mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Avstralski ovčar
1. FCI skupina - Ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov)
Sekcija 1, št. 342
<< nazaj | pomoč
Avstralski ovčar (Australian Shepherd)

Avstralska ovčarka Sirtaki di Campovignone
Slo&Hr Jr.Ch Sirtaki di Campovignone
Standard FCI št. 342 (.pdf; 3/26/2009)
Obširna predstavitev pasme (Mihela Zupanc)
Avstralski ovčar Jonfi New Game (Sandra Robič)
Kratek opis pasme
Pasma: Avstralski ovčar / Australian Shepherd
Zgodovina: Čeprav bi po imenu pasme sklepali, da izvirajo iz Avstralije, pa se je sama pasma dokončno oblikovala v ZDA in spada med njihove avtohtone pasme. Obstaja mnogo teorij o njenem nastanku, na splošno pa velja, kar dokazujejo tudi stare fotografije in zapisi, da so prišli predniki avstralskih ovčarjev preko Avstralije v ZDA s čredami ovac s Pirenejskega polotoka v začetku 19. stoletja. Med neposredne prednike avstralskih ovčarjev, ki so imeli velik vpliv na samo pasmo, uvrščamo tudi pirenejskega ovčarja in mejnega ovčarja.
Sama pasma je postala priljubljena v ZDA šele v 20. stoletju, počasi pa jo odkrivajo tudi v Evropi, kjer imamo trenutno manj kot 3.000 predstavnikov te pasme, prvi pa so prišli s prihodom konj pasme Quarter Horse.
Skupina: I. FCI skupina
Naloga: Avstralski ovčarji so bili vzrejeni z namenom pridobitve vsestranskega ovčarskega psa, ki je dovolj majhen in lahek, da se sprehaja po hrbtih živine, kar mu olajša opravljanje naloge, hkrati pa je dovolj pogumen in bojevit, da se ne ustraši niti podivjanega goveda. Tudi danes so še vedno izjemno priljubljeni pomagači živinorejcev in konjerejcev, vse bolj pa postajajo iskani tudi kot reševalni psi in psi za agility.
Življenjska doba: 10 - 15 let
Videz: Avstralski ovčar je srednje velik pes skoraj pravokotnega trupa, ki je izredno vzdržljiv in energičen. Dlaka je dolga, posebnost barve pa je ta, da si nista niti dva predstavnika pasme podobna. Glava je lepo oblikovana (razmerje med dolžino lobanje in gobcem je 1:1), klinaste oblike, z zaobljenim gobcem. Uhlja sta trikotna in prepognjena ter usmerjena naprej. Rep je lahko prirezan (prakticirajo predvsem v ZDA) ali dolg (v Evropi), zgodi pa se tudi, da se mladiči že skotijo brez repa in so t.i. NBT ("natural bobtailed").
Barva: Posebnost te pasme, ki zavzema kar celo poglavje v originalnem standardu, saj so orginalne barve štiri (čista črna, čista rdeča, blue-merle in red-merle) z ali brez belih oznak. Dovoljenih pa je le šest kombinacij, ki igrajo zelo pomembno vlogo predvsem pri sami vzreji. In sicer so dovoljene naslednje barvne kombinacije: črni tricolor (črna, bakrena, bela), črni bicolor (črnorjav ali črnobel), rdeči tricolor (bela, bakrena in rdečerjava), rdeči bicolor (bela, rdečerjava), blue-merle in red-merle. Bela barva je dovoljena na glavi) le po sredini čela in gobcu), na vratu (prevelik ovratnik ni zaželjen), na prsih ter nogah. Manjše lise so dovoljene tudi po trebuhu. Pri blue- in red-merle barvi je nedovoljena prevlada bele barve, posebno na glavi in uhljih (psi z belimi uhlji so praviloma gluhi).
Oči in smrček: Barva oči ni določena, dovoljene so praktično vse možne kombinacije. Smrček je načeloma črn, vendar se razlikuje glede na barvo dlake, saj morajo imeti črni ter blue-merle psi smrček in veke pigmentirane temno, rdeči in red-merli pa jetrne barve.
