čuvaj? Zelo dober – to je njegovo poslanstvo in ga tega ni treba posebno učiti.
Ali je dober za zaščito? Absolutno, čeprav ima precej visok prag vzdražnosti, ker se zaveda svoje moči in nikoli ne napada brez opozorila.
Bistroumnost: Pameten pes, ki si zelo zapomni krivice in je zamerljiv. Velikokrat je v odločitvah samostojen in če se mu kakšen ukaz ne zdi smiseln, ga rad ignorira in se "dela gluhega".
Zmožnost treniranja: Samo osnove poslušnosti, da ga lahko obvladamo.
Odnos do otrok: Zelo rad ima otroke, jim dopušča vse in jih zelo dosledno varuje!
Odnos do drugih živali: če jih je navajen od mladosti, ni problema, težave lahko nastanejo med odraslimi samci.
Odnos do tujcev: Rahlo nezaupljiv, vedno z glasnim laježem opozori nanje. če jih gospodar sprejme, ni težav, če pa je sam doma, tujci nimajo veliko možnosti vstopa na "njegov" teritorij.
Domače okolje: Hiša z velikim vrtom.
Primeren lastnik: Umirjen, dosleden, vztrajen, tudi dovolj fizično močan. Psa je potrebno vzgajati z veliko mero potrpežljivosti in brez grobosti.
Potencialni problemi obnašanja: S preveč prisile lahko dosežemo, da bo pes trmast in preveč agresiven, kar je lahko pri tako velikem psu nevarno.
Potencialni problemi z zdravjem: V glavnem zdravi psi, paziti je treba na problem kolčne in komolčne displazije.
Opombe: Govorimo o zelo vdanem in zvestem psu, ki je navezan na vse člane svojega krdela in ga varuje najprej s svojo pojavo in manj z agresivnostjo. Ni pes, ki bi se posebno rad crkljal, pomembno pa mu je, da je ves čas čim bližje svojih ljudi, za katere je v resnični nevarnosti pripravljen storiti res vse.
Šarm te pasme je tudi to, da je (še) relativno nepokvarjena z raznimi merami, dovoljenimi barvami in drugimi kalupi, v katere pse stiskamo ljudje, da so nam všeč. čeprav so psi izven svoje domovine relativno redki, je genetski potencial pasme ostal še relativno variabilen, kar služi v prid njeni ohranitvi, čeprav predstavniki pasme zato niso tako uniformni, kot pri drugih pasmah.
Opis pasme pripravila Maja Velikonja, lastnica 1-letnega predstavnika pasme po imenu Pablo.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.