piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 32
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a Fora 6.10.2011 11:37:15 (7117 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam psičko in psa. Oba sta navajena lulati zunaj, na sprehodih, včasih pa tudi doma, na travi. Do sem vse lepo in prav. Ampak moj tast trdi, da če se na travo polula psička, trava več ne raste, če se pes, pa je vse OK. Je to možno?

Odgovor:
Pasji urin je močan in prav vseeno je ali se polula psička ali pes. Večji rumen madež ostane po samičkinem urinu zato, ker naenkrat na isto mesto izloči večjo količino urina, samci pa urinirajo (in označujejo) malo tukaj, malo tam. če samec urinira ob drevesu, grmu ali drogu, zaradi dvignjene zadnje tace nekaj urina pristane tudi na višjem mestu in zaradi tega na travi ne nastane velik krog »zažgane« trave. Enkratno uriniranje ponavadi ne škoduje zelenici, večkratno pa in pojavijo se madeži, ki se ne zarastejo. V trgovinah s semeni že dobite seme trave, ki ga posujete po madežih in čez nekaj časa bo nova trava madež prekrila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a tiba 19.7.2007 17:46:45 (1834 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam 4-5 mesecev staro psičko. Psička je najdenček - po njej pa se pretaka kar nekaj krvi Parson Russel terierja. Psička je drugače čista in svoje potrebe opravlja na sprehodih. Težava je v tem, da vedno, ko me vidi, po določenem času naredi lužico (zjutraj, ko pridem iz službe, ....). Kako in na kakšen način bi psičko odvadil tega početja?

Odgovor:
Nehoteno uriniranje ob razburjenju je dejanje, ki ga psi ne morejo nadzorovati. Zaradi tega ljudje nikoli ne smemo takega dogodka obravnavati kot slabo vedenje ali nagajanje. Ta oblika uriniranja je pogosta pri mladih psih, pri značajsko občutljivih psih in pri pretirano podrejenih psih oz. psih, ki so si jih podredili z grobo silo. Pri vaši gre gotovo za povezavo med mladostno nezmožnostjo nadzorovanja uriniranja, velike vznemirjenosti ob vašem prihodu in izkazovanje podrejenega položaja. Nobenega kaznovanja! Da boste psički pomagali premostiti to težavo, je ob prihodu ne pozdravljajte navdušeno, ampak jo takoj odpeljite ali spustite ven, če le imate možnost. Ne za dolgo, za minutko ali dve, da opravi potrebo. Po vrnitvi nazaj pa jo pohvalite in se poigrajte. če pa stanujete v bloku in s psičko ne morete takoj na prosto, imejte ob vhodu v stanovanje pripravljen povodec. Ko vstopite in psička pride do vas, jo brez pozdravljanja pripnite na povodec in jo počasi vodite po stanovanju. Na ta način boste umirili njeno pretirano vznemirjenost. Po minuti ali dveh jo pohvalite, če ne bo lužice. Morebitno lužico pa seveda spreglejte. Z odraščanjem bo tudi zmožnost nadzorovanja urina boljša, psička se bo prilagodila vam in tudi pretirano vznemirjenje ob vašem prihodu se bo omililo.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a kati06 26.2.2007 20:36:50 (2107 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam dva meseca staro nemško dogo. Že vzrediteljica jih je navadila, da potrebo opravljajo zunaj. če pa ostane sama doma, pa to stori doma, ne glede na to, da je ravnokar prišla s sprehoda in je potrebo opravila zunaj. Zanim me, če obstaja kakšna metoda, da se to odvadi, ali je to minljivo samo od sebe?
Zanima pa me tudi to, ko je sama doma, zelo cvili in laja. Kako jo naj odvadimo tega, saj moramo hoditi v službo.

