mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Pritlikavi špic - Pomeranec
5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
Sekcija 4, št. 97
<< nazaj | pomoč
Pritlikavi špic - Pomeranec (Zwerspitz - Pomeranian)

Pomeranec None Such Jolly Good
J.Ch. None Such Jolly Good
Standard FCI št. 97 (.pdf; 1/17/2013)
Kratek opis pasme
Pasma: Pomeranec / Nemški pritlikavi špic
Izvor: Nemčija, najstarejša pasma psov v srednji Evropi.
Skupina: 5.FCI skupina, 4. sekcija: Evropski špici
Uporaba: Odlični družinski psi, v svetu pomeranci uspešno tekmujejo tudi v raznih športnih kinoloških disciplinah (agility, obedience, flyball, ...), uporabljajo jih v terapevtske namene v bolnišnicah, domovih za ostarele, ipd, so pa tudi zelo cenjeni razstavni psi.
Življenjska doba: Približno 15 let ali več.
Videz: Očarljivost pomerancev izvira predvsem iz njihove prikupne zunanjosti in prijetnega, veselega značaja. Za pomerance je značilna bujna, dvojna dlaka, štrleča pokonci, ki daje pomerancem skupaj s kompaktnim kvadratičnim telesom in visoko nastavljenim repom obliko "male kepice v kvadratu". Kratek, šiljast gobček, živahne, mandljeve oči, visoko nastavljena majhna uhlja ter iskriv izraz in ponosna drža dodatno prispevajo k prikupnosti.
Barva: Dovoljene barve so: siva, črna, bela, rjava, oranžna, rdeča, krem, dvobarvna-bela je osnovna, črna z ožigi, oranžna, rdeča in krem s črnimi konicami.
Dlaka: Pomeranci imajo dvojno dlako: dolgo, ravno, pokonci štrlečo krovno dlako, ter kratko, gosto, kot vata mehko podlanko. Glava, uhlja, prednji del prednjih in zadnjih nog ter šape so poraščeni s kratko, gosto (žametno) dlako. Po ostalem telesu imajo dolgo, bogato dlako. Dlaka ne sme biti valovita, kodrasta ali vrvnata, po hrbtu ne sme biti razdeljena na prečo. Vrat in pleče sta pokrita z gosto grivo. Zadnji del prednjih nog je dobro odlakan z daljšo dlako, zadnje noge so bogato odlakane od križca do pet. Rep je košat.
Oskrba: Dlaka ni zahtevna za nego, potrebuje enkrat tedensko temeljito razčesavanje, ki očisti tudi vso umazanijo. Dobra lastnost je tudi to, da nimajo značilnega pasjega vonja. Redno je potrebno čiščenje ušes, striženje krempljev, čiščenje očesnih izločkov ter skrb za zdravo zobovje.
Višina: 18-22 cm
Teža: 1,5-2,5 kg
Temperament: Ekstorvertirani, izjemno zvesti svojemu skrbniku, običajno se zelo navežejo na enega človeka, umirjeni in samozavestni, nimajo lovskega nagona.
Čuvaj: Poznan je kot "alarm dog", saj vestno najavi prihod tujcev.
Zaščita: /
Bistroumnost: Razne študije ga uvrščajo med ene najbolj inteligentnih pasem.
Zmožnost šolanja: Pomeranci so izredno učljivi, vendar je potrebno upoštevati, da bomo s prisilnimi metodami dosegli kvečjemu obraten učinek, z njimi je potrebno ravnati spoštljivo, uporabne so torej metode pozitivne motivacije.
Odnos do otrok: Kot vse ostale male pasme tudi pomeranci niso primerni za družine z majhnimi otroci.
Odnos do drugih živali: Ker so zelo stabilnega značaja se dobro razumejo z vsemi domačimi živalmi, čeprav je zaradi varnosti potrebna večja pazljivost v družbi z večjimi živalmi (psmi).
Odnos do tujcev: Kot dobri čuvaji so sprva nezaupljivi do tujcev, vendar se omehčajo, ko vidijo, da njihovim skrbnikom ne preti nobena nevarnost. Na splošno so pa do vseh ljudi zelo prijazni.
Karakter: Živahni, prijetni, prijazni, samozavestni, radovedni, izjemno vdani svojemu skrbniku, rahločutni in bistri, zelo radi se učijo.
Domače okolje: Zaradi svoje majhnosti in prijetnosti so zelo primerni tudi za manjša stanovanja v mestih, dobro pa se počutijo tudi v hiši. Čeprav ne zahtevajo veliko gibanja, obožujejo dolge sprehode v naravi, zaradi lastnosti dvojne dlake so kos vsakemu vremenu.
Primeren lastnik: S pravilnim odnosom so primerni za vse ljudi, zelo dobra družba za starejše in ostale ljubitelje manjših pasem, najraje so v bližini svojih skrbnikov, ne zahtevajo pa neprestane pozornosti zato so primerni tudi za zaposlene ljudi.
Potencialni problemi obnašanja: Pri izbiri mladiča je potrebna pazljivost, saj so psi iz nekaterih linij podvrženi nevrotičnosti. Ob neprimernem ravnanju lahko postanejo plašni ali napadalni.
Potencialni problemi z zdravjem: Problemi malih pasem: problemi sklepov (luksacija pogačice), problemi srca, kože, oči, zobovja, ščitnice, odprta fontanela, pogosti problemi pri kotitvah in preobčutljivost na cepiva in narkotike.
Nasveti: Pri izbiri mladiča je potrebna posebna previdnost, saj so nekatere linije podvržene značilnim dednim boleznim ter slabemu značaju. Razlike med čistimi linijami pomerancev in špici so v tipu in značaju.
Opis pasme in sliko je prispevala Nika Kocjančič.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.