mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O kakanju in lulanju : Ko ostane sama doma, se iz ihte kar pokaka
Dodal/a gost 21.11.2005 18:44:31 (1667 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
S fantom imava 4 psice. Dve bokserki in dve nemški dogi, skupaj živijo malo več kot pol leta (se dobro razumejo). Bokserki sta bili od prej navajeni biti sami doma tudi po 8 ur brez problema. Nobena od dog pa ni bila navajena biti sama doma malo dalj časa (mislim, da je bilo zelo redko, da sta bili sami več kot 4 ure). Mlajša doga, brez družbe starejše, pa je bila sama doma samo 1x, pa še takrat je izgledalo, kot da jo nekdo daje iz kože. Sedaj sva oba v službi, mama jih medtem, ko naju ni doma, ne vozi več ven, ker se je preselila v zgornje nadstropje, tako da so doma čisto same. Punce jedo zvečer okoli 8-ih. Okoli 11-ih zvečer se jih pelje še na zadnji sprehod. Zjutraj, pred odhodom v službo, pa na vsaj pol-urni sprehod. Seveda vse vedo, da bodo ostale same doma, ker drugače ne gremo na sprehod tako zgodaj. In mlajša doga nalašč ne gre kakat (ponavadi gre na sprehodu kakat vsaj 5x). Takrat ko ostanemo doma - ob vikendih, je ob 9-ih ponavadi že kriza in jo tako tišči, da je potrebno leteti. Ko ve, da bo ostala sama doma, gre pa zjutraj samo 1x lulat, potem pa skoraj ne gre z makadamske ceste na mokro travico. Psica točno ve, kaj pomeni "hitro kakat", ampak zjutraj noče in to odkar sva začela oba delati. Le redko se zgodi, da gre zjutraj ali zvečer kakat, ampak takrat je po moje že kriza. Ko prideva domov, je doma kar nekaj kupčkov kakcev (dvakrat je bila driska, ki jo je dobila tisto jutro, ko je ostala sama doma, drugače so klobase). Obe dogi sta bili od prej navajeni, da gresta ven takoj, ko zajokata pred vrati in sta hodili na vrt lulat in kakat nekje na 4 ure - tudi ponoči. Sedaj imata nek urejen ritem in hodijo ven, ko je čas za sprehod (vsaj 3x na dan), čeprav je velikokrat potrebno tudi "vmesno" lulanje in kakanje... Bokserkama "vmesno" opravljanje potrebe ni potrebno (če izpustimo resne redke prebavne tezave).
Problem je tudi, da je psica taka packa, da je ne moti, če se polula kar na prostoru. Pred časom se je zgodilo, da ker ni šla na lulanje nekaj časa (nič pretirano dolgo - vse ostale ni tiščalo nikamor), oziroma ni šla, ko se je njej zazdelo (tudi zdravstvenih težav ni imela), se je polulala kar leže na prostoru, medtem pa naju je gledala. Kregana ni bila, ker so bili ostali mnenja, da je bila uboga, ker je nisva peljala takrat, ko je zacvilila. Kregana tudi ni bila nikoli, ko se je doma pokakala, ker so ostali mnenja, da jo je že tako tiščalo. Ja, seveda jo je, če pa zjutraj (niti zvečer) nalašč ne gre kakat.
Kaj narediti? Jaz sem predlagala kletko, pa se doma ne strinjajo. Zapirati v kak drug prostor je ne morem, niti je ne morem zapreti samo na hodnik. če bo v kateri od sob zaprta, nam uničenje sobe ne uide. Kako odvaditi razvajenko? S tem, da jo bo mama medtem, ko naju ni doma, vozila ven, se ne bo rešilo ničesar. Jaz ostajam brez idej.
Dodajam samo še to, da je v stanovanju lulala do 9. meseca, da je, če je niso takoj peljali ven, šla v sobo in se polulala na posteljo, da je ležala na hrbtu na kavču in se vmes polulala (ni inkontinentna!). Takrat je bila vedno kregana (ne vem na kakšen način), ampak izgleda, da premalo (me ni bilo zraven). Upam, da sem napisala vse, kar je lahko pomembno za njeno obnašanje, ni pa to edini problem s to (plašno) psičko.
Ursa

Odgovor:
Pri štirih psicah v stanovanju seveda pride tudi do problemov. Problematična psička je verjetno problematična že od vsega začetka in problem bi se moral reševati takoj brez eksperimentov. Po mojem mnenju sta rešitvi samo dve: eden bi moral biti vedno prisoten in psice nadzorovati, še vedno pa bi problem vsaj delno ostal. Druga vam morda ne bo ugajala: problemi bi z malo truda prešli, če bi bila psička pri nekom sama brez drugih psic. če bi se psičar ukvarjal samo z njo, psička ne bi čutila nobene konkurence in se ji ne bi bilo treba podrejati oz. na tak način ostalim dokazovati. Za rešitev tega problema ni potrebno neko veliko kinološko znanje.

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.