mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 23  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Stran (1) 2 3 »
Klubi in društva : Odprto pismo predsedniku Kinološke zveze Slovenije
Dodal/a jana 2.6.2010 9:57:50 (4230 prebrano)

Odprto pismo predsedniku Kinološke zveze Slovenije
19. maj 2010

Spoštovani g. predsednik mag. Blaž Kavčič,

sklep Upravnega odbora KZS 8/8 z 8. redne seje smo prejeli s presenečenjem in razočaranjem.

Z zavrnitvijo vloge Slovenskega kluba za nemške doge se je Upravni odbor KZS s svojim "načelnim" mnenjem, naslonjenim na nesprejemljive pavšalizme, postavil nad lasten statut, področni zakon in ustavne pravice vlagatelja.

Zato je izrek sklepa, še bolj pa obrazložitev, za nas resnično razočaranje.

Povedno je sicer bilo že Vaše izmikanje kakršnikoli komunikaciji z nami. Razlogi, če so, so znani le Vam. Mi smo občutili le globoko razočaranje, da se predsedniku KZS ne zdi vredno svojim članom (posrednim) v za njih zelo pomembni zadevi niti prisluhniti.

Kar tako počez domnevati o ozadjih, vzrokih, povodih, posledicah in pripisovati ljudem morebitne lastnosti in dejanja ter na taki podlagi sprejemati odločitve, ki izničijo vsa pravna pravila, se ne sme. Pa tudi če bi to kogarkoli v KZS zamikalo, bi morali Vi kot predsednik to preprečiti. Saj beremo isti statut?

Pa vendarle nekaj pojasnil.

Ne mi osebno ne Slovenski klub za nemške doge ni z nikomer (v svetu dog) v sporu ali nesoglasjih. V vseh dokumentih in dopisih smo pisali samo o tem, kaj nemške doge in njihovi skrbniki potrebujemo, in nič o tem, kaj je narobe in kdo je za to kriv.

Zato tudi ne dovolimo, da nas kdorkoli, pa četudi pod krinko "praviloma" in "prej ali slej", etiketira. Tako početje je neokusno in do nas žaljivo.

Res pa smo prepričani (novi navdušenci, kot ste nas malo posmehljivo poimenovali), da bomo "brez takšnih ali drugačnih" razlogov bolje delali. To pa ne bo noben podvig.

Obstoječa organizacija (sekcija) ima namreč iz leta v leto manj članov, je samozadostna in se ukvarja predvsem sama s sabo, nenazadnje pa se je na seji 27.3.2010 (pred ustanovitvijo Slovenskega kluba za nemške doge!!!) celo "samoukinila".

Ponovna oživitev sekcije po ustanovitvi kluba (in verjetno kot reakcija nanj) dejstva, da to ni sedaj in nikoli ne bo resnična matična organizacija "slovenskih" nemških dog in več 100 njihovih skrbnikov (njihovo domovanje), ne more spremeniti. Tega ne bi spremenila niti "infuzija" s člani Slovenskega kluba za nemške doge.
Pasma je enostavno "prerastla" obstoječo organizacijsko obliko, sekcija znotraj večpasemskega kluba organizacijsko ni zmožna zagotoviti vsebin, ki bi pritegnile v članstvo številne skrbnike. Saj za njih, mnogoštevilne nemške doge in njihove skrbnike, v prvi vrsti gre. Za njihovo domovanje.

Dejstva so, da je v Sloveniji krepko preko 500 nemških dog, da je letni "prirastek" okrog 100 mladičev (zadnja leta), da se pojavljajo novi vzreditelji, novi razstavljalci, novi občudovalci pasme in dejstvo je, da svojega, samo svojega domovanja nimajo. Dejstvo je tudi, da smo zaradi odsotnosti v EuDDC odrezani od najpomembnejših informacij, ki zadevajo pasmo, oziroma jih dobivamo "iz druge roke".

