mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O izbiri pasme : Prava pasma - nadaljevanje
Dodal/a gost 25.7.2006 1:27:46 (1602 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Pisala sem vam že o izbiri pasme.
Mislim sivo dogo, ki ni oficialna barva!?
Glede na izbiro pasme sem mislila, da bi bil pes ponoči na verigi (zelo dolgi), šla bi v pasjo šolo in pes bi moral biti ves čas zunaj (pozimi tudi), sicer bi imel izolirano uto, po potrebi tudi steljo... Vem, da je bernc crtljiv in je večinoma doma v senci, ni pa tak strašen čuvaj. Všeč mi je nemška doga, ki pa ima kratko dlako (zima?). RADI BI PSA, KI JE DOMA (NI POTEPUH), JE CRTLJIV IN JE čUVAJ. Ali je tudi nemška doga ''lena'' kot bernc (pes bi se moral gibati bolj doma, saj smo kar blizu ceste, na vasi.
GLAVNO, KAR ME ZANIMA JE, čE JE NEMŠKA DOGA PRIMERNA ZA ZIMO IN čE JE RADA DOMA?
Barbara

Odgovor:
Ta vprašanja so že "boljša" in so izkristalizirala zadevo, zato bova kar hitro razčistila. Nobenega psa vam ne priporočam, ne z rodovnikom in ne brez. Zakaj? Barbara, nobenemu človeku ne priporočim psa, če bo le-ta na verigi, pa čeprav samo ponoči. "Ljubiteljev" verigarjev ne podpiram, ker veriga uničuje predvsem psiho psa, enako seveda tudi majhen pesjak, v katerem bi pes sameval. Očitno še nimate vseh pogojev, ki bi psu omogočili dobro življenje. Iz vašega pisanja sklepam, da o psih ne veste prav veliko in da bi bil pri vas pes bolj prepuščen sam sebi. Veste, pes potrebuje vsakodnevne aktivnosti, tudi tisti, za katere pravimo, da so bolj med "lenimi". Noben pes se sam od sebe ne bo "gibal bolj doma", ampak bo izkoristil vsako priložnost za popestritev dolgočasnega življenja, če se nihče od družinskim članov z njim ne bo vsak dan ukvarjal. Da vam ne bom na dolgo in široko opisoval, kaj vse bi morali s psom početi, kaj in kako ga učiti ter kar bi o psih že pred nakupom morali vedeti, predlagam, da nekaj mesecev prebirate dosegljivo literaturo o psih, o njihovi psihi, potrebah, itd. Na internetu, predvsem pa na portalu in forumu www.mojpes.net najdete obilico ustreznih člankov in tem, ki vam bodo razširile znanje. Ko boste spoznali vsaj osnovne zadeve, se doma pogovorite, kaj bi sploh radi, kdo se bo s psom največ ukvarjal, kako mu boste uredili bivanje podnevi in ponoči, o prehrani, učenju, zadolžitvah... Psa se ne izbira samo na podlagi zunanjega videza, ampak predvsem na osnovi pogojev, ki mu jih lahko nudite, vaših sposobnosti in znanja. Ko boste doma vse to dorekli, se spet oglasite.
Vaš stavek "RADI BI PSA KI JE DOMA (NI POTEPUH), JE CRTLJIV IN JE čUVAJ", me napeljuje na misel, da bi bil za začetek primeren pes na baterije z gumbi za vklop funkcij: ostani tukaj, zdaj se bomo crkljali, zdaj boš čuval. Že ob nakupu bo vse to obvladal, po potrebi pa ga boste lahko izklopili.

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.