mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 23  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Zavetišča za živali : Pridobivanje IJZ o zavetiščih je pravi žur
Dodal/a jana 27.4.2015 8:18:33 (5320 prebrano)

Pridobivanje IJZ o zavetiščih je pravi žur

Pridobivanje podatkov za članek, ki bo slonel na zavetiških številkah, je prav poseben projekt, priznam. Ne gre za iskane informacije javnega značaja (v nadaljevanju tudi IJZ) samo za posamezno izbrano zavetišče, temveč se mora na poziv odzvati petnajst zavetišč za živali. Z večino je delo rutina, z nekaterimi muka. Ni zanimivo delati z ljudmi, ki jim zakonodaja dela težave in zase ne ločijo med 'želim' in 'moram', drugi zanje vedno le 'moramo'. Tudi s tistimi ne, ki menijo, da so nad zakonom, nad inštitucijami, nad občani, nad tistimi, ki jim režejo kruh in ki ne razumejo, da je podajanje informacij javnega značaja njihovo delo, prav tako z zakonom določeno, kot delo s psi. Ja, pridobivanje IJZ o zavetiščih je pravi adrenalinski žur.


foto arhiv mojpes.net

Sestavljanje seznama zavetišč za živali po uradniško

Konec julija 2014 sem iskala ažuriran uraden seznam zavetišč za živali. Tak seznam je sicer ves čas obešen na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (krajše UVHVVR; Seznam zavetišč za zapuščene živali), vendar je bil problem v tem, da je na takrat komaj dobro objavljenem po mojih informacijah manjkalo vsaj eno zavetišče, zato se je zadeva zapletla že na samem začetku.

Na UVHVVR sem poslala uradno zahtevo za IJZ za seznam zavetišč in pokroviteljsko dobila povezavo na spletno stran, kjer naj bi tak seznam bil. Seznam (zadnja posodobitev: 10.07.2014 - klik) sem seveda poznala do zadnje črke in takoj sem vedela, da bo treba skuriti novega jokerja prijaznosti in zapraviti nekaj časa v odvečni komunikaciji z uradniki. Manjkalo je namreč eno mačje zavetišče, ki je dobilo dovoljenje za obratovanje že januarja 2014. Ne glede na to, da ne dela za občine, mora biti uraden seznam popoln. Napisala sem nov mail z vprašanjem glede manjkajočega zavetišča in dobila odgovor s podatki in opravičilom (1), da je blablabla ..., ter da je zdaj vendarle ažuriran seznam na spletni strani (zadnja posodobitev: 30.07.2014 - klik).

V dobri veri, da je pa to zdaj res to, sem uporabila nov seznam kot popolnega. No, pa se je kasneje izkazalo, da še zdaleč ni popoln, vendar sem to ugotovila šele februarja 2015, ko sem delala pregled porabe občinskih sredstev v zavetiščih za živali. Za dve severnoprimorski občini so manjkali podatki oz. nakazil ni bilo mogoče najti ne pri Zavetišču Perun in ne pri Zavetišču Vitovlje. Pa sem šla pogledat z druge strani - v občinske finance - in našla Veterinarsko postajo Tolmin ter nakazila iz občin njim. Ob pogledu na spletno stran je postalo jasno, da opravljajo dejavnost zavetišča za občini Tolmin in Bovec kot Zavetišče Johanca že od začetka leta 2014. Ja, kako, hudiča, če pa imam jaz uraden seznam zavetišč za živali, ki sem ga dobila od pooblaščene uradnice z UVHVVR kot ažuriranega julija 2014 in kot uradno informacijo javnega značaja? Torej, kot uradno informacijo, ki jo sestavijo točno določeni javni uradniki po službeni dolžnosti.