Nega: Krtačenje enkrat tedensko, občasno kopanje, izdatni vsakodnevni sprehodi
Višina: psi 50 - 58cm, psice 43 - 54 cm
Značaj: Izjemno inteligenten, živahen in pozoren pes, sposoben biti izredno nežen a tudi oster, če je potrebno (posebno pri varovanju svoje "črede", t.j. tudi družine) in nezaupljiv do tujcev. Zelo dobro se razume z ostalimi psi in živalmi - ne boji se tako rekoč ničesar. Odličen družinski pes, če je pravilno vzgojen in se upošteva njegove naravne potrebe. Ljubi vodo!
Čuvaj: Vedno varuje svoje področje, vendar pa bo posredoval le, če bo resnično ogrožen sam ali njegova "čreda". Načeloma so nezaupljivi do tujcev.
Aktivnost: Zmotno je mnenje, da so to zahtevni hiperaktivni psi. Ker je avstralski ovčar v izvoru še vedno ovčarski pes, potrebuje zelo veliko gibanja in ni primeren za neaktivne družine, saj jim lahko postane zelo hitro dolgčas, če je neaktiven in se ta negativna energija skoraj praviloma preusmeri v uničevanje predmetov itd. Torej idealen spremljevalec športnih družin oziroma pes za lastnike, ki se udejstvujejo na različnih kinoloških področjih (agility, obedience, reševanje).
Učenje: To je pasma, ki se uči z lahkoto tako osnovnih povelj kot nekoliko bolj zahtevnih. Ker so izredno inteligentni (kot ovčarski psi morajo biti vedno "en korak" pred svojo čredo), jih lahko naučimo tudi težjih nalog saj vedno najprej premislijo in nato izvedejo zahtevano. Vsekakor pa moramo biti zelo dosledni tako pri učenju kot na splošno.
Odnos do otrok: Odličen igralni partner otrokom, saj je to zelo "razigrana" pasma z visoko stopnjo tolerantnosti, vendar dokler otrok ne razume, kje je meja dovoljenega, ni priporočljivo puščati avstralskega ovčarja samega z njimi.
Odnos do ostalih živali: Odličen "krdelni" pes, saj se hitro vključi med ostale pse, vendar bo kajkmalu prevzel vodstvo, izredno dobro pa se razume tudi z ostalimi domačimi živalmi.
Okolje za bivanje: Avstralski ovčar je pes, ki mora živeti družinsko življenje (obkrožen z ljudmi). Ni primerem za bivanje v pesjaku, saj lahko razvije vedenjske motnje.
Problemi obnašanja: Če je avstralski ovčar pravilno vzgojen, ne bo nobenih večjih problemov, saj so navezani na svojega gospodarja in družino ter poslušni. Zaradi visoke stopnje samozavesti, ti psi ne priznavajo dominantnosti drugih nad njimi, ampak bodo skušali prevzeti mesto vodje. To velja za pse in psice. Agresivnost ne spada med lastnosti pasme, lahko pa se zgodi, da se bo razvila predvsem v primeru zapuščenosti in neaktivnosti. Pozor: pri igranju ali učenju se lahko avstralski ovčar zelo razvname in lahko, posebno pri izdatni pohvali za pravilno opravljeno nalogo, tudi "uščipne", vendar to ne spada med probleme.
Zdravje: Pasma je sorazmerno zdrava in odporna, vendar pa je od psov, ki so namenjeni za vzrejo zahtevano slikanje kolkov ter pregled oči za dedne bolezni. Nezaželjene pa so tudi paritvene kombinacije med merle psi (npr. bluemerle z bluemerle) ter med NBT-ji, torej parjenje med dvema NBT-jema.
Priporočilo: Ne glede na dobre strani pasme je potrebno še vedno upoštevati, da so avstralski ovčarji še vedno izraziti vrhunski ovčarski psi in imajo temu primeren značaj in potrebe.
Opis pasme in sliko Sirtaki di Campovignone je prispevala Mihela Zupanc.
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.