Res je, "med pobudniki ni niti enega kinološkega sodnika, pa vendarle imamo ambicijo, da se bomo strokovno ukvarjali s področjem nemških dog na nacionalni in mednarodni ravni". Je s tem kaj narobe? Je strokovno ukvarjanje s področjem nemških dog ekskluzivna pravica kinoloških sodnikov? Na vseh področjih???

S področjem nemških dog se bo oziroma se že strokovno ukvarja klub, ki ima v svojem članstvu vrsto strokovnjakov s posameznih področij (veterinarje, genetike, prehranske strokovnjake, inštruktorje šolanja, pa tudi kinološke sodnike in druge kinološke strokovne delavce). Sta veterinar in genetik pri razpravljanju ter oblikovanju stališč in priporočil npr. o dednih aspektih displazije kolkov po Vašem mnenju laika, v kolikor nista kinološka sodnika?

Da novi organizaciji (Slovenskemu klubu za nemške doge) ne gre "za vzrejo", nismo nikjer trdili. Pa še kako nam je vzreja mar, saj v "vzreji" tičijo vse zablode pasme (ne samo v Sloveniji) in predvsem v vzreji (in odgovornem skrbništvu, seveda) so poti, ki vodijo v kakovosten razvoj pasme, manj zdravstvenih problemov in daljše življenje nemških dog. Zato bomo oblikovali in posredovali svoja stališča o vsem, kar zadeva probleme v pasmi. In to bomo poskušali delati strokovno, s strokovnjaki na posameznih področjih. Tako smo tudi zapisali in tako mi razumevamo strokovnost. Za strokovna opravila v zvezi z vzrejo pa se nismo in se ne potegujemo.

Stališča, ki vam ga je SKVPM predstavil o našem, predvsem pa o svojem včlanjevanju v EuDDC, ne poznamo.

Posredujemo pa vam lahko dejstva v zvezi z našim včlanjevanjem:
- Dne 11.05.2010 smo s strani Sekretariata EuDDC prejeli sporočilo, da bo naša vloga uvrščena na zasedanje EuDDC dne 10.09.2010 v Litvi in povabilo na zasedanje.
- Dne 12.05.2010 je EuDDC na svoji uradni spletni strani objavil, da je Slovenija (Slovenski klub za nemške doge) zaprosila za članstvo in predala potrebno dokumentacijo.
- Vsa dokumentacija, ki smo jo na EuDDC poslali prevedeno v angleščino, EuDDC trenutno prevaja v francoski in nemški jezik (ki sta poleg angleščine uradna jezika združenja), pri čemer tvorno sodelujemo.

Kot pojasnilo pa, EuDDC je Evropsko združenje nacionalnih klubov za nemške doge. Vse članice (trenutno 16) so izključno klubi za nemške doge. SKVPM ne izpolnjuje osnovnega, v statutu jasno zapisanega pogoja.

Število zainteresiranih posameznikov, ki jih napotujete, da v SKVPM okrepijo delovanje maloštevilne sekcije (na dan 22.4.2010 po njihovih podatkih 16 članov), šteje na dan 19.05.2010 (mesec in pol po ustanovitvi kluba) natančno 54 članov (fantov in deklet po Vaše). Pa s sistematičnim včlanjevanjem sploh še pričeli nismo. Samo 2 naša člana sta tudi člana SKVPM. Kje je torej kritična masa skrbnikov nemških dog? In kje so bili doslej? Oziroma, bolje, zakaj se niso aktivirali doslej? Je mogoče, da je vzrok v njih?

Dejstvo je, da smo se prvi dan po registraciji društva na UE Ravne na Koroškem na našo pobudo sestali z najvišjimi predstavniki SKVPM in ponudili sodelovanje ustno in pisno. Istega dne tudi s takratnim predsednikom sekcije v odstopu in sedanjo predsednico sekcije. Predstavili, povabili, ponudili sodelovanje,... Pa saj to že veste.

Kot veste tudi to, da sta za sodelovanje potrebna vsaj dva. Svoj korak smo mi storili in to precej pred Vašim napotkom. Sami od sebe, ker smatramo, da je tako prav in ker nismo izključujoči do nikogar.