Ni kazalo drugega, kot ponoviti vajo iz julija 2014 spet v februarju 2015. Ponovno sem uradno prosila za seznam zavetišč za živali, spet so ga ažurirali (zadnja posodobitev: 18.02.2015 - klik), spet so se opravičili (2). V neki drugi zadevi, v kateri imam 'skoraj dnevne opravke' tudi z UVHVVR že od jeseni 2013, so se mi letos zaradi napak v njihovih IJZ pisno opravičili še dvakrat (torej opravičilo 3 in 4).

Hm ... priznam, da tale žur ni tako kul ... Raje bi imela 0 opravičil in vsaj 1 korekten dokument.

Abecedni seznam zavetišč, od katerih sem zahtevala IJZ, ki jih potrebujem za predvideni članek:
Brežice [vetbolbrezice(at)siol.net], Horjul [info(at)zavetisce-horjul.net], Johanca [zavetisce(at)veterina-tolmin.si], Ljubljana [info(at)zavetisce-ljubljana.si], Mala hiša [mala-hisa-zavetisce(at)planet.si], Maribor [Petra.Hercog(at)snaga-mb.si], Mačji dol [info(at)zverca.si], Meli [meli.center.repce(at)gmail.com], Obalno [obalno.dpmz(at)gmail.com], Perun [info(at)perun.si], Postojna [zavetisce.postojna(at)gmail.com], Sevnica [vet.post.sev(at)siol.net], Turk [turk.kd(at)siol.net], Vitovlje [oskar.zavod(at)siol.net], Zonzani [info(at)zonzani.si]


foto arhiv mojpes.net

Komuniciranje z zavetišči

Naj se vrnem na začetek, saj je bil seznam zavetišč le izhodišče za zbiranje podatkov o vseh slovenskih zavetiščih, ki operirajo z občinskimi sredstvi. Že pred tem, ko še nisem vedela, da mi eno zavetišče manjka, sem vsem ostalim slovenskim zavetiščem (razen Ljubljani in Mariboru, bom pojasnila v nadaljevanju, zakaj njim ne) poslala zahtevo za IJZ, kasneje, ko se je na seznamu znašlo še eno, pa je šla zahteva še njim. Vsebina zahteve je:


Posnetek 1: Primer zahteve za informacije javnega značaja. Vsakemu zavetišču sem poslala individualizirano email sporočilo, na sliki je zahteva Zavetišču Turk.

Iščem le dva podatka za posamezno leto, ki bi že po sami naravi vodenja evidenc in po veljavni zakonodaji (prej ZZZiv-UPB2, sedaj ZZZiv-UPB3) morala biti brez težav dostopna kadarkoli komurkoli, še posebej pa občinam in UVHVVR, kamor morajo zavetišča redno poročati. Torej, ne iščem nobenih podatkov, ki bi jih bilo potrebno na novo ustvarjati. Za odziv na zgornjo zahtevo imajo zavetišča 20 delovnih dni časa (23. člen Zakona o dostopu do informacij javnega značaja).

Kot večna optimistka sem z navdušenjem čakala podatke. In res, še isti dan sem jih dobila od Mačjiga dola in Horjula, naslednji dan pa še od Male hiše. Perun jih je poslal nekaj dni za tem, potem pa se je že zapletlo.

Iz Brežic so prosili, da jim pošljem svoj kontakt (? telefon) ali pa jih jaz pokličem. Hm ..., kaj le bi to bilo? Poklicala sem in izvedela, da želijo o meni in mojem delu izvedeti kaj več, šele potem se bodo odločili, kako bo s podatki, ki jih zahtevam. Povedala sem nekaj brezveznih stavkov in pripomnila, da ne gre za želje ene ali druge strani, temveč za zahtevo, ki ima zakonsko podlago. Takoj sem jih dobila po grbi: "Lahko vam informacije tudi zaračunamo." Ok, ni problema, v mail sem natresla nekaj linkov do mojih preteklih pisanj o zavetiščih oz. navedeni problematiki in teden dni za tem sem dobila podatke. Bog ve, kaj je bil razlog, da so mi jih vendarle dali zastonj.

