mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 5 »
Dodal/a gost 26.2.2007 20:29:02 (2574 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Že dalj časa razmišljam o izbiri prave pasme psa, prebrala sem že mnogo opisov in veliko brskam po mojpes.net. Odločitev je zelo težka, saj se zavedam, da bo naš bodoči pes naš spremljevalec in prijatelj vrsto let.
Iščem pasmo, katere predstavnik bo bival zunaj na velikem ograjenem vrtu ter v ustrezni uti, na razpolago bo imel travnike in gozdove za sprehode, pogoj pa je, da je pes dober čuvaj in še vedno obvladljiv tako fizično kot psihično, saj sem popolna začetnica brez kinoloških izkušenj.
Na katere pasme naj se bolj osredotočim po vašem mnenju?
Emica

Odgovor:
Predlagam vam, da najprej preberete več literature, ki obravnava splošno vedenje psov, potem pa se poglobite še v posebnosti posameznih pasem. Zvedeli boste, da dobrega čuvaja in obvladljivega psa ne boste mogli kupiti, ampak ga boste morali sami tako vzgojiti ter ga naučiti vseh potrebnih veščin. če pa pod "dober čuvaj" mislite psa, ki bo tekal okrog hiše in lajal za vsako malenkost, to ni čuvaj, ampak nadležen bevskač. Pred izbiro pasme takih pogojev ne morete postavljati, ker boste razočarani, še posebno, ker o psih ne veste ničesar. Prava vprašanja so:
- ali bo izbrana pasma primerna za bivanje zunaj
- ali nujno potrebuje bližino ljudi (razen nekaj ur dnevno)
- ali bomo imeli dovolj časa za ukvarjanje z mladičem ter za njegovo pravočasno in pravilno vzgojo
- ali bomo obiskovali pasjo šolo
- ali bomo imeli dovolj časa in volje za nego dlake (če bo dolgodlak)
- ali smo se pred nakupom pripravljeni informirati in poučiti o značilnostih izbrane pasme
- ali želimo psa z mirnejšim značajem ali zelo temperamentnega
- koliko in kaj vemo o vzgoji, prehrani, skrbi za zdravje in negi mladiča
- kdo bo v družini zadolžen za vzgojo, sprehode, nego, hrano
- koliko časa dnevno bomo lahko namenili za sprehode
- kaj bomo mladiču vsi dovolili in česa ne
- pretehtati finančne obveznosti
- itd.
Ko boste razčistili s temi vprašanji in se v družini uskladili, se bo izbor primernih pasem zelo zožil. Takrat obiščite pasjo razstavo, oglejte si izbrane pasme, pogovorite se z razstavljavci, stopite v kontakt z vzreditelji; tudi v zavetišču je možno dobiti zelo dobrega psa. Veliko bo treba storiti, da boste izbrali pasemskega psa ali mešanca, s katerim boste zadovoljni, predvsem pa, da bo mladič prišel v okolje, v katerem boste znali skrbeti zanj ter zadovoljiti vse njegove potrebe.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 1.1.2007 10:28:48 (1742 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Zopet se vam oglašam z istim problemom kot prejšnjič. Zopet me zanima primerna pasma. Imam dva otroka (eno in tri leta), stanujemo v bloku in smo začetniki. Zanima me, ali je ameriški bulldog primeren za nas. če ni, vas pa lepo prosim, če mi svetujete, katero pasmo bi vi izbrali.