Odgovor:
Obstaja metoda za odvajanje in to zelo enostavna. če jo je že vzrediteljica naučila potrebo opravljati zunaj, bi morali vi samo nadaljevati dnevni ritem tako, kot je bila navajena tam. Mladiči imajo hitrejšo prebavo in pri dveh mesecih prav gotovo ne morejo držati tako dolgo kot odrasli psi. Tudi to bi morali že prej vedeti. Očitno ste nekje naredili napako, da je bila psička prisiljena potrebo opraviti v prostoru in zdaj s tem nadaljuje. Vedeti morate, da mora psička ven takoj zjutraj, ko se zbudi, po vsaki igri, po vsakem razburjenju, kmalu po vsakem pitju vode, kmalu po zaužitju hrane, pa še nekajkrat vmes in tik pred spanjem. Ne gre za dolge sprehode, gre za 5 do 10 minut, da lahko zunaj opravi, kar ima opraviti. Da boste nevtralizirali vonj, ki je ostal v prostoru na mestu opravljanja potrebe, uporabite pršilo Urine off, ki je zelo učinkovito. Dobite ga lahko v naši trgovini Gali&Nika na Linhartovi 66 v Ljubljani. Koliko ur je psička sama, ko greste v službo? Na samoto bi jo morali navajati počasi, najprej za nekaj minut, potem pol ure, itd. K njej se je treba vrniti v trenutku, ko je tiho. Odhajati brez poslavljanja, ampak nenadno, brez velikih ritualov. Očitno se pred nakupom niste prav veliko informirali o potrebah mladiča. Na vsak način morate vzpostaviti nek dnevni ritem, ki bo vsak dan enak. Le tako se bo psička počasi prilagodila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a švicarka 22.3.2006 21:05:59 (2091 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Doma imamo 3 mesečnega švicarskega plašarja. Ko ga odpeljemo ven, noče opraviti potrebe, ko pa se vrne v stanovanje, se takoj polula. Pri vzreditelju so jih navajali na časopisni papir, toda zdaj ima raje ploščice oz. parket. Že večkrat sem slišala, da je treba prostor, kjer se polula ali pokaka, obrisati s kisom. Je to res? če je, zakaj? Kako naj ga navadim na časopis? Polula se tako hitro, da ga nimam časa odnesti ven. Kako naj vem, kdaj se bo polulal? Moram le počakati, da malo zraste ali ga naj kar zdaj začnem navajati na to? Je še kakšna druga metoda? Bi mogoče delovalo, da mu naredimo škatlo in damo vanjo že malo polulan papir, ker pravijo, da kjer se enkrat polula, se potem še, ker voha urin?

Odgovor:
O navajanju na hišno (sobno) čistočo boste našli veliko napisanega. čas, v katerem z ustreznim učenjem dosežete popolno čistočo, je od psa do psa različen. Odvisen je od vaše vztrajnosti in doslednosti, pa tudi od navad, ki jih je mladič prinesel iz legla, od dnevnega ritma življenja in od razporeditve obrokov ter odhajanja na prosto. Napako je naredil že vzreditelj, ker je mladiče navadil na časopisni papir, namesto da bi jih navajal na opravljanje potrebe na prostem. Zaradi te napake bo doseganje želene čistoče bolj dolgotrajen proces, kot bi bil v nasprotnem primeru.
Mladič bo opravil potrebo kmalu po vsakem obroku, po zbujanju, po intenzivnejši igri, po pitju vode, po razburjenju, ipd. Zaradi tega morate odhode na prosto prilagoditi temu. Ne čakajte na njegove znake, da ga nekam tišči, kajti tega vam sedaj še ne bo nakazal. 20 minut do pol ure po naštetih dejavnostih ga odpeljite ven in čakajte toliko časa, da bo opravil. Zadržujte se na mestih, kjer potrebo opravijo tudi drugi psi, kajti tako bo prišel pravi dražljaj v mladičev nos. Kadar bo opravil v stanovanju, ga tisti trenutek (tudi ko bo že narejena lužica ali kupček) odpeljite ven, nekdo pa naj v tem času "nesrečo" dobro počisti s čistilnim sredstvom in še z mešanico vode in kisa.
Z odraščanjem se bo čas med obrokom (ali drugimi dejavnostmi) in opravljanjem potrebe podaljševal in temu boste prilagajali odhode na prosto.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a Santos 14.2.2006 20:09:13 (2124 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Doma imam skoraj sedem mesečno whippetko, ki živi skupaj še z dvema hrtoma. Žal so same dopoldne cca. 8 ur. Ko sem doma, se nikoli nobena ne polula v stanovanju. Ko pa sem v službi, nastavim časopis in najmlajša še redno lula na papir. Enkrat pa je celo ostalo nepolulano. Kaj mi svetujete? Naj neham nastavljati časopis ali naj samo počakam, da psička odraste?

Odgovor:
Za prvo silo je časopis dobra rešitev, toda počasi bo treba razmisliti o drugi možnosti. časopis bo v tej starosti že bolj potuha in če bo psička še naprej vsak dan urinirala nanj, bo to navado ohranila tudi kasneje. Najprej morate ugotoviti, če na papir res urinira samo najmlajša. Kaj pa, če to najprej naredi ona, potem pa še ena od starejših ali obratno. Zjutraj opravite z njimi malo daljši sprehod, da dobro izpraznijo mehur. Naredite test: papirja ne nastavite. če ob vašem prihodu domov nikjer ne bo nobene lužice, očitno lahko zdrži 8 ur. če pa lužica bo, papir nastavljajte še naprej ali pa jo uriniranja v prostoru odvajajte s pomočjo hišnega boksa. Le-ta pa mora biti dovolj velik, da se v njem ne po počutila utesnjeno, zjutraj mora imeti daljši sprehod, ven pa jo morate peljati tudi takoj po vašem prihodu domov. Po nekaj dnevih takega "režima" se psi prilagodijo novim okoliščinam in se naučijo zdržati. Na hišni boks jo morate navaditi postopno.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 ... 7 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.