Vmes smo s skupnimi močmi z UVHVVR spravili na seznam zavetišč tudi Johanco, 16. 2. 2015 sem poslala še njim zahtevo in že čez štiri dni prejela podatke. Potem pa popolni molk.

Ker puške v koruzo ni kar tako metati, sem 5. marca 2015 (od zahteve je preteklo že 28 delovnih dni) zamudnikom poslala še en email. Včasih kakšno sporočilo kam zaide, pa je prav, da poskusimo znova.


Posnetek 2: Primer drugega poziva, ki je bil 5. 3. 2015 poslan v zavetišča: Postojna, Sevnica, Meli, Turk (na posnetku), Obalno, Vitovlje, Zonzani.

Meli se je javil naslednji dan, Sevnica čez nekaj dni, iz Vitovelj pa so poslali podatke za leta 2012, 2013 in 2014, za leto 2011 pa ne.

Hec je bil s Postojno. 10. 3. 2015 so poslali sporočilo, da bodo posredovali podatke 'v četrtek', niso pa navedli, kateri četrtek. Ko je četrtek minil, podatkov pa ni bilo, sem jih 36. delovni dan (zakonski rok je 20 delovnih dni) od poslane zahteve vprašala, kako in kaj so mislili in takoj so podatke tudi poslali. Isti dan, torej mesec in pol od prejete zahteve, se je javil tudi Zonzani, vendar samo s podatki za leto 2014, na ponovno zahtevo pa se ne odzivajo več.

Vmes sem 4. 5. 2015 poslala še v Ljubljano in Maribor samo preprosto vprašanje (ne zahtevo za IJZ), predvidoma kdaj bosta za leto 2014 pripravljeni letni poročili, saj imajo ostale podatke objavljene v svojih poročilih na spletnih straneh. Iz Maribora je prispel odgovor še isti dan, čeprav je bil vikend, iz Ljubljane ni bilo glasu.

Nobenih glasov ni bilo tudi od drugih. Torej, sredi marca so mi še vedno manjkali podatki za sledeča zavetišča: Turk (vse), Obalno (vse), Zonzani (za leta 2011, 2012 in 2013), Vitovlje (za leto 2011), Ljubljana (za leto 2014).

Časa imam pravzaprav dovolj in ker statistika ni ravno moj 'kruh', je vseeno, kdaj v letu 2015 bom zbrala vse podatke, ki jih iščem, saj mi s pripravo članka ni potrebno hiteti. Pa sem se postopoma lotila zadev nekoliko drugače. Za podatke Obalnega zavetišča sem 17. 3. 2015 prosila za pomoč obalne občine, Zavetišču Ljubljana sem 15. 4. 2015 vendarle poslala uradno zahtevo za informacije javnega značaja in vse podatke še isti dan tudi dobila, Turku in Zonzaniju sem poslala tretji mail, Vitovlje čaka, da se odločim, ali jim bom še težila s podatki za leto 2011 ali ne.


Posnetek 3: Tretji poziv, ki je bil poslan Zavetišču Turk.


Posnetek 4: Tretji poziv, ki je bil poslan Zavetišču Zonzani. Lastnica zavetišča se je v svojem pismu sklicevala na škodo, ki so jim jo javne objave v preteklosti povzročile, zato je moj tekst v tretjem pozivu osredotočen na javno izpostavljenost.


Posnetek 5: Moja prošnja za pomoč, poslana 17. 3. 2015 obalnim občinam.

Email s podatki za leta 2011, 2012 in 2013 je z email naslova Obalnega zavetišča priletel 20. marca 2015, kot je iz njega razvidno, pa je šla kopija tudi na občino Piran. Očitno so po posredovanju vsaj te občine lahko podatke za tri leta pripravili v treh delovnih dneh. Prej jih niso mogli v 36 delovnih dneh. Ker so podatki za leto 2014 manjkali, sem se takoj odzvala z zahtevo za dopolnitev in 2. 4. 2015 so mi iz občine Piran sporočili sledeče:


Posnetek 6: Sporočilo g. Dodiga iz občine Piran.