Odgovor:
Jaz vem, katero pasmo bi izbral, ne morem pa izbirati za vas, ker vas ne poznam. Predlagam vam, da najprej obiščete eno od pasjih razstav, kjer boste v živo videli ogromno psov različnih pasem. Zabeležite si pasme, ki vam najbolj ugajajo, potem pa se pogovorite z razstavljalci. Vprašajte po značaju, vedenju, boleznih, zahtevnosti nege, učljivosti, posebnostih, na splošno o odnosu do otrok, pragu tolerance, ipd. Odgovore si zapišite, na njihovi osnovi boste lahko seznam izbranih zelo skrčili, med temi pa potem izbirali. Psa nikar ne izberite samo zaradi zunanjega izgleda, lastnosti in značilnosti pasme so veliko bolj pomembne, še posebej zaradi majhnih otrok. Priporočam vam tudi, da najprej pridobite veliko informacij o vzgoji in ravnanju z mladičem ter učenju psa. Vedeti morate, da mladič ne sme biti igračka vašima otrokoma, ampak bo živo bitje, ki bo potrebovalo veliko vašega časa, ljubezni in znanja. Pa tudi otroka boste morali naučiti pravilnega obnašanja do psa ter ju nadzorovati.
Ko boste ugotovili, koliko bo pes poleg dveh majhnih otrok od vas zahteval, bo vaša želja morda za nekaj let usahnila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 17.12.2006 10:42:47 (1813 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Končno smo se odločili za nakup psa, a imamo že na začetku kar nekaj problemov. Pasma! Doma imam dva otroka (eno in tri leta) in živimo v bloku. Meni osebno (in možu) je všeč STB. Na netu sem prebrala, da je to super pasma za otroke, za življenje v bloku, predvsem pa za začetnike, kar mi predvsem smo. Potem me je pa neka kolegica čisto preplačila, da to, kar piše, sploh ni res. Zanima me, kaj vi menite o tem in ali bi si vi kot začetnik in z dvema otrokoma upali omisliti takega psa?

Odgovor:
če ste mislili na staffordshirskega bulterierja, vam nakup odsvetujem. Res so večinoma prijazni do družinskih članov, toda začetniki pri vzgoji in učenju ponavadi naredijo preveč napak in se jim to čez čas maščuje. Kljub vsej milini in nežnosti, ki jo ti psi premorejo in izkazujejo, se v trenutku lahko spremenijo v popolno nasprotje, neobvladljivo, agresivno in napadalno bitje z velikim nagonom ubijanja. Za njih je značilna predvsem nestrpnost do drugih živali. Ko se to zgodi prvič, drugič, tretjič, se začetniki ne znajo (pa tudi ne zmorejo in ne upajo) odzvati pravilno, pes pa v svojem ravnanju raste in postaja psihično in tudi fizično vedno močnejši. In velik - včasih celo nerešljiv - problem je tu. če ne bi imeli tako majhnih otrok, bi s takojšnjo vključitvijo v dobro pasjo šolo morda šlo, tako pa imam velike pomisleke. Dvomim, da bi brez predhodnega velikega znanja o ravnanju s psom v vseh okoliščinah uspeli obvladovati tako močan značaj in telesno moč. Otroci pa še mnogo, mnogo let ne. Predlagam, da razmišljate o drugi pasmi.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:52:59 (1452 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Že nekaj časa se navdušujem nad skye terierji, pa imam nekaj vprašanj...
1. Je res, da imajo pogosto zdravstvene težave?
2. Ali je v Sloveniji sploh kakšen vzreditelj? če ne, kam naj se obrnem?
3. Koliko se v vzgoji in negi razlikujejo od tibetanskih terierjev?

