mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 »
Dodal/a gost 26.2.2008 13:26:15 (2879 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Imam leto in dva meseca staro pekinčanko Mišo. Danes smo jo parili prvič. Zanima me, kako je s kopanjem psičke v času brejosti in če je potrebno kaj posebej paziti na psičko? Psička je čistokrvna in psiček tudi. Ali so pri kotitvi lahko kakšne težave in koliko imajo ponavadi mladičev?

Odgovor:
Ponovno eno izmed vprašanj, ob katerih se vedno vprašam, če so ljudje res tako neodgovorni. Pariti pekinčanko (ali katerokoli drugo psico) pri 14. mesecih starosti je zelo neodgovorno, predvsem pa brez spoštovanja in pravega odnosa do psičke. Ali res ni možno najprej pridobiti kakega strokovnega mnenja ali vsaj prebrati nekaj člankov na to temo. Očitno je težko, saj ljudje najprej parijo, potem pa sprašujejo.
Pri kotitvi so težave zelo mogoče, morda bo potreben celo carski rez. Koliko mladičev imajo pekinčanke, sploh ni pomembno, razen če že štejete eure. Predlagam vam, da se z veterinarjem dogovorite, če bo v času kotitve potrebno posredovanje. Sicer pa je treba na psičko med brejostjo bolj paziti, potrebuje kakovostno hrano, v drugi polovici brejosti naj bo hrana močnejša. če kupujete industrijsko, naj takrat dobi hrano za breje psice ali za mladiče. Sprehodi naj bodo večkrat dnevno, vendar vedno krajši in ne preveč živahni. Kopanje, razen izjemoma, ni priporočljivo, posebno ne v drugi polovici brejosti. Lahko jo očistite s suhim šamponom ali peno, kajti med kopanjem se lahko prehladi.
Upam, da boste v času do kotitve pridobili dovolj informacij, da boste z mladiči in psičko po kotitvi sploh znali pravilno ravnati in da boste za vse ustrezno poskrbeli.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 5.12.2007 11:19:49 (2309 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Imamo skoraj 2 leti staro psičko pasme višavski terier. Pred 4 tedni smo jo prvič parili. Vse je bilo OK, prejšnji teden pa je psička začela zavračati hrano. Hranimo jo z briketi, občasno dobi še kakšen pasji priboljšek (mlečni bombonček, bikovko ipd.) V bistvu je tako, da ji briketi ne dišijo več, sem ji pa za "test" v nedeljo k briketom primešala malo tunine in je vse takoj pojedla. Tudi priboljške z veseljem pograbi, le do briketov ji ni. Je pa očitno lačna, ker prej nikoli ni prosila za hrano, zdaj pa samo gleda, kdo kaj je in se takoj vsede zraven ter čaka, če bo kaj dobila.
Tudi sicer se mi zdi, da je malo drugačna kot ponavadi, kot bi bila depresivna. Postala je bolj občutljiva, zadnjič je mož ni spustil v kopalnico, medtem ko je bil notri in je malo udaril po vratih z notranje strani, ker je popraskala po le-teh, pa je bila tako užaljena in prestrašena, da je kar bežala pred njim, ko je prišel ven.
Naj dodam, da je še nihče ni nikoli udaril, niti kakorkoli drugače kaznoval.
Kadar gremo ven, je normalno aktivna, tudi ven gre z veseljem, le non stop ovohava vse na poti, pa lula po 2 krat na krajšem (20 min) sprehodu, kar prej ni (razen med gonitvijo).
Sprašujem, če je takšno obnašanje normalno v primeru, da je psička breja? Zagotovo ne morem trditi, da je breja, saj se pri 4 tednih še ne vidi.
Gre za kakšno povezavo ali se to sploh ne bi smelo dogajat? Naj psičko peljemo k veterinarju?
Nataša

