mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 14  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Kaj storiti? : Svetovni dan živali 2011 - odgovorno lastništvo mačk
Dodal/a jana 4.10.2011 9:21:51 (2483 prebrano)

Svetovni dan živali 2011 - odgovorno lastništvo mačk

Veterinarska uprava Republike Slovenije letošnje leto pristopa k praznovanju svetovnega dneva živali z novo akcijo osveščanja slovenske javnosti o pomembnosti odgovornega lastništva živali.

Promocija odgovornosti lastnikov živali sega v leto 2008, ko je VURS izvedel vseslovensko oglaševalsko kampanjo Moja žival, moja odgovornost. Letošnja akcija Sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke je pravzaprav nadaljevanje omenjene kampanje, s katero želi veterinarska stroka obvestiti lastnike mačk, kako pomembno je nadzorovano razmnoževanje njihovih živali za vzdrževanje dobrega zdravstvenega stanja in dobrobiti živali.

VURSov oglas za sterilizacijo mačk in kastracijo mačkov ob svetovnem dnevu živali 2011 - KLIK


foto Zavetišče Horjul

Veterinarska uprava je v ta namen naročila televizijski oglas, ki ga bodo v mesecu oktobru kot neplačano objavo predvajale vse televizije z nacionalno pokritostjo. Oglas je izdelalo podjetje NuFrame, pri čemer je pomembno poudariti, da je šlo za popolnoma dobrodelno sodelovanje.

Sporočilo oglasa temelji na dejstvu, da ima nenadzorovano razmnoževanje mačk pomemben negativen vpliv na dobrobit živali, saj se s tem veča število potepuških mačk, za katere je v povprečju slabše poskrbljeno, kot za lastniške mačke.

Vprašanje potepuških mačk v Sloveniji postaja vse bolj pereče, kar je tudi razlog, da se je VURS letos lotil prav te tematike. V letu 2009 se je v slovenskih zavetiščih znašlo kar 5000 potepuških mačk. Le majhen delež teh živali (0,5%) je bilo vrnjenih lastnikom. 20% živali je dobilo nove lastnike, več kot 60% živali je bilo v skladu z zakonodajo steriliziranih, oziroma kastriranih in vrnjenih v okolje, od koder so bile odvzete. Skoraj 20% živali (1000 potepuških mačk) je bilo zaradi bolezni ali poškodbe usmrčenih.

Sterilizacija mačk in kastracija mačkov sta veterinarska posega, s katerimi je mogoče preprečiti nenadzorovano rast mačje populacije. Zato je v slovenski zakonodaji določeno, da je treba mačko pred oddajo ali izpustitvijo v okolje sterilizirati. Ta ukrep se že izvaja, saj občine, ki so po Zakonu o zaščiti živali odgovorne za skrb za zapuščene živali, v sodelovanju s svojimi zavetišči skrbijo za dosledno izvajanje tega določila. Podobno pa bi morali bolj pogosto ukrepati tudi lastniki živali, saj so kot odgovorni lastniki v skladu z določili Zakona o zaščiti živali dolžni preprečiti nenadzorovano razmnoževanje svojih živali.

Z namenom promocije omenjenih posegov je VURS pozval slovenske veterinarske organizacije, da lastnikom v mesecu oktobru za ti dve storitvi nudi določene ugodnosti. Številne od njih so se tudi odzvale in bodo svojim strankam nudile določene ugodnosti. Pojasniti pa je treba tudi, da mnoge veterinarske organizacije podobne akcije organizirajo tudi v drugih obdobjih med letom.

Vir VURS

  • Ko kamni jočejo ...
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.