Odgovor:
Glede zdravstvenih težav bi bilo potrebno malo pobrskati po internetu, kajti jaz teh podatkov nimam. Skye terrierjev je v Sloveniji zelo malo, za naslov morebitnega vzreditelja se obrnite na Kinološko zvezo Slovenije. Vzgoja se ne razlikuje od vzgoje drugih psov, potrebuje pa odločnega in nepopustljivega vzgojitelja ter dosledno delo od mladiča dalje. Zaradi svojega značaja ni preveč primeren za otroke, kajti v njihovih rokah lahko postane tudi popadljiv. Nega je precej zahtevna, potrebno je predvsem redno razčesavanje dolge svilene dlake.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.9.2006 9:03:44 (3033 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Že nekaj časa razmišljam, da bi si kupil psa. To bi bil moj prvi pes, pa tudi sicer ga v družini še nikoli nismo imeli. Verjetno imam tudi zato nekaj težav z izbiro pasme.
Živimo v dokaj veliki hiši s precej velikim vrtom, tako da bi lahko pes bival tako v hiši kot zunaj in to ni ovira. Tudi okolje ni problematično, saj živimo na podeželju oziroma v predmestju. Je pa seveda nekaj drugih kriterijev, na podlagi katerih bi se odločil za določeno pasmo. Zavedam se, da je razvoj psa v veliki, oziroma največji meri odvisen od vloženega časa lastnika, vendar pa imajo verjetno nekatere pasme boljše predispozicije za razvoj določenih lastnosti. Eden bistvenih dejavnikov, ki vpliva na odločitev je, da je psa možno dobro strenirati in učiti, tako da se bi na primer s psom lahko sprehajal ali ga rekreiral brez povodca. Pomembna je tudi inteligenca.
Kar se tiče rekreacije, je tudi pomembno, da ima pes zadostno raven energije, torej da je primeren partner za tek in je sposoben teči za kolesom več kot le kakšno minuto. Zelo zaželjeno je tudi, da rad prinaša žogico oziroma lovi frizbi. Ob tem naj še enkrat poudarim, da se zavedam, da si je potrebno vzeti čas in psa učiti, vendar za npr. tak tip igre nekatere pasme baje niso preveč dovzetne.
Kar se tiče temperamenta psa, je zaželjeno, da ni preveč zaupljiv, torej da je v njem tudi nekaj čuvajskega nagona, seveda pa vseeno ne sme biti agresiven, še posebej do tistih, ki jih je že spoznal.
Ker živimo na podeželju, tudi ni zaželjeno, da bi lovil druge živali (mačke, zajce, srne...) ali bil agresiven do drugih psov.
Pes absolutno ne sme biti majhen, prav tako pa tudi ne prevelik. Željeno je, da nima zelo kratke dlake, vendar pa je še bolj pomembno, da nega dlake in skrb za videz psa ne vzame preveč časa (česanje 1-2 x tedensko ali manj). Pomemben faktor je tudi izpadanje dlake - željeno je čim manj izpadanja, prav tako pa tudi, da pes nima (pre)močnega pasjega vonja - nekateri psi imajo manj izrazit vonj, drugi bolj.
Še nekaj glede bivanja psa - sam še študiram in, čeprav je oče v pokoju, se bo verjetno večkrat zgodilo, da bo pes nekaj ur sam doma - torej pes, ki tega ni sposoben prenesti, ni primeren.
Zavedam se, da sem opisal bolj ali manj idealnega psa, ki ne obstaja in da vseh kriterijev praktično ni mogoče upoštevati, vendar pa so to dejavniki, ki so meni pomembni. Seveda je treba delati "kompromise" in tudi sam sem se bolj osredotočil na nekatere pasme. Zanimiv se mi zdi Canaan Dog (kanaanski pes), všeč mi je Berger Blanc Swiss (beli švicarski ovčar) - dolgodlaki. Pritegnil me je tudi Hovawart in morda Bohemian Shepherd. Všeč mi je tudi Border Collie, vendar imam občutek, da ni primeren. Ne morem pa se dokončno odločiti za določeno pasmo in bi bil hvaležen za kakšno pomoč pri izbiri. Vesel bom tudi kakšnega drugega predloga, vendar mi niso všeč psi tipa pudelj, španjel, ali pa na primer psi, ki se pretirano slinijo (buldogi, veliko mastifov...).
Zanima pa me tudi, kje lahko sploh kupim ali si ogledam takšne pasme - predvsem bolj eksotične kot je npr. kanaanski pes - verjetno jih v Sloveniji ni veliko; kje torej lahko najdem vzeditelje za te pasme?
Upam, da mi boste lahko kljub moji nemogoči zahtevnosti posredovali kakšen nasvet.
Janez