Odgovor:
Pogostejše uriniranje je lahko znak brejosti, ker se maternica poveča in pritiska na mehur. Tudi sprememba vedenja je lahko posledica brejosti. Odklanjanje hrane pa ni ravno med najpogostejšimi značilnostmi brejosti, čeprav je seveda tudi lahko povezano s hormonskimi spremembami v telesu. če je psička breja, mora dobivati dovolj kakovostne hrane, zato morate najti "recept", da bo hrano pojedla. Že sami ste ugotovili, da z manjšimi dodatki težav ni. Zaradi tega ji med brikete primešajte majhno količino vsebine iz kakovostne konzerve, lahko zelenjavo, skuto, ribe, ipd. Priporočljivo je tudi, da dnevno količino hrane razdelite na dva obroka, enega naj dobi zjutraj, drugega zvečer. Priporočam pregled pri veterinarju, ki bo ugotovil, če je breja ali ne.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 4.11.2007 12:33:45 (1773 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Sem 11 letna punca in sem že enkrat pisala za to... Danes je mnogo resneje. Moja psička je postela debela in dobila zizike večje kot ponavadi. Moja mama misli, da je breja, prav tako kot jaz. Kaj pa mislite vi? In zanima me, kako naj skrbim za psičke, če bodo in če jih lahko božam in kako nevarna je psička, če ima mladiče. Moja mama pravi, da jo bova babica in jaz lahko božali, ker naju najbolj uboga.

Odgovor:
Evica, sploh ne vem, kaj naj si mislim. Prepričan sem, da bi obe z mamo morali pridobiti znanje o psih, predvsem o samičkah; o gonitvi, o brejosti, o kotitvi, o negi mladičev, predvsem pa o sterilizaciji in preprečevanju neželenih paritev. Iz tvojega pisanja se razbere, da o tem ne vesta prav ničesar. Neodgovorno je, da ne poiščeta pravih informacij, ki jih je ogromno na internetu, pa tudi v knjižnicah in knjigarnah bi se kaj našlo. Jaz ne morem vedeti, če je psička breja ali ne. Odpeljita jo k veterinarju, naj jo pregleda in pove kako in kaj. če je res breja, se takoj oborožita z literaturo, povprašajta veterinarja, pa tudi obisk najbližjega kinološkega društva ne bo škodil. Na forumu mojpes.neta tudi lahko postaviš vprašanje tistim, ki imajo s kotitvami in mladički veliko izkušenj. Ti sama za mladičke ne boš mogla skrbeti, pomagati ti bodo morali odrasli. Kotitev zahteva ustrezen miren in topel prostor, pred in po kotitvi (seveda tudi kasneje) mora psička dobivati kakovostno hrano, z veterinarjem morate biti v kontaktu, če bi prišlo do komplikacij, mladičke je treba po kotitvi nastaviti na seske (če tega ne stori psička sama), da dobijo življenjsko pomembno prvo hrano od mamice. Potem je treba za leglo skrbeti, pregledati mladičke, jih v pravem času začeti dohranjevati, če je potrebno, ob pravem času začeti s prehodom na samostojno prehranjevanje, pravočasno poskrbeti za prva cepljenja, spremljati in nadzorovati razvoj in zdravstveno stanje mladičev in mamice, kasneje poskrbeti za oddajo v dobre domove, k dobrim lastnikom, itd. itd. Ogromno se moraš naučiti in nemogoče je tule napisati vse, na kar je treba biti pozoren, na kaj je treba paziti in kako ravnati. Skrb glede božanja mladičev in mamice naj bo med zadnjimi na prioritetni lestvici. če bodo vsi pogoji izpolnjeni in imate s psičko dober odnos, da vam zaupa in vas upošteva, bo dovolila tudi božanje. Imeti samičko ni le veselje in uživanje, je predvsem velika odgovornost do nje in do njenih morebitnih mladičev.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 26.2.2007 20:33:31 (2099 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Imam 10 mesečno angleško koker španjelko. Dobila je menstruacijo. Drugo pomlad bi (radi) imeli mladičke. Kako postopati?

Odgovor:
Najprej naj vas poučim, da psičke nimajo menstruacije, ampak gre za nožnični izcedek, ki označuje gonitev ter napoveduje prihajajoče plodne dni. če je psička rodovniška, boste z njo morali opraviti oceno zunanjosti in vzrejni pregled. Informacije o tem boste dobili na Kinološki zvezi Slovenije, ali pa povprašajte v ustrezni temi na www.mojpes.net. Do planirane paritve imate še veliko časa in prav bi bilo, da se do takrat poučite o gonitvi, paritvi, brejosti, kotitvi, skrbi, negi in prehrani pasje mamice in mladičkov. Na internetu lahko o tem najdete veliko informacij. V primeru, da psička nima rodovnika, vam paritev odsvetujem. Danes je že preveč nerodovniških mladičev, ki v mnogih primerih končajo na cesti ali pa polnijo že tako prenatrpana zavetišča. Psička ne bo za nič prikrajšana, če nikoli ne bo imela mladičev.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 9.1.2007 15:09:18 (1864 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Sem 10 letna punca in sem 26.1.2006 dobila psičko, ki je bila stara že 3 mesece, torej je sedaj že 15 mesecev. Zato me zanima - pred dvema tednoma je prišel sosedov pes, ki je večji od moje psičke, ter sta se parila, ker tega nismo mogli preprečiti. Ne vem, ali je breja. Postaja bolj močna kot ponavadi, več je in pije, veliko počiva, včasih grize svoj rep ali našo obutev. Zanima me, če je breja? Prosim, odgovorite čim hitreje, ker me zelo zanima in imam prvič psičko in še ta je čisto moja.

