mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 27  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Veliki švicarski planšarski pes
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 3, št. 58
<< nazaj | pomoč
Veliki švicarski planšarski pes (Grosser Schweizer Sennenhund - Great Swiss Mountain Dog)

Hovawart Ben vom Ziehbrunnen
Bero, star 5 let in pol
Standard FCI št. 58 (.pdf; 3/25/2003)
Obširna predstavitev pasme (Nastja Svetina)
Kratek opis pasme
Pasma: Veliki švicarski planšarski pes (ang. Great swiss mountain dog), ljubkovalno imenovan tudi švicar (Swissy)
Izvor: Švica
Skupina: II.FCI skupina, standard FCI št.58
Uporaba: Včasih mesarski pes, v vpregi je vlekel kmetijske in obrtniške izdelke, čuvaj kmečkih dvorišč; danes predvsem spremljevalec in čuvaj.
Življenjska doba: Okoli 10 let
Videz: Tribarvni, čvrsta in težka zgradba kosti, mišičast pes. Kljub velikosti in teži, daje videz krepkosti in okretnosti. Uhlja sta srednje velika, trikotne oblike, visoko nastavljena, položena na glavi, ko je pes pozoren, se uhlja dvigneta naprej. Rep je razmeroma težak, v mirovanju sega do skočnega sklepa, ko je pes pozoren, je dvignjen prek hrbtne limfe.
Barva: Kožuh je tribarven, in sicer črno-belo-rjav. Obvezne so bele “nogavičke”, bela konica repa ter značilna črno-belo-rjava maska na obrazu.
Dlaka: Kratka, osnovna je črna barva z rjavimi in belimi oznakami na točno določenih delih telesa.
Oskrba: Nezahteven za nego, občasno krtačenje z gumijasto krtačo v času menjavanja dlake; občasno striženje krempljev (če se ne sprehaja dovolj po trdi podlagi) .
Višina: Samci od 68 do 72 cm, samice od 60 do 68 cm
Teža: Samci od 45 do 60 kg, samice okoli 40 kg
Temperament: V mladosti zelo temperamentni, s starostjo se umirijo.
čuvaj: Zelo dober, ima zelo dober občutek za varovanje svoje “črede”.
Zaščita: Srednje dobra.
Bistroumnost: Zelo bistroumen, hitro se nauči, kako iz lastnika izvabi tisto kar želi.
Zmožnost šolanja: Uspešno lahko zaključi tečaj poslušnosti, vendar nima vztrajnosti za šolanje; potrebno je najti ustrezno motivacijo.
Odnos do otrok: Dober partner za igro z otroci. če je nanje navajen od malega, uživa v družbi otrok. če na otroke ni navajen, moramo biti zelo pazljivi, ker lahko nevede kakšnega poškoduje ali prestraši z lajanjem.
Odnos do drugih živali: Ima zelo dober občutek za manjše živali; če ga že od mladosti navajamo na ostale (manjše) živali, jih sprejme brez problemov kot svoje “krdelo” in temu primerno jih tudi čuva.
Odnos do tujcev: Nalaja vsakega, vendar ne kaže agresije do tujcev. Ko mu lastnik pove, da je tujec dobrodošel, ga tudi pes sprejme. če nekdo redno prihaja k hiši, ga pes tudi hitro prijateljsko sprejme.
Karakter: Je zelo prilagodljiv pes. Prilagodi se skoraj vsem razmeram, v katerih živi. Je nezahteven za sprehode (pes ni jezen če je kakšen dan brez sprehoda), vendar pa je sposoben tudi celodnevne hoje v hribe. Ima rad umirjene sprehode, čeprav je primeren tudi za spremstvo ob kolesu. Psu ni problem prespati celega dne in zaradi tega ne bo jezen. Ne uhaja od doma, ne premamijo ga niti srne ali ostala divjad.
Domače okolje: Primeren za bivanje na prostem (tudi pozimi), vendar moram imeti veliko stikov s svojo družino. Prilagodi se tudi bivanju v stanovanju (hiši).
Primeren lastnik: Primeren lastnik za švicarja je človek, ki od psa ne pričakuje popolne poslušnosti in slepe vdanosti, ampak svojega psa obravnava kot sebi enakovrednega partnerja. Lastnik mora imeti več potrpljenja kot pes, saj pes velikokrat najprej pomisli s svojo glavo, šele potem naredi tisto, kar mu lastnik ukaže.
Potencialni problemi obnašanja: Agresija do psov istega spola, če ima pes v mladosti slabe izkušnje ter pretirano lajanje.
Potencialni problemi z zdravjem: Težave s kolki ter težave z ramenskimi sklepi, ki pa se uspešno rešujejo z izločanjem obolelih psov iz vzreje. V tujini je pogosta tudi epilepsija. Poleti mu veliko problemov povzroča vročina.
Nasveti: Priporočeno je zgodaj začeti s šolanjem (mala šola obvezna), pomembne so tudi pozitivne izkušnje v mladosti.
Opis pasme in sliko je prispevala Jana Krek.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.