mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O zdravju : Nepravilno sedenje
Dodal/a gost 6.7.2006 11:20:18 (1739 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Smo lastniki 10,5 mesečnega Aljaškega malamuta z imenom Kimy. Povsem normalno se razvija, saj ima pri svojih 68 cm plečne višine 44 kg in je v dobri kondiciji (po ugotovitvah veterinarja). Danes smo bili tudi na rentgenskem slikanju kolkov, pri čemer je veterinar ugotovil, da so Kimy-evi kolki BP in ni nobenih znakov displazije kolkov.
Edina stvar, ki nas zelo moti, pa je Kimyjevo nenavadno sedenje. Namreč, ko pes sede na zadnjo plat, ima zadnje noge in bedra obrnjena navzven - tako imenovani "kravji stav". Taka "poza" se pojavlja le ob sedenju, ne pa tudi ob ležanju ali ko pes stoji. Bral sem, da je "kravji stav" napaka, katero bi želeli, seveda, če je to mogoče, odpraviti.
Sicer je pes v pesjaku v izmeri 4 x 5 m, približno 1/3 poda je lesenega (na tem delu je pesjak nadkrit s streho), 2/3 pa betonskega. Opazili smo, da je les s časom postal precej oguljen in psu, kolikor smo uspeli ugotoviti malo drsi.
Zanima me, ali je lesena ploskev vzrok za takšno sedenje, kaj bi nam svetovali, da mu namestimo namesto lesenega poda oziroma kaj namestiti po lesenem podu, predvsem pa ali in na kakšen način bi lahko odpravili tako nepravilno sedenje.

Odgovor:
Termin "kravja stoja" se nanaša na lego zadnjih okončin v stoječem položaju, za sedenje pa se ne uporablja. Način sedenja, ki ga opisujete, je pri mnogih psih, zlasti mladičih, pogost. Bolj pravilen bi bil domač izraz "šlampasto sedenje". Po vašem mnenju je to napaka, vendar je tako sedenje pri mladih psih pogojeno predvsem z še ne dovolj močnimi vezmi in mišicami, ki so še v fazi izgradnje. Stari psi s težavami v zadnjem delu pa si na ta način olajšajo oz. "naredijo" sedenje udobnejše. K boljšemu (lepšemu) položaju lahko pripomorete tako, da ga učite vajo "sedi" z zelo zanimivim motivom, zaradi katerega bo bolj pozoren, mišice in celo telo bo bolj napeto, posledica tega pa bo tudi "pravilno" sedenje. Takoj, ko bo v pravem položaju, ga nagradite in pohvalite. časovno vaja sedi ne sme biti predolga, kajti pri mladem psu se bodo mišice kmalu sprostile in sedenje ne bo več tako elegantno.
če ste prepričani, da mu na leseni podlagi drsi, lahko izrabljeni del zamenjate ali prekrijete še z eno plastjo. Ne priporočam polaganja plastičnih nedrsečih oblog, kajti les je naraven in pes se na njem gotovo bolje počuti.

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.