mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 4  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O izbiri pasme : Nakup in izbira psa...
Dodal/a gost 16.9.2006 9:03:44 (3026 x prebrano)
O izbiri pasme

Vprašanje:
Že nekaj časa razmišljam, da bi si kupil psa. To bi bil moj prvi pes, pa tudi sicer ga v družini še nikoli nismo imeli. Verjetno imam tudi zato nekaj težav z izbiro pasme.
Živimo v dokaj veliki hiši s precej velikim vrtom, tako da bi lahko pes bival tako v hiši kot zunaj in to ni ovira. Tudi okolje ni problematično, saj živimo na podeželju oziroma v predmestju. Je pa seveda nekaj drugih kriterijev, na podlagi katerih bi se odločil za določeno pasmo. Zavedam se, da je razvoj psa v veliki, oziroma največji meri odvisen od vloženega časa lastnika, vendar pa imajo verjetno nekatere pasme boljše predispozicije za razvoj določenih lastnosti. Eden bistvenih dejavnikov, ki vpliva na odločitev je, da je psa možno dobro strenirati in učiti, tako da se bi na primer s psom lahko sprehajal ali ga rekreiral brez povodca. Pomembna je tudi inteligenca.
Kar se tiče rekreacije, je tudi pomembno, da ima pes zadostno raven energije, torej da je primeren partner za tek in je sposoben teči za kolesom več kot le kakšno minuto. Zelo zaželjeno je tudi, da rad prinaša žogico oziroma lovi frizbi. Ob tem naj še enkrat poudarim, da se zavedam, da si je potrebno vzeti čas in psa učiti, vendar za npr. tak tip igre nekatere pasme baje niso preveč dovzetne.
Kar se tiče temperamenta psa, je zaželjeno, da ni preveč zaupljiv, torej da je v njem tudi nekaj čuvajskega nagona, seveda pa vseeno ne sme biti agresiven, še posebej do tistih, ki jih je že spoznal.
Ker živimo na podeželju, tudi ni zaželjeno, da bi lovil druge živali (mačke, zajce, srne...) ali bil agresiven do drugih psov.
Pes absolutno ne sme biti majhen, prav tako pa tudi ne prevelik. Željeno je, da nima zelo kratke dlake, vendar pa je še bolj pomembno, da nega dlake in skrb za videz psa ne vzame preveč časa (česanje 1-2 x tedensko ali manj). Pomemben faktor je tudi izpadanje dlake - željeno je čim manj izpadanja, prav tako pa tudi, da pes nima (pre)močnega pasjega vonja - nekateri psi imajo manj izrazit vonj, drugi bolj.
Še nekaj glede bivanja psa - sam še študiram in, čeprav je oče v pokoju, se bo verjetno večkrat zgodilo, da bo pes nekaj ur sam doma - torej pes, ki tega ni sposoben prenesti, ni primeren.
Zavedam se, da sem opisal bolj ali manj idealnega psa, ki ne obstaja in da vseh kriterijev praktično ni mogoče upoštevati, vendar pa so to dejavniki, ki so meni pomembni. Seveda je treba delati "kompromise" in tudi sam sem se bolj osredotočil na nekatere pasme. Zanimiv se mi zdi Canaan Dog (kanaanski pes), všeč mi je Berger Blanc Swiss (beli švicarski ovčar) - dolgodlaki. Pritegnil me je tudi Hovawart in morda Bohemian Shepherd. Všeč mi je tudi Border Collie, vendar imam občutek, da ni primeren. Ne morem pa se dokončno odločiti za določeno pasmo in bi bil hvaležen za kakšno pomoč pri izbiri. Vesel bom tudi kakšnega drugega predloga, vendar mi niso všeč psi tipa pudelj, španjel, ali pa na primer psi, ki se pretirano slinijo (buldogi, veliko mastifov...).
Zanima pa me tudi, kje lahko sploh kupim ali si ogledam takšne pasme - predvsem bolj eksotične kot je npr. kanaanski pes - verjetno jih v Sloveniji ni veliko; kje torej lahko najdem vzeditelje za te pasme?
Upam, da mi boste lahko kljub moji nemogoči zahtevnosti posredovali kakšen nasvet.
Janez

Odgovor:
Prav ste ugotovili, da ste opisali idealnega psa, ki ga prav gotovo ne boste dobili. Lahko pa kupite ali dobite psa, ki ga boste z veliko truda, znanja, dela in vloženega časa približali svojemu idealu. Kljub temu, da je vaš opis kar obširen, imam občutek, da še ne veste prav dobro, kaj bi sploh radi. Zaradi tega vam predlagam, da obiščete pasjo razstavo (prva bo že 23. do 24.9. v Mariboru), si ogledate pasme, ki vam ugajajo ter navežete stik z razstavljalci in vzreditelji. Iz prve roke boste lahko izvedeli veliko o posamezni pasmi, prednostih in pomanjkljivostih, morebitnih težavah, itd. Ko boste te informacije doma pretehtali in ugotovili razlike, boste imeli veliko bolj jasno sliko, kaj lahko od posamezne pasme pričakujete in če se to ujema z vašimi željami. Nikoli nikogar ne napeljujem k nakupu prav določene pasme, lahko pa glede na pogoje bivanja, način življenja, želje in pričakovanja predlagam ali odsvetujem nekaj pasem. Ljudem, ki napišejo samo, kakšnega psa hočejo, nič pa ne napišejo koliko, kje in kako se bodo s psom ukvarjali, ne morem dati bolj natančnega odgovora. Ko boste svoje želje oblikovali malo bolj realno, se ponovno oglasite. Glede inteligence: vsi psi so inteligentni in prav vsakega je možno česa naučiti. Res pa je, da je nekatere pasme lažje učiti na primer prinašanja predmeta kot nekatere druge. Res je tudi, da imajo nekateri psi močnejši krdelni nagon, nekateri šibkejšega; nekateri so zelo igrivi do pozne starosti, nekateri manj. Pri tem splošna inteligenca ne igra velike vloge, ampak izvor pasme, namen vzreje posamezne pasme ter naloge, ki so jih iz generacije v generacijo opravljale. Iz hrta bo težko narediti dobrega prinašalca predmeta, lahko pa je odličen lovilec frizbija. Novofundlandec nikoli ne bo dober tekač, lahko pa je odličen reševalec iz vode.

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.