piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 22
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2016 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 5 »
Dodal/a jana 19.10.2016 11:00:18 (200 prebrano)

Kužni kašelj psov
Špela Suhač, dr. med. vet.

Kužni kašelj (infekciozni traheobronhitis) je splošno ime za kompleks obolenj zgornjih dihalnih poti pri psih. Povzročitelji so lahko virusi in/ali bakterije, ki prizadenejo sluznico dihal. Večinoma je bolezen blaga in jo žival preboli v 1 do 3 tednih. Predvsem pri mladičih ter oslabljenih odraslih in starejših psih pa se bolezen lahko razvije v hudo pljučnico ali kronični bronhitis. Zato je ob vsakem kašlju potrebna previdnost.

Povzročitelji

Bolezen lahko povzročijo različni virusi in bakterije. Najpogosteje se pri sindromu kužnega kašlja pojavljata bakterija Bordetella bronchiseptica in virus pasje parainfluence. Lahko pa so vključeni tudi drugi virusi in bakterije.

Značilnost bolezni je, da je izredno nalezljiva. Prenaša se s kašljem oziroma izdihanim zrakom obolele živali preko neposrednega kontakta z zdravo živaljo ali pa se zdrava žival naleze preko kontaminiranih površin (posode za vodo, hrano, igrače). Klinični znaki bolezni se običajno pojavijo v 5-10 dneh po okužbi. Najhujši simptomi običajno izginejo v prvih 5 dneh po izbruhu, kašelj pa lahko vztraja še 2-3 tedne po pojavu prvih kliničnih znakov. Najhujši napadi kašlja se v prvih dneh običajno pojavljajo ponoči.

Žival virus izloča še 1 teden po prenehanju kliničnih znakov v primeru, da bolezen spremlja bakterija Bordetella bronchiseptica, pa se okužba lahko širi še 6 tednov po ozdravitvi.


Dodal/a jana 5.10.2016 18:08:30 (93 prebrano)AKUPUNKTURA ZA ŽIVALI - AcusVet
Ajda Konjedic, dr.vet.med., CVA (IVAS)
www.acusvet.com

KAJ JE AKUPUNKTURA?

Akupunktura je del tradiconalne kitajske medicine, ki ima večtisočletno tradicijo. Uvrščamo jo med najbolj varne načine zdravljenja, ker nima stranskih učinkov, in je edina alternativna metoda, ki je znanstveno dokazana.

Akupunktura se glede na bolezensko stanje lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji z zdravljenjem klasične veterinarske medicine. Če je le mogoče, s terapijami akupunkture znižamo ali nadomestimo dozo zdravila, ki ga žival prejema (kortikosteroidi, analgetiki ...).


Dodal/a jana 4.10.2016 16:23:17 (96 prebrano)

Strah in stres pri psih in mačkah
Špela Suhač, dr. med. vet.

Pred kratkim je bil v moji bližini bogat ognjemet, kar me je opomnilo, da se "predbožična" evforija ne dogaja le na reklamah in v veleblagovnicah, ampak jo bodo kmalu deležni tudi naši smrčki. Zato sem se za temo tokratnega članka odločila izbrati strah in anksioznost, ki pa sta seveda v neposredni povezavi s stresom.

Vedenjske motnje pri psih so v zadnjih desetletjih pritegnile veliko pozornosti. Poročajo, da je poleg agresije do ljudi in drugih psov vedenje povezano s strahom najpogostejša težava, s katero se soočajo ljudje in njihovi ljubljenčki. Strah, anksioznost ter stres se pojavljajo tudi pri mačkah in prav tako povzročajo spremembe v vedenju. Najpogostejši vedenjski "motnji" pri mačkah sta uriniranje in defekacija po stanovanju (markiranje) ter agresivno vedenje.


Dodal/a jana 29.2.2016 13:14:57 (724 prebrano)

Pomladno prebujanje in vitamini
Dr. vet. med. Špela Suhač

Letošnja zima je bila podobna zimi bolj zaradi tipično kratkih dni kakor zaradi snega in nizkih temperatur. Daljša obdobja teme so kar klicala k počitku in oteževala aktivnosti v naravi z našimi psi. Z bližanjem koledarske pomladi se občutno podaljšuje tudi dolžina dneva in dnevna svetloba kar vabi v naravo. Začenja se tudi pestro obdobje menjave dlake, različnih pasjih tekmovanj ter podivjanih hormonov zaradi gonitev. Da bo telo našega psa vsemu temu kos, mu moramo zagotoviti vsa potreba hranila, ki sodelujejo pri presnovi, aktivnostih in menjavi dlake. Glede na pestro količino vsega, kar mora telo predelati v tem času je smiselno, da obstoječo prehrano obogatimo z dopolnilno hrano za pse, ki je v tem obdobju najbolj aktualna.


Dodal/a jana 4.1.2016 18:30:59 (973 prebrano)

IMUNSKI SISTEM ŽIVALI – pomembna obramba telesa
Špela Suhač, dr. vet. med

Telo psov in mačk deluje zelo podobno kakor človeško telo. Za njihovo zaščito tako kakor za našo skrbi imunski sistem. Če je žival zdrava in če vse v telesu deluje uravnovešeno, se imunski sistem dobro odziva. Vloga imunskega sistema je obramba pred virusi, bakterijami, ostalimi mikrobi ter čiščenje odpadnih produktov in telesu lastnih poškodovanih (tumorskih) ali okuženih celic. Ravno zaradi te pomembne obrambne naloge je imunski sistem, kakor vsak drug organski sistem zelo pomemben za ohranjanje ravnovesja v telesu in s tem za ohranjanje zdravja.


(1) 2 3 4 5 »
Akupunktura za živali - AcusVet
PRRRodAJALna - spletna trgovina Zavetišča Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2016 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Strežniki Netis.