Kot lahko sami vidite, iz navedenega ni razvidno, kdaj lahko podatke pričakujem. Pa sem od 2. 4. 2015 naprej spet čakala. Končno so v Obalnem zavetišču prešteli pse in mačke še za leto 2014 in mi 21. 4. 2015 (skoraj tri tedne po Dodigovem dopisu) sporočili, da so v letu 2014 'sprejeli' xy psov, od tega xy 'lastniških' in 'sprejeli' xy muc (številke bodo objavljene v članku, ko bo). Ker nisem vedela, ali se nanaša število 'sprejetih lastniških psov' na pse, ki so jih lastniki oddali v zavetišče, saj je pisalo 'sprejeli', ali so to tudi najdeni psi, ki so bili vrnjeni lastnikom, ali oboji ..., sem morala poslati še en email, na katerega sem naslednji dan dobila pojasnilo, da 'pod rubriko lastniški štejejo pse, ki so bili izgubljeni in vrnjeni lastnikom'. No, tako, končno ... Uf ...


foto arhiv mojpes.net

Kaj zdaj?

Zdaj ostajajo Turk, Zonzani in Vitovlje. Res sem se želela izogniti prijavam molka in morate priznati, da nekaj potrpljenja kljub vsemu še premorem. Vendar, kar je preveč, je pač preveč in po treh mesecih ga res že zmanjkuje. Davkoplačevalska sredstva nemarno porabljamo na vsakem koraku in tudi delo informacijskega pooblaščenca (v tekstu tudi IP) moramo mi plačati, kot v resnici vsi občani plačujemo delo, ki ga zavetišča opravljajo preko sodelovanja z občinami za nas in za živali, najdene v naših občinah. Torej, v tem primeru je za eno zadevo dvakrat porabljen denar – za vodenje evidenc v zavetišču in za delo informacijskega pooblaščenca, da nam te informacije pomaga pridobiti. Ker sem našla način za odziv Obalnega zavetišča, z njimi IP ne bo imel dela, torej smo prihranili stroške, mi pa na kraj pameti ne pade, da bi takole prosila vse občine, za katere delata Turk in Zonzani, zato bom verjetno oba prijavila IP in naprej se bodo z njima ukvarjali oni. Verjetno se bom zaradi manjkajočih podatkov za leto 2011 odločila tudi za prijavo Vitovelj. Jaz imam časa toliko, kolikor si ga bom vzela, navedeni trije pa so ga že zdavnaj dvakratno pokurili.

Kdaj bodo na voljo vsi podatki o številu v zavetišča sprejetih psov in mačk ter lastnikom vrnjenih psov in mačk, ne vem, upam pa, da še letos. Ostajam optimistična, kljub slabim izkušnjam, saj samo za eno psico čakam na uporaben IJZ že od julija 2013. Med čakanjem na podatke mi uradniki in drugi pridno polnijo arhiv dokumentov in IJZ o drugih odprtih vprašanjih. Članki torej bodo, če ne o učinkih čipiranja psov, pa o čem drugem.

Če se odpravljate iskat informacije v zavetišča, na UVHVVR ali kam drugam, bodite vztrajni in neomajni.

"Napočil je čas, da gospodarstvenike, uslužbence in politike počasi, vztrajno, brez jeze, a odločno začnemo zbadati z vsemi mehanizmi, ki so nam na voljo.
Pravzaprav jih je veliko, delno zanje ne vemo, večinoma pa si rečemo, eh, s tem se ne bom ukvarjal, nimam časa, pametnejši odneha.
A kjer odneha pametnejši, vladajo bedaki."

Miha Mazzini, Kupec kot nerazumen paglavec; 5. 3. 2015, siol.net

Jana Pahovnik
27. april 2015

Psi na fotografijah v tem prispevku niso povezani z zavetišči.


foto arhiv mojpes.net

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.