Odgovor:
S psičko k veterinarju, jaz ne morem vedeti, če je ali ni breja. V bodoče pa zelo premislite, kam boste z gonečo psičko hodili na sprehod (biti mora na vrvici), da ne boste izzivali samcev. Med gonitvijo uporabljajte pršilo za goneče psice ali pa klorofilne tablete, ki bodo nevtralizirale vonj in je samci ne bodo zavohali (dobiš v trgovini za živali Gali&Nika na Linhartovi 66 v Ljubljani). S starši se pogovori tudi o sterilizaciji. Preprečili boste mnoge morebitne nevšečnosti.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 31.5.2006 10:48:49 (2839 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Imamo 10 mladičkov, stari so 17 dni. Ker opažam, da se psica počasi izogiba sesanja in ostajajo lačni, vas lepo prosim, če mi lahko poveste, kakšno hrano naj jim počasi začnemo dodajati, da ne bi naredili več škode kot koristi.

Odgovor:
O ravnanju s psičko med dojenjem in z mladički ter z dohranjevanjem in prehajanjem z dojenja na drugo hrano bi morali biti dobro poučeni že med psičkino brejostjo. Imate dostop do interneta, kjer bi lahko našli vse potrebne informacije, če bi se le malo potrudili.
če psica odriva mladiče in jih premalo hrani, jih morate dohranjevati s kakovostnim psičjim mlekom v prahu, ki ga zmešate z vodo po navodilu proizvajalca in upoštevate tudi dnevno količino glede na težo mladičev. Poleg tega morate v tej starosti že pričeti z dajanjem druge hrane, ki bo služila kot prehod na kasnejšo hrano za mladiče. Pri približno treh tednih starosti se mladičem začne poleg mlečnih obrokov dajati vmesne mesne obroke v obliki redkejše kaše. To pomeni, da mora biti meso (goveje, telečje, konjsko) drobno zmleto, zelenjava zmiksana, prav tako ostale sestavine. Glavnina takega obroka je meso, ostalo so dodatki. Vse skupaj premešate in dolijete malo tople vode ali nemastne juhe. En mlečni obrok lahko zamenjate s skuto, v katero dvakrat ali trikrat tedensko primešate surov jajčni rumenjak. V trgovinah pa dobite tudi že pripravljene hrane v obliki kosmičev za prehodno obdobje, ki jim samo dodate vodo ali juho. Med obrok lahko vmešate vsebino kakovostne pločevinke za mladiče. Navajajte jih na različno hrano in različne okuse. Malo kasneje jim boste lahko začeli dodajati brikete za mladiče, ki so manjši od običajnih. Tudi za psico morate poskrbeti z dobro hrano.
Ne pozabite na pravočasno cepljenje mladičev proti kužnim boleznim in pred tem na odpravo morebitnih črevesnih zajedalcev.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 10.5.2006 9:00:34 (2985 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Naša labradorka je danes 62. dan brejosti, pa me zanima, kdaj lahko pričakujemo kotitev? V knjigi piše, da nosijo približno 63 dni, da zgubijo dan pred kotitvijo apetit, temperatura pade na 37 stopinj, imajo izcedek ter si pripravljajo kotišče. Pri naši ni nič od tega, še vidno si nič ne pripravlja kotišča s tem, da bi ga trgala ali kopala, apetit ima, kar naprej bi jedla in jedla, izcedek ima že tri dni in temperaturo že dva dni 37,2. Ali nosi ta pasma kaj več in ima morda kakšne druge znake? Breja pa je, ker ima močne seske, pa trebuh tudi ogromen, tako da mislim, da kakšne navidezne brejosti ni.

