piškotki | informacije - pomoč | cenik za uporabnike | popusti za člane | naročilnice | cenik za oglaševalce | splošni pogoji
Domov
Domov
o psih pasme galerija koledar pomagajmo forum pasji faq trgovina
Prijava
Uporabnik:
Geslo:
 
Kdo je tukaj?
Člani: 0 | Gosti: 33
več...
 

ISSN 1581-3258
2000-2018 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a anjaa 16.7.2008 10:29:46 (10000 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam mešančka, starega eno leto, težkega 12 kg, ki mora na operacijo patelle. Pogačico in žleb ima v slabem stanju, rekli so celo, da žleba ni več veliko. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje s tem, kakšen je riziko. Do sedaj so mi veterinarji svetovali različno - eni pravijo, da je to rutina, drugi pa popolnoma nasprotno. Ne bi rada, da bi kuža sploh več ne stopil na tačko.

Odgovor:
Vaše vprašanje je strokovne narave, zato vam mora nanj odgovoriti veterinar. Predlagam pa vam, da poiščete vsaj dve mnenji veterinarjev, ki take posege opravljajo. Osebno s tem nimam nobenih izkušenj.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a Nati80 4.11.2007 13:16:20 (2528 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Z Emmy (Coton de Tulear, 5.5 mesecev stara psička) imava težavo. Menim, da se pretirano pogosto praska po glavi, za ušesi in po čeljustih, tako na levi, kot na desni strani glave. Sprava sem pomislila, da jo moti repek na glavi - sedaj ji ga več ne delam, obnašanje pa se ni spremenilo. Druga misel mi je bila menjava zobkov, da jo bolijo dlesni in se zato praska, pa je tudi ta prehod v večini že minil. Bili sva pri veterinarju in je pogledal ušesa, ki pa nimajo toliko malsa, da bi se zaradi tega praskala, tudi analni kanali naj bi bili v redu. Vzrediteljica me je vprašala glede kontaktna z mucami - doma nimamo muc, nekaj jih srečamo zunaj, vendar brez direktnih kontaktov, dvakrat je bila na obisku pri gospej, ki ima dve muci v stanovanju, mislim pa da nista prišli v direkten kontakt. Pri veterinarju je pred dvema dnevoma dobila blago dozo kortizona, vendar se praskanje še kar nadaljuje. Opazila sem, da ima po glavi majhne hrastice, ne morem pa oceniti, ali so nastale kot ranice zaradi praskanja ali pa se morda zaradi njih praska, lahko pa rečem, da se praska tudi na mestih, kjer so te hraste. Glede na starost ji dajem prazinon na razliko mesec in pol dni, zunanjih zajedalcev tudi nima. Hranim jo z briketi Royal Canin mini junior, trikrat tedensko dobiva 1/4 tablete vitaminov V25 (Canina) in enkrat tedensko kapsulo svetlinovega olja. Ostala hrana je poli salama ali hrenovka, sir kot priboljški pri mali šoli za pse, drugega ji ne dajemo v velikih količinah, le kot kakšen priboljšek npr. košček hruške ali za obliznit prst od paštete, kar je pač na našem jedilniku in jo želimo malo pocrtati... Njeno praskanje pa opažam že kar veliko časa, mislim da bi lahko rekla, da že več kot mesec dni.
Nataša

Odgovor:
Tole je vprašanje za veterinarja. On je pristojen za preiskave, določitev prave diagnoze in zdravljenje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a Gorazdova 24.3.2007 9:21:52 (1899 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam 2 leti staro psičko, ki se grize po zadnjem delu hrbta. Dlako nenavadno izgublja. Kaj storiti?

Odgovor:
Preden začnete eksperimentirati na osnovi raznih nasvetov, se posvetujte z veterinarjem. Vaši podatki so zelo pomanjkljivi in vam drugega nasveta ne morem napisati. Najprej je treba najti pravi vzrok za praskanje in izgubljanje dlake, potem pa ustrezno ukrepati.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a sint 11.12.2006 19:50:31 (2058 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam eno leto starega škotskega ovčarja. Zunaj ima pasjo utico, v kateri spi. Ko dežuje, pa se vedno sprehaja po boksu in noče biti v utici, ko ni dežja pa se rad skrije v utico. Predvideval sem, da je mogoče rad zunaj, pa smo mu naredili poleg utice lesen pod pokrit s streho. Predvideval sem, da bi mogoče raje spal tam. Niti to ne pomaga. Še vedno se rad sprehaja po dežju. Skrbi me, da se ne bi prehladil ali zbolel.

Odgovor:
Pustite mu veselje, dovolj dlake ima za zaščito. če se na dežju ne bi počutil dobro, bi se prav gotovo skril pod streho. Kadar bodo temperature zelo nizke, bo prav gotovo našel toplejše zavetje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a dogica3112 11.12.2006 19:38:48 (2105 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Doma imamo 10 letnega mešančka. Ima rjave oči, obrobljene z malo temnejšo črto. Zdi se mi, da se je to rjavo, kot da bi se malo razlilo okrog črte v beločnico. Tako da rjavo (šarenica??) ni več pravilne okrogle oblike! Ali je to nevarno? Imamo tudi 10 mesečnega psa, ki je kot veliki šnavcer, le da je manjši in ima črno dlako. Pri 4 mesecih je dobil vmes malo sive dlake (kot oče, mama črna labradorka) sedaj pa se dlaka okoli brkov in tačk barva rjavo. Ali je to mogoce od hrane?
Jasmina

Odgovor:
Tudi odgovor na vaše vprašanje morda ne bo zadovoljiv, kajti vsako ugibanje na pamet je lahko napačno. Oči naj pregleda ustrezno usposobljen veterinar. Sprememba barve dlake pri drugem psu je lahko zaradi zunanjega delovanja hrane in tekočine, lahko gre tudi za spremembo pigmenta v dlaki ali kaj drugega. Za postavljanje diagnoz žal nisem pravi naslov.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 ... 14 »
4% od nakupa v trgovini Zoohit s te povezave gre za Zavetišče Horjul
Zavetišče za živali Horjul
Kupujete psa z rodovnikom?
Kdo je kraševec? width=
Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)
domov | o psih | koledar | galerija | pasme + oglasi | pomagajmo psom | forum | pasji faq | trgovina | informacije - pomoč | splošni pogoji

2000-2018 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.