Vedno pa so in tudi bodo obstajali posamezniki, ki so tako proti spremembam kot proti sodelovanju "a priori". Ker jim obstoječe stanje ustreza iz katerihkoli razlogov že. Nas popolnoma nič ne motijo. Vaš napotek in poziv k sodelovanju verjetno potrebuje nekdo drug.

Zadnjega stavka obrazložitve pa ne razumemo - "UO načelno ne nasprotuje ustanovitvi posebnega kluba za nemške doge pod pogojem soglasja sedaj pristojnega kluba (SKVPM)".

Posebni klub za nemške doge je namreč že ustanovljen in pri ustanovitvi je bila pomembna le prosta volja ustanoviteljev, v kolikor je spoštovan pravni red Republike Slovenije (kar je bil). Nasprotovanje in nenasprotovanje, načelno ali nenačelno, pri tem nimata kaj opraviti.
Enako velja za registracijo, tudi tu se je primernost Slovenskega kluba za nemške doge presojala zgolj na podlagi pravnih pravil. Ne za ustanovitev ne za registracijo tudi nikogaršnje soglasje ni potrebno. Vsaj mi ga za oboje nismo potrebovali.

Tudi včlanitev v KZS naj bi potekala po pravnih pravilih. če bi, ne bi bilo nepotrebnega in nezakonitega zapletanja z načelnimi stališči in raznimi soglasji.

Kakorkoli že, SKVPM je v svojem pisnem mnenju zapisal, da do včlanitve Slovenskega kluba za nemške doge (kot ljubiteljske organizacije) v članstvo KZS nima zadržkov. Kdo je UO predstavil stališče SKVPM? Kdo ga je potvoril?

S pobudniki (oziroma zavzetimi ali zainteresiranimi posamezniki) ste pomanjševalno poimenovali skupino več kot 50 ljudi. če pa ste imeli v mislih 3 ustanovitelje, ki smo tehnično izpeljali ustanovitev in operativno vodimo "postavljanje kluba na noge", vam, čeprav to naj ne bi bilo potrebno in nam je zelo odveč, vseeno posredujemo nekaj podatkov:

Gotlin Damijan
- z dogami živi 6 let, intenzivno
- trenutno ima v oskrbi 10 nemških dog, od tega 3 plemenke in 1 plemenjaka
- vzreditelj, psarna Pulsatilla grandis, vzrejenih 33 mladičev
- uspešen razstavljalec v več evropskih državah
- član SKVPM, predsednik Sekcije za doge v letu 2007
- www.pulsatilla-grandis.com

Grad Samec Tanja
- z dogami živi od zgodnjega otroštva, več kot 35 let
- trenutno ima v skrbništvu 3 nemške doge, od tega 2 plemenjaka
- vrhunska razstavna kariera v večini evropskih držav, skrbnica Evropskega prvaka 2008 in Vice svetovnega prvaka 2009
- leta 2008 pridobljeno EuDDC vzrejno dovoljenje za plemenjaka
- članica SKVPM
- www.gradparadise.si

Rac Igor
- z dogami živi od leta 1987
- trenutno ima v skrbništvu 3 nemške doge, od tega 1 plemenko
- razstavljal v večini evropskih držav z vrhunskimi rezultati
- plemenka je kot prva slovenska doga leta 2007 pridobila EuDDC vzrejno dovoljenje
- vzreditelj, psarna Canis Meus, vzrejenih 8 mladičev
- soustanovitelj KD Slovenj Gradec leta 1989
- dolgoletni član KD Ravne na Koroškem
- www.canismeus.si

Zoper nikogar od nas nikoli ni bil voden noben postopek zaradi kršitev pravil KZS.

Skratka, ustanovitelji nismo nikakršni "zelenci" ali "analfabeti" v svetu nemških dog, ki "se niso v stanju uveljaviti v obstoječi organizaciji" in ki bi se morali komerkoli kakorkoli dokazovati.

Vlogo za sprejem v KZS smo podali skladno z obstoječimi pravnimi pravili in najmanj, kar smo pričakovali, je, da bo naša vloga skladno s pravnimi pravili tudi obravnavana. Žal temu ni bilo tako.