Odgovor:
če je psička res breja, lahko koti tudi 65. dan ali celo kak dan kasneje. Kljub temu pokličite veterinarja in se z njim posvetujte. Znaki pred predvideno kotitvijo se pri psicah razlikujejo in ni vedno vse tako, kot piše v knjigah. Ali je brejost ugotovil veterinar z ultrazvokom ali ste samo prepričani, da je breja? Kakorkoli je, to mesto ni pravo za postavljanje takih vprasanj, ampak je pravi naslov veterinar.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 10.3.2006 7:11:56 (1639 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Doma imam 2 leti staro labradorko. Sedaj je bila približno 12. dan krvavitve in se je zgodilo neizbežno. Ko smo bili v službi, sin ni dovolj pazil in jo je naskočil sosedov labradorec. Sin pravi, da sta bila kakšne pol ure sprijeta, pa me zanima, ali je možno, da je breja in kako ravnati naprej, ter na kaj biti pozoren?
Zaskrbljena

Odgovor:
Očitno je prišlo do prave paritve in velika verjetnost je, da bo psička imela mladiče. Z gotovostjo pa vam tega razen veterinarja ne more nihče potrditi, saj na začetku ni nobenih vidnih znakov za brejost. S psičko ravnajte enako, naj ima dovolj gibanja in kakovostno hrano. če je res breja, se bodo zunanji znaki začeli kazati v drugem mesecu brejosti. Priporočam vam, da jo odpeljete k veterinarju na ultrazvok, da boste videli, pri čem ste. Tam boste dobili tudi napotke, kako ravnati z njo do kotitve in kako naprej. če bo imela mladiče, se potrudite in jim priskrbite dobre lastnike. Razmislite tudi o sterilizaciji, da se neželene paritve ne bodo dogajale ob vsaki gonitvi.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 6.1.2006 0:29:26 (1740 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Imamo lepo, zdravo nemško bokserko, staro leto in pol. Za seboj ima dve gonitvi. Ali bo prezgodaj, če bi jo pri naslednji - v marcu že parili?
Sara

Odgovor:
Predlagam vam, da s paritvijo počakate do naslednje gonitve.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 9:41:14 (1603 x prebrano)
O brejosti in paritvi

Vprašanje:
Mene zanima, koliko časa je psica pri mladičih, preden gre sploh ven iz ute in kako naj ji damo obroke, če nam ne pusti blizu? Ali rabi toplo mleko? Po kolikem času psički spregledajo in začnejo jesti sami? Koliko morajo biti stari, preden jih oddamo? čez koliko časa lahko peljem psico na sprehod in med tem časom pustim mladičke doma?
Ana

Odgovor:
Psica bo sama šla ven, ko bo morala na potrebo. Na začetku bo zunaj samo toliko, da bo opravila, kasneje pa se bo zunaj zadrževala tudi dlje časa. V prvih treh tednih se bo pri mladičih zadrževala dolgo časa, potem pa jih bo sama začela puščati same. Po treh tednih jih morate začeti navajati tudi na drugo hrano, poleg mleka, ki ga bodo dobili pri psički. Kupite lahko že pripravljene kašice ali pa obroke pripravite sami, vendar morajo biti vse sestavine zmlete, obrok ne sme biti pregost in ne pretekoč. Ne dajajte jim čokolina ali druge otroške hrane, ki vsebuje čokolado. Za oddajanje bodo primerni po 8. tednu starosti. Psica potrebuje v času dojenja kakovostno hrano z zvišano kalorično vrednostjo, če mleko dobro prenaša, ji ga tudi lahko dajete. čudi me, da vas ne pusti blizu. Ponavadi so psičke, ki imajo z lastniki dober odnos, ponosne na mladiče in domače brez problemov spustijo k njim. Saj morate mladičke vendar pregledati, opazovati njihov napredek, zaznati morebitne spremembe, nadzorovati, če dobijo dovolj hrane pri psici, ipd. V času dojenja mora psička dobiti 2 obroka dnevno (lahko tudi 3) in potrudite se, da bo zanjo in za mladičke dobro poskrbljeno. Mladičke morate navajati na dotike, božanje, kasneje tudi na različne zvoke, ljudi. Poskrbite tudi za njihovo prvo cepljenje. O vsem, kar je potrebno se posvetujte z veterinarjem.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.