mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O šolanju : Kako naj učim samojeda?
Dodal/a jana 22.10.2003 23:24:00 (1855 x prebrano)
O šolanju

Vprašanje:
Psa sem šolal v kinološkem društvu, pa sem nehal, ker so dejali, da moj pes nima nagonov. Da se da psa šolati samo preko nagonov. Niso mi povedali, kako bi psa pripravil k delu z mano, ker cukanja za ovratnico in grobosti imava oba s psom že dovolj. Moj pes je samojed, slab jedec in ga ne zanima nobena igrača in igra. Ali mi lahko poveste, s kakšnimi nagoni naj učim psa in kako naj delam.
Milan

Odgovor:
Vaš kratek, pa vendar izčrpen opis me je kar spravil v zagato, saj vem, da pričakujete konkreten odgovor. če ste redni obiskovalec naših strani, ste verjetno zasledili prispevek o humanem šolanju. Predlagam vam, da se obrnete na avtorja članka, gospoda Simončiča (gali@telemach.net). Hkrati z vami se mu že vnaprej zahvaljujem za pomoč. Pa veliko uspeha!

Odgovarja: Lili Ograjenšek

G. Milan se je oglasil v pasji šoli Gali, od koder nam sporočajo:
Gospod Milan se je s svojim psom že oglasil pri nas in Martin njegove težave uspešno rešuje. Prav preprosto je bilo treba začeti in čudiva se, da v društvu, kjer je začel s šolanjem, tega niso znali.
Pes seveda ima vse nagone (čudno bi bilo, če jih ne bi imel), le na ustrezen način jih je potrebno aktivirati.
1. Milan psa ne sme nahraniti tik pred odhodom na treninge. Tega mu do sedaj ni nihče povedal in mislil je, da pes ne more delati, če prej ne dobi nekaj energije. Pes s polnim želodcem pa seveda nima nobene volje za delo in želje po nagradi v obliki priboljška. Zadeva je rešena in Milanov pes uživa, če lahko nekaj naredi in potem dobi košček klobase.
2. Nagon igre smo začeli spodbujati tako, da se je Milan najprej sam igral s predmetom. Metal ga je predse, tekel ponj, ga brcnil stran od sebe in tako naprej. Pes je hitro postal radoveden, zakaj se njegov človek tako "čudno" obnaša. Pričel je tekati z njim do predmeta in hitro začel tekmovati, kdo bo prej prijel predmet. Na prvem treningu smo dosegli, da je stekel po aport in ga nesel nekaj metrov.
3. Pes ima tudi močan krdelni nagon in to bo Milan s pridom izkoriščal pri vaji odpoklica in hoji poleg. Zaradi močnega krdelnega nagona pri učenju ne potrebujeta povodca in vse delata iz prostega gibanja.
Pes je zelo učljiv in hitro napreduje, gospod Milan pa je zelo zadovoljen.

Danica Simončič

Milan sporoča!
Spoštovani! Z vašo pomočjo sem prišel do odličnega strokovnjaka gospoda Simončiča. Na tem mestu bi se mu rad še javno zahvalil, ker naju je takoj sprejel. Hitro je ugotovil kaj smo delali napak. Še sam nisem mogel verjeti kako hitro je moj Žak prijel za psihološko finto. Potem smo delali nekaj dni vsak dan. Danes naš Žak brez povodca hodi ob nogi, veselo prinaša svoje igrače, pride na prvi klic, najbolj pomembno pa se mi zdi, da enako uboga tudi ženo in desetletnega sina. Gospod Simončič nam je znal pasja pričakovanja in zahteve razložiti na tako razumljiv način, da od zdaj naprej ne bomo več grešili. Njegovo šolo toplo priporočam.
Gospod Simončič, iskrena hvala za vašo pomoč. Pri vašem nadaljnjem delu vam želim še veliko uspeha.

Milan

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.