Omejevanje pravic, ki izhajajo iz veljavnega statuta KZS, zakonodaje, nenazadnje tudi ustave ter Statuta FCI, je za nas nesprejemljivo, zato bomo izkoristili vsa pravna in druga sredstva, ki so nam na voljo, pri nas in v tujini. Za ta dejanja smo že predali pooblastila odvetniški pisarni.

Tudi mednarodni razsežnosti zavrnitvenega sklepa se ne bo kos izogniti. Dejstvo je, da je KZS edina od FCI pooblaščena organizacija, v katero se po nacionalnem principu lahko včlanimo. Zato nam ne preostane drugega kot da o diskriminatornem odnosu Kinološke zveze Slovenije do Slovenskega kluba za nemške doge FCI tudi seznanimo. Celoten spis v ta namen se že pripravlja v angleškem jeziku.

Izrabili bomo Vaš stavek iz obrazložitve zavrnitvenega sklepa: "To pa ni dobra popotnica in takšne organizacije ne krepijo KZS, ampak jo slabijo."

Dobre popotnice Slovenski klub za nemške doge od "svoje" nacionalne kinološke organizacije res ni prejel. Žal. Žal pa tudi drži, da takšna ravnanja (nezakonita, diskriminatorna) res ne krepijo KZS, ampak jo slabijo.

Sami na KZS gledamo kot na skupno domovanje, v katerem smo tako Vi kot mi zgolj začasni prebivalci. KZS je bila pred nami in bo tudi za nami. In prav je, da se tako Vi kot mi v času našega prebivanja v tem domovanju do njega obnašamo spoštljivo, se držimo "hišnega reda" in skrbimo, da nam domovanja ne umažejo drugi, predvsem pa, da ga ne umažemo sami. Vsem je in bo na ogled, doma in v tujini.

Sami smo pripravljeni storiti za to (da ne mažemo skupnega domovanja) veliko, tudi “požreti” osebni ponos. Zato Vam tudi pišemo ponovno. Kljub temu, da so naša dosedanja pisanja naletela na ponižujoč molk in ignoriranje vsega napisanega. Zaradi skupnega domovanja in njegove podobe.

Le pri kratenju osnovnih človekovih pravic in svoboščin ne bomo popustili niti za ped. Zaradi spoštovanja do samih sebe in z vso odgovornostjo do tistih, v imenu katerih govorimo.

Zato Vas pozivamo, da nemudoma odpravite nezakonitost, ki jo je UO KZS pod Vašim predsedovanjem hote ali nehote zagrešil. Določila 17. in 19. člena Statuta Vam to omogočajo, določila 17. člena od Vas to zahtevajo. Sami bomo pooblastila odvetniški pisarni v takem primeru nemudoma odpoklicali.

Tokrat, gospod predsednik, pričakujemo Vaš odziv. Da entropijo (o kateri ste se razpisali v zadnji številki Kinologa) zamenja sintropija.

Z odličnim spoštovanjem,
Igor Rac
Slovenski klub za nemške doge

P.S.: poslano v vednost članom Upravnega odbora in Nadzornega odbora KZS

  • Vloga za sprejem v članstvo Kinološke zveze Slovenije
  • Mnenje Slovenskega kluba za velike pasme in molose
  • Predlog dogovora o sodelovanju na področju pasme nemška doga
  • Potrdilo KZS o prejeti vlogi
  • Vloga na EuDDC
  • Povabilo z EuDDC
  • Sklep UO 8/8
  • Pritožba zoper sklep Upravnega odbora KZS 8/8 z 8. redne seje
  • Odprto pismo predsedniku Kinološke zveze Slovenije
  • Dopis SKVPM
  • Korespondenca s KZS
  • Zapisnik Sekcije za nemške doge pri SKVPM
  • Pismo z EuDDC



  • 1. zaplet
  • 2. zaplet


  • Debata na mojpesForumu

  • Stran (1) 2 3 »
    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.