Odgovor:
Prav ste ugotovili, da ste opisali idealnega psa, ki ga prav gotovo ne boste dobili. Lahko pa kupite ali dobite psa, ki ga boste z veliko truda, znanja, dela in vloženega časa približali svojemu idealu. Kljub temu, da je vaš opis kar obširen, imam občutek, da še ne veste prav dobro, kaj bi sploh radi. Zaradi tega vam predlagam, da obiščete pasjo razstavo (prva bo že 23. do 24.9. v Mariboru), si ogledate pasme, ki vam ugajajo ter navežete stik z razstavljalci in vzreditelji. Iz prve roke boste lahko izvedeli veliko o posamezni pasmi, prednostih in pomanjkljivostih, morebitnih težavah, itd. Ko boste te informacije doma pretehtali in ugotovili razlike, boste imeli veliko bolj jasno sliko, kaj lahko od posamezne pasme pričakujete in če se to ujema z vašimi željami. Nikoli nikogar ne napeljujem k nakupu prav določene pasme, lahko pa glede na pogoje bivanja, način življenja, želje in pričakovanja predlagam ali odsvetujem nekaj pasem. Ljudem, ki napišejo samo, kakšnega psa hočejo, nič pa ne napišejo koliko, kje in kako se bodo s psom ukvarjali, ne morem dati bolj natančnega odgovora. Ko boste svoje želje oblikovali malo bolj realno, se ponovno oglasite. Glede inteligence: vsi psi so inteligentni in prav vsakega je možno česa naučiti. Res pa je, da je nekatere pasme lažje učiti na primer prinašanja predmeta kot nekatere druge. Res je tudi, da imajo nekateri psi močnejši krdelni nagon, nekateri šibkejšega; nekateri so zelo igrivi do pozne starosti, nekateri manj. Pri tem splošna inteligenca ne igra velike vloge, ampak izvor pasme, namen vzreje posamezne pasme ter naloge, ki so jih iz generacije v generacijo opravljale. Iz hrta bo težko narediti dobrega prinašalca predmeta, lahko pa je odličen lovilec frizbija. Novofundlandec nikoli ne bo dober tekač, lahko pa je odličen reševalec iz vode.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.8.2006 9:34:41 (2782 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Zanima me, če lahko beli višavski terier biva zunaj (glede na to da je majhen, seveda izolirano...)? Sedaj bomo kupili mladega psa (bernca oz. neko veliko pasmo) in me zanima, kaj je boljše, da kupimo psičko (višavski terier) in jo steriliziramo ali kar psa?
Barby & Nina

Odgovor:
Zahodno-višavski beli terier je primeren za bivanje v stanovanju ali hiši, nikakor ne v pesjaku. Ali mi lahko napišete en dober razlog, zakaj bi moral biti v pesjaku? Glede novega psa pa se morate sami odločiti o spolu. Pa saj psa ne kupujete in izbirate po tem, kar vam bo nekdo rekel, ampak verjetno pretehtate vse prednosti in slabosti (če so) enega ali drugega spola, vaše želje, potrebe, ne nazadnje pa tudi vaše znanje o psih, ki bo osnova za vzgojo in učenje mladiča ne glede na spol. Včasih je bolje, da je mlajši pes nasprotnega spola, ni pa nujno. Ne poznam vas in vaše družine, ničesar ne vem o pogojih, o vašem znanju, o psički, itd., zato vam ne morem z gotovostjo zatrditi, kateri spol bo za vas in vašo psičko primernejši. K nakupu drugega psa pristopite resno in z vso odgovornostjo, nikakor ne na hitro. Za izbrano pasmo pridobite informacije o splošnem vedenju samcev in samic, posvetujte se z vzrediteljem, šele potem se dokončno odločite. Pri vseh odločitvah naj imajo glavno besedo starši.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 31.7.2006 19:04:16 (1573 x prebrano)
O izbiri pasme

Pojasnilo 1:
Mislila sem, kateri niso tako temparamentni in imajo radi otroke ter jim je užitek biti z domačimi in so vsaj malo čuvaji (so do tujcev zadržani).
Imam kar nekaj izkušenj s psi, vendar potepuškimi mešanci, ki niso bili tako hitro učljivi in ubogljivi.

Pojasnilo 2:
Pes bi dobil veliko pozornosti pri vzgoji, sprehodih... Na kmetiji tudi ni toliko dela, saj je bolj mini kmetija kot kaj drugega. Delo s psi me pomiri in sprosti in tudi svojo izobrazbo bom usmerila v te vode.

