mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O brejosti in paritvi : Nenavadno obnašanje v času brejosti?
Dodal/a gost 5.12.2007 11:19:49 (2240 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Imamo skoraj 2 leti staro psičko pasme višavski terier. Pred 4 tedni smo jo prvič parili. Vse je bilo OK, prejšnji teden pa je psička začela zavračati hrano. Hranimo jo z briketi, občasno dobi še kakšen pasji priboljšek (mlečni bombonček, bikovko ipd.) V bistvu je tako, da ji briketi ne dišijo več, sem ji pa za "test" v nedeljo k briketom primešala malo tunine in je vse takoj pojedla. Tudi priboljške z veseljem pograbi, le do briketov ji ni. Je pa očitno lačna, ker prej nikoli ni prosila za hrano, zdaj pa samo gleda, kdo kaj je in se takoj vsede zraven ter čaka, če bo kaj dobila.
Tudi sicer se mi zdi, da je malo drugačna kot ponavadi, kot bi bila depresivna. Postala je bolj občutljiva, zadnjič je mož ni spustil v kopalnico, medtem ko je bil notri in je malo udaril po vratih z notranje strani, ker je popraskala po le-teh, pa je bila tako užaljena in prestrašena, da je kar bežala pred njim, ko je prišel ven.
Naj dodam, da je še nihče ni nikoli udaril, niti kakorkoli drugače kaznoval.
Kadar gremo ven, je normalno aktivna, tudi ven gre z veseljem, le non stop ovohava vse na poti, pa lula po 2 krat na krajšem (20 min) sprehodu, kar prej ni (razen med gonitvijo).
Sprašujem, če je takšno obnašanje normalno v primeru, da je psička breja? Zagotovo ne morem trditi, da je breja, saj se pri 4 tednih še ne vidi.
Gre za kakšno povezavo ali se to sploh ne bi smelo dogajat? Naj psičko peljemo k veterinarju?
Nataša

Odgovor:
Pogostejše uriniranje je lahko znak brejosti, ker se maternica poveča in pritiska na mehur. Tudi sprememba vedenja je lahko posledica brejosti. Odklanjanje hrane pa ni ravno med najpogostejšimi značilnostmi brejosti, čeprav je seveda tudi lahko povezano s hormonskimi spremembami v telesu. če je psička breja, mora dobivati dovolj kakovostne hrane, zato morate najti "recept", da bo hrano pojedla. Že sami ste ugotovili, da z manjšimi dodatki težav ni. Zaradi tega ji med brikete primešajte majhno količino vsebine iz kakovostne konzerve, lahko zelenjavo, skuto, ribe, ipd. Priporočljivo je tudi, da dnevno količino hrane razdelite na dva obroka, enega naj dobi zjutraj, drugega zvečer. Priporočam pregled pri veterinarju, ki bo ugotovil, če je breja ali ne.

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.