mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Zavetišča za živali : Odprto pismo vodje zavetišča Meli Trebnje
Dodal/a jana 9.4.2013 13:49:21 (4832 prebrano)

Odprto pismo vodje zavetišča Meli Trebnje

Z zanimanjem sem prebral zbir ugotovitev veterinarske komisije v letu 2012, ko je le ta prvič v času postavitve zavetišč obiskala vsa zavetišča na območju Slovenije.

In kaj ugotovimo?

Vsi zasebniki, ki "močno služijo na račun ubogih živali", imajo do neke mere urejene bivalne pogoje, kot jih zahteva pravilnik o zavetiščih za zapuščene hišne živali. Pojavljajo se določene pomankjivosti pri samem delu in nekaterih vpisih v evidence, kjer smo vsak zase, po lastni presoji zdrave pameti, reševali nastale situacije, saj dodatnega strokovnega pojasnila, kljub mnogim pismom in prošnjam našemu nadzorniku (VURS), primernih odgovorov nismo dobili. Bili pa smo deležni mnogo nadzorov, kakor tudi nemalo izrečenih mandatnih kazni za anomalije, kot so en pes preveč v zavetišču, glede na registrirano število s strani VURS, zapiranje določenih delov zavetišč in izdajanje ureditvenih odločb, spisek je dolg in neugleden.

Vsa zavetišča, "ki močno služijo na račun ubogih živali", pa smo zagotavljala minimalne pogoje glede namestitev psov, karanten, namestitev mačk, vozil, strokovne usposobljenosti zaposlenih, čeprav v določenih primerih tudi to uradnim veterinarjem ni zadostovalo.

Vse to tudi stane. Oskrbnik mora dobivati plačo v skladu z zakonom o zaposlovanju, mora biti izobražen v skladu s pravilnikom o hišnih živali. Prostori, da zadostujejo kriterijem pravilnika o zavetiščih, tudi stanejo, kakor tudi stane ogrevanje, razkuževanje, ...
Tudi primerno vozilo stane, saj mora biti zračno ter opremljeno v skladu s pravilnikom o zavetiščih ... Še bi lahko našteval, kaj vse stane. In iz česa se financiramo mi, "živalski tajkuni"? Iz opravljenih storitev pogodbenim občinam.

Ko podrobneje berem naprej zapisnike o nadzoru, ugotovim, da sta bili le dve zavetišči v tem času pod vodenjem društev za zaščito živali. Enega je nato leta 2012 prevzela gospodarska družba in od takrat se še vedno ugotavlja, da je nekam poniknilo preko 60 psov, za katere dokumentacija obstaja, psov pa ni nikjer.
Drugo zavetišče še vedno vodi Društvo za zaščito živali. In kaj je ugotovil letni nadzor? Obupno stanje. Vodja zavetišča deluje brez ustrezne licence, vozila ni, karantena za pse (kaj je to?), pri mačkah se izvaja karantena na domovih članov, psov glede na kapaciteto preveč preko 20, ... Še bi lahko našteval, vendar se mi zdi škoda časa, saj je spodaj vse lepo in natančno opisano. Skratka, zavetišče ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev za delovanje.

Zanimiv pa je tudi podatek, da prejme navedeno zavetišče za tri občine več denarja, kot pa določeno zavetišče, ki "služi na račun ubogih živali" in ki pokriva 15 občin ali več. Iz teh prejetih sredstev pa to tajkunsko zavetišče med drugim skrbi še za vse ostale zahteve po pravilniku o zavetiščih (vozilo, licence oskrbnikov, primerni namestitveni prostori ipd ...). Če je pa slučanjo ob rednem prijavljanju VURS-u le tam kaj narobe, tajkunčku mandatka ne uide.

Sedaj bi se lahko v tem primeru vprašali: "Kdo je tu nor?" Odgovor je preprost. Zasebniki vendar. Ko je nekdo vlagal v prostore, izobraževanje in opremo za čimboljšo namestitiev živali, so se drugi šopirili pred kamerami in soji žarometov ter "fehtali" denar. Za koga že? Aja za uboge živalce, nameščene v zavetišču. Vendar je moje mnjenje, da bi morale biti te, nič krive živali, ne samo nahranjene z najkvalitetnejšo hrano, morale bi biti že najmanj v zlato odete, vsaj toliko, kot vodja zavetišča.

Postavlja pa se tu še eno vprašanje? Kaj so ves ta čas počeli nadzorni organi? Zakaj se ni izvajal nadzor, kot po drugih zavetiščih? Zakaj se ni napake sprotno odpravljalo in po potrebi tudi kaznovalo, kot drugje? Se vam ne zdi, da zadeva "smrdi do neba"? Težko bi rekli, da ne.

Še dandanes, ko na glas razmišljam o navedenih nadzorih, se z isto močjo in medijskim bliščem poveličuje navedeno zavetišče. Žalostno. Upam, da je bil ta letni pregled vendarle eden od mejnikov za dejansko prekinitev bogatenja in okoriščanja posameznikov na račun živali. Čas pa bo pokazal, ali smo to zasebniki ali kdo drug.

Dušan Hajdinjak
Vodja zavetišča Meli Trebnje
9. april 2013

  • Stanje v slovenskih zavetiščih za zapuščene živali v letu 2012
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.