Odgovor:
Dobro vem, kaj ste mislili, zato ste dobili ustrezen odgovor. Kar vi želite, ne morete kupiti, lahko pa kupite mladiča, ki ga boste vzgajali, učili in usmerjali na osnovi svojih želja. če vam bo uspelo, bo kot odrasel užival v vaši bližini, se dobro počutil v družbi domačih otrok in vas opozoril na prihod tujca. Zadržanost do tujcev ne pomeni, da bo pes dober čuvaj, ob nepravilnem pristopu se zadržanost lahko sprevrže v agresijo. Vsak pes tudi ni samodejno prijazen do otrok, velikega pomena je njihov odnos, ravnanje in način igre. Užitek biti z domačimi in se ne potepati: za to bo potrebno ogromno dela, časa in znanja, poleg tega pa tudi fizične ovire okrog dvorišča, vrta ali parcele, da v trenutkih dolgočasja ne bo uhajal. Pod fizične ovire pa nikakor ne sodi veriga, ampak ograja. Dokler boste razmišljali na tak način, vam ne morem predlagati nobene pasme. Upam, da se o nakupu psa pogovarjate tudi z ostalimi domačimi.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 25.7.2006 1:27:46 (1614 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Pisala sem vam že o izbiri pasme.
Mislim sivo dogo, ki ni oficialna barva!?
Glede na izbiro pasme sem mislila, da bi bil pes ponoči na verigi (zelo dolgi), šla bi v pasjo šolo in pes bi moral biti ves čas zunaj (pozimi tudi), sicer bi imel izolirano uto, po potrebi tudi steljo... Vem, da je bernc crtljiv in je večinoma doma v senci, ni pa tak strašen čuvaj. Všeč mi je nemška doga, ki pa ima kratko dlako (zima?). RADI BI PSA, KI JE DOMA (NI POTEPUH), JE CRTLJIV IN JE čUVAJ. Ali je tudi nemška doga ''lena'' kot bernc (pes bi se moral gibati bolj doma, saj smo kar blizu ceste, na vasi.
GLAVNO, KAR ME ZANIMA JE, čE JE NEMŠKA DOGA PRIMERNA ZA ZIMO IN čE JE RADA DOMA?
Barbara

Odgovor:
Ta vprašanja so že "boljša" in so izkristalizirala zadevo, zato bova kar hitro razčistila. Nobenega psa vam ne priporočam, ne z rodovnikom in ne brez. Zakaj? Barbara, nobenemu človeku ne priporočim psa, če bo le-ta na verigi, pa čeprav samo ponoči. "Ljubiteljev" verigarjev ne podpiram, ker veriga uničuje predvsem psiho psa, enako seveda tudi majhen pesjak, v katerem bi pes sameval. Očitno še nimate vseh pogojev, ki bi psu omogočili dobro življenje. Iz vašega pisanja sklepam, da o psih ne veste prav veliko in da bi bil pri vas pes bolj prepuščen sam sebi. Veste, pes potrebuje vsakodnevne aktivnosti, tudi tisti, za katere pravimo, da so bolj med "lenimi". Noben pes se sam od sebe ne bo "gibal bolj doma", ampak bo izkoristil vsako priložnost za popestritev dolgočasnega življenja, če se nihče od družinskim članov z njim ne bo vsak dan ukvarjal. Da vam ne bom na dolgo in široko opisoval, kaj vse bi morali s psom početi, kaj in kako ga učiti ter kar bi o psih že pred nakupom morali vedeti, predlagam, da nekaj mesecev prebirate dosegljivo literaturo o psih, o njihovi psihi, potrebah, itd. Na internetu, predvsem pa na portalu in forumu www.mojpes.net najdete obilico ustreznih člankov in tem, ki vam bodo razširile znanje. Ko boste spoznali vsaj osnovne zadeve, se doma pogovorite, kaj bi sploh radi, kdo se bo s psom največ ukvarjal, kako mu boste uredili bivanje podnevi in ponoči, o prehrani, učenju, zadolžitvah... Psa se ne izbira samo na podlagi zunanjega videza, ampak predvsem na osnovi pogojev, ki mu jih lahko nudite, vaših sposobnosti in znanja. Ko boste doma vse to dorekli, se spet oglasite.
Vaš stavek "RADI BI PSA KI JE DOMA (NI POTEPUH), JE CRTLJIV IN JE čUVAJ", me napeljuje na misel, da bi bil za začetek primeren pes na baterije z gumbi za vklop funkcij: ostani tukaj, zdaj se bomo crkljali, zdaj boš čuval. Že ob nakupu bo vse to obvladal, po potrebi pa ga boste lahko izklopili.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 24.7.2006 8:21:23 (1502 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Imamo majhno kmetijo in rabimo novega psa. Radi bi imeli končno pasemskega, velikega in me zanima, kakšno pasmo (pes bi moral živeti zunaj)? Ali bi mi predlagali nemško dogo, bernca... Zanima me, ali lahko siva doga dobi vzrejno dovoljenje (glede na to, da ni priznana barva)?

