mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 4  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a gost 2.4.2007 18:53:32 (2154 x prebrano)
O prinašanju

Vprašanje:
Imam 1-letno labradorko. Vzeli smo jo iz zavetišča. Ne poznamo njene zgodovine. Malo je še preplašena, a postaja iz dneva v dan vse bolj sproščena, vesela in igriva. Ko sem jo obiskala v zavetišču in ji ob igri vrgla nekakšno palico, mi jo je prinesla nazaj in ob povelju 'spusti', to tudi naredila. Bila sem zelo presenečena. Sedaj, ko smo doma in ji vržem palico, steče v njeno smer, le pobrati je ne želi. Kaj narediti, da bo palico sploh pobrala?

Odgovor:
Najprej razčistite pri sebi, kaj bi radi od nje in ji dajte čas, da "pospravi" svoje strahove. Prinašanje palice je v tej fazi nepomembno. Ko se boste dobro navadili drug na drugega in ko bo v vseh okoliščinah sproščena, jo boste začeli učiti. če je enkrat palico pobrala in spustila, še ne pomeni, da zna prinašati na ukaz. S temi stvarmi se boste ukvarjali kasneje, ko boste imeli urejen osnoven odnos z njo.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 17:29:31 (1696 x prebrano)
O prinašanju

Vprašanje:
z možem imava eno leto starega labradorca. Zelo uživa v igri, ko mu mečem palico, samo mi je ne želi prinesti nazaj. Zanima me, kako ga lahko to naučim?
Mojca

Odgovor:
Imejte dve palici, eno vržete in ko jo ima v gobcu, ga kličete k sebi ter se umikate nazaj. Ko pride pred vas, mu ukažite "spusti", pokažete drugo palico in jo vržete takoj, ko prvo spusti pred vas. Lahko ga že na začetku učite, da boste palico prijeli in da vam jo bo spustil v roko. Drugi način pa je, da palico navežete na dolgo vrvico, jo vržete in ko jo ima pes v gobcu, napnete vrvico (pes bo imel občutek, da mu bo ušla in bo še bolj držal) in ga vabite k sebi; s pomočjo vrvice rahlo nakažete, kaj želite. Ko bo pred vami, ukažete "spusti" in takoj spet vržete.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 22.10.2003 20:53:53 (1468 x prebrano)
O prinašanju

Vprašanje:
Imam dva meseca starega nemškega ovčarja . Ko mu vržem palico, jo gre iskat, le meni je ne prinese. Ne vem, kako naj ga odnavadim.
Aleks

Odgovor:
Kuža je star dva meseca?! Dajte mladiču mladost! Ko bo starejši, ga boste naučili prinašanja predmetov in vse ostale veščine, ki si jih boste zaželeli. Sedaj pa imate "dojenčka" in vaša pričakovanja naj bodo starosti primerna.

Odgovarja: Lili Ograjenšek


Dodal/a jana 10.10.2003 19:53:26 (1501 x prebrano)
O prinašanju

Vprašanje:
Imel sem nemškega ovčarja, starega deset let, ki je bil vse od mladostne dobe zasvojen s prinašanjem različnih predmetov. Od jabolk, kamnov, posod, vejic, obuval itd. Ne samo meni, ampak vsem, tudi obiskom. Za te stvari je bil pripravljen skočiti kamorkoli. Tudi v ogenj. Ob tem je bilo mogoče videti, da pes pričakuje, da mu bo nekdo predmet vrgel v iskanje. Razvade se ga ni dalo odvaditi ne na lep ne na grd način. Zdaj imam novega ovčarja, ki je star štiri mesece in že kaže podobna nagnjenja. Ker vse šole predpisujejo "aport" me zanima, kako ga tega naučiti, da mu to ne bo prišlo v stanje zasvojenosti?
Edvard

Odgovor:
Menim, da bi vam prejšnjega kužka zavidal marsikateri kinolog, predvsem pa tisti, ki imajo probleme, kako psa naučiti, da prinaša predmete. Z obuvali je res problem. Predvsem če je čevelj last gosta in mu ga kuža odnese. Pes naj bi imel igračo, s katero se igrata skupaj on in lastnik. Nič ni slabega, če tisto igračo prinaša. Obuvala mu prepovemo in mu v zameno ponudimo njegovo igračo. Da bo stvar zagotovo popolna, pač obuval ne puščamo tako, da bi jih pes lahko odnesel. Podobno je s kamenjem, saj si pri tem lahko poškoduje zobovje. Ko pa boste dobili obisk, psa odstranite. Zaprite ga v pesjak ali pa kam privežite. Goste prosite, da pustijo psa pri miru. Tako se boste izognili nevšečnostim. če bo kuža imel manj stika s tujimi ljudmi, bo do njih previdnejši, gotovo tudi manj prijazen. Postal bo čuvaj, ki tujcem ne bo zaupal in ne bo iskal njihove bližine, če bo od lastnika dobil potrebno igro in razvil do njega spoštovanje in pokornost.

Odgovarja: Lili Ograjenšek


domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.