piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 17
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2016 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a jana 29.2.2016 13:14:57 (634 prebrano)

Pomladno prebujanje in vitamini
Dr. vet. med. Špela Suhač

Letošnja zima je bila podobna zimi bolj zaradi tipično kratkih dni kakor zaradi snega in nizkih temperatur. Daljša obdobja teme so kar klicala k počitku in oteževala aktivnosti v naravi z našimi psi. Z bližanjem koledarske pomladi se občutno podaljšuje tudi dolžina dneva in dnevna svetloba kar vabi v naravo. Začenja se tudi pestro obdobje menjave dlake, različnih pasjih tekmovanj ter podivjanih hormonov zaradi gonitev. Da bo telo našega psa vsemu temu kos, mu moramo zagotoviti vsa potreba hranila, ki sodelujejo pri presnovi, aktivnostih in menjavi dlake. Glede na pestro količino vsega, kar mora telo predelati v tem času je smiselno, da obstoječo prehrano obogatimo z dopolnilno hrano za pse, ki je v tem obdobju najbolj aktualna.


Dodal/a jana 4.1.2016 18:30:59 (874 prebrano)IMUNSKI SISTEM ŽIVALI – pomembna obramba telesa
Špela Suhač, dr. vet. med

Telo psov in mačk deluje zelo podobno kakor človeško telo. Za njihovo zaščito tako kakor za našo skrbi imunski sistem. Če je žival zdrava in če vse v telesu deluje uravnovešeno, se imunski sistem dobro odziva. Vloga imunskega sistema je obramba pred virusi, bakterijami, ostalimi mikrobi ter čiščenje odpadnih produktov in telesu lastnih poškodovanih (tumorskih) ali okuženih celic. Ravno zaradi te pomembne obrambne naloge je imunski sistem, kakor vsak drug organski sistem zelo pomemben za ohranjanje ravnovesja v telesu in s tem za ohranjanje zdravja.


Dodal/a jana 15.5.2015 9:30:59 (2048 prebrano)

Poskus razlage vzroka za porast samomorov pri veterinarjih

Pred dnevi sem dobil v roke strokovno revijo, v kateri je bil članek o skrb vzbujajočem porastu samomorov veterinarjev po Evropi in Ameriki. Govora je o vzrokih tega fenomena, avtor povzema po predavanjih iz evropske skupščine veterinarjev, kjer krivijo za slednje predvsem stres. To me je precej zbodlo, namreč mnenja sem, da veterinarski posel ni nič kaj bolj stresen od np. zdravniškega ali dela medicinskih sester. Pa vendarle je dejstvo, da po zadnjih raziskavah veterinarji v Evropi naredijo samomor 4x pogosteje kot povprečni moški in 1x pogosteje kot zdravniki, farmacevti in tudi zobozdravniki, ki so bili dolgo na prvem mestu. Kje je torej razlog temu, lahko kar rečemo fenomenu med kolegi? V strokovnih psihiatričnih krogih, kjer se s tem problemov pač ukvarjajo, navajajo pri medicinskem osebju (kamor seveda spadajo tudi veterinarji) predvsem visoko stopnjo stresa, burnout in pa lahko dostopnost do sredstev za samomor. Bržkone to vsekakor drži, sam pa menim, da je poleg tega resnični razlog problema samomorov veterinarjev veliko bolj dubiozen in se dotika fundamentalnih vprašanj o smislu naše stroke.

Veterina se je v zadnjih desetletjih radikalno spremenila. Iz agronomsko-medicinske znanosti, ki je bila pač v pomoč človeku pri oskrbi živali se je prelevila v vedno bolj medicinsko vedo, ki ji diktira tempo sintagma "rad imam živali". Ob tem se spomnim, žolčne debate s sedaj že pokojnim profesorjem na vet. fakulteti prof. Špilerjem, ki je vztrajno zanikal možnost, da bi bile živali subjekt in da naj pustim vsako etiko pred vrati klavnic. Čeprav se sam nisem strinjal z njim, je imel možakar do neke mere prav; očitno je vedel, kako lahko oropa človeka vpenjanje etičnega pustulata nad-smisla v veterino. In točno to se sedaj dogaja.


foto arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 11.4.2015 11:26:40 (1975 prebrano)

Veterinus DERMA GEL®

Izotočni hidrogel za intenzivno celjenje ran pri psih, mačkah, konjih, govedu, prašičih, drobnici, pticah, plazilcih in ostalih eksotičnih živalih.

Veterinus Derma GeL® predstavlja popolno zaščito ran in kontrolo infekcije. Omogoča intenzivno celjenje, ohranja vlago povrhnjici z zmožnostjo čiščenja ter odstranjevanja nekrotičnega tkiva. Zasnovan na osnovi inovativnih spojin botaničnih, stndardiziranih ekstraktov najvišje kakovsti. S svojim inovativnim, klinično testiranim delovanjem in učinkovinami omogoča najboljše pogoje za preživetje in regeneracijo celic.

Gel v tubi 100 ml
Pršilo 50 ml


Dodal/a jana 15.6.2013 8:26:25 (4778 prebrano)

Živali v poletnih mesecih - poziv lastnikom

Pozivamo vse lastnike živali, da so v poletnih mesecih še bolj pozorni, da svoje živali zaščitijo pred škodljivimi učinki vročine. Pozorni naj bodo zlasti na:

1. Zagotavljanje zadostne količine zdravstveno neoporečne pitne vode
2. Ustrezno zračenje prostorov
3. Zaščito pred neposrednim soncem
4. Zaščito živali med prevozom
5. Nudenje prve pomoči pri vročinskem udaru

Priporočila lastnikom živali v vročih dneh

Zmožnost uravnavanja telesne temperature, na način ki je značilen za ptice in sesalce, omogoča v vseh okoliščinah bolj ali manj enako telesno temperaturo. Uravnavanje telesne temperature pa ima svoje meje, ki so v določenih okoliščinah vročega poletja tudi presežene.

Mačke in psi izgubljajo toploto predvsem s sevanjem in izhlapevanjem. Ker pa so te živali prekrite z dlako in nimajo žlez znojnic po vsej kožni površini, je oddajanje toplote s sevanjem (skozi kožo) prepočasno. Najpomembnejši način oddajanja toplote pri psih in mačkah je zato izhlapevanje. Hitro in plitko dihanje (sopenje) omogoča odvajanje toplote preko sluznic zgornjih dihalnih poti.


foto mojpes.net


(1) 2 3 4 »
PRRRodAJALna - spletna trgovina Zavetišča Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2016 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Strežniki Netis.