Odgovor:
Za konkretno priporočilo določene pasme ste napisali veliko premalo podatkov, ki so zelo pomembni pri izbiri. Vedeti morate, da se bo potrebno s psom veliko ukvarjati ne glede na velikost, da ga bo potrebno vzgajati, učiti, se z njim igrati ter ga zaposliti. Navaditi ga bo treba na druge živali, da jih ne bo preganjal. Ali želite aktivnega psa ali hočete bolj lenobnega, ki bo večinoma ležal na dvorišču in opazoval. Sklepam, da prav veliko časa nimate, da bi ga lahko posvetili samo psu, kajti na kmetiji je vedno veliko dela. Ampak kljub delu boste morali najti dovolj časa, da boste psa vodili na sprehode, morda (zaželeno) tudi v pasjo šolo. Mogoče imate v mislih celo kako "delo", ki naj bi ga pes opravljal, mogoče pa želite imeti psa samo za sprostitev po napornem delu. Vsi taki podatki bi bili dobrodošli pri določanju pasem, ki bi bile za vaše razmere in želje primerne. Brez tega vam ne morem napisati "izberite to ali to pasmo", saj bi se verjetno po nakupu dejansko stanje povsem razlikovalo od vaših predstav in bi bili zelo razočarani.
S sivo dogo verjetno mislite na modro dogo, saj je barva le-te res bolj podobna sivi kot modri. Ja, dobi vzrejno dovoljenje.
Priznane osnovne barve nemških dog najdete pri opisu pasme.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 10.1.2006 1:53:00 (2048 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Zanima me, če lahko nemška doga živi na prostem? Kaj pa pozimi? Zanima me tudi, če je ta pasma primerna za (skoraj) začetnika?

Odgovor:
če pod "bivanje na prostem" razumete dobro zgrajen in dovolj velik pesjak, v katerem bo pes imel izolirano uto ali večje domovanje z dvema prostoroma, potem je odgovor pritrdilen. Pod pogojem seveda, da v pesjaku ne bo sameval, da se boste z njim ukvarjali, ga večkrat dnevno vodili na sprehod in ga ne boste prepustili samovzgoji in dolgočasju. Vedeti pa morate, da odrasla doga potrebuje večjo "uto" kot mladič. če bi mladiču postavili preveliko, bi ga pozimi v njej zeblo. Uta mora biti dvignjena od tal, imeti mora dvojne stene z izolacijo, dva prostora, pozimi naj bo preko vhoda "zavesa", ki jo pes lahko sam odgrne, za njim pa pade nazaj v pravi položaj. Še najbolje pa bi bilo, da bi bil pesjak zidan z izhodno odprtino v tekališče. Tla naj bi bila obložena z lesom, ležišče pa dvignjeno od tal. V zimskem času je boks lahko delno ogrevan, če imate za to možnost.
Nemška doga je primerna tudi za začetnika, vendar si mora pred nakupom psa pridobiti vsaj osnovno znanje o psih ter že z mladičem obiskovati dobro pasjo